Η ζωή της Γιαννούλας της Κουλουρούς έγινε τραγούδι από τη Ματούλα Ζαμάνη!

Life
&the City

Το έθιμο της ντροπής που σταμάτησε

16/02/2019 16:40

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε επίσης
Ποιος έβγαλε τη μοναδική selfie με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Πάτρα - ΦΩΤΟΔείτε τις εικόνες
Ποιος έβγαλε τη μοναδική selfie με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Πάτρα - ΦΩΤΟ
«Ή μας δείχνετε το μωρό ή πληρώνετε το τίμημα!» - Αγρίεψαν τα βρετανικά ταμπλόιντ σε Χάρι και ΜέγκανΓια τα κλικ στο μωρό
«Ή μας δείχνετε το μωρό ή πληρώνετε το τίμημα!» - Αγρίεψαν τα βρετανικά ταμπλόιντ σε Χάρι και Μέγκαν
Η μεγάλη μάχη του Κώστα Ευριπιώτη με τον καρκίνοΝοσηλεύεται
Η μεγάλη μάχη του Κώστα Ευριπιώτη με τον καρκίνο
Η ζωή της Γιαννούλας της Κουλουρούς έγινε τραγούδι από τη Ματούλα Ζαμάνη!  Το έθιμο της ντροπής που σταμάτησε
 

Ένα τραγούδι για τη ζωή της Γιαννούλας της Κολουρού έγραψε και ερμήνευσε η Ματούλα Ζαμάνη. Πρόκειται για την ιστορία της πιο διάσημης γυναίκας της Πατρινής Αποκριάς την οποία «συνόδευε» ένα αμφιλεγόμενο έθιμο που προκάλεσε ντόρο και αντιδράσεις. Μάλιστα, μετά τις έντονες περυσινές αντιδράσεις δόθηκε τέλος στο έθιμο, το οποίο φέτος θα αντικατασταθεί από τον γάμο του Καραγκιόζη.

Πρόκειται για ένα βάρβαρο έθιμο διαπόμπευσης ενός ατόμου που έπασχε όσο ζούσε από ψυχική νόσο. Το δρώμενο της αναπαράστασης – παρωδίας του γάμου της Γιαννούλας τελείται, με διακοπές, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 την Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΟΥΣ

Δόθηκε τέλος στο έθιμο της ντροπής μετά τις αντιδράσεις

Ποια ήταν η Γιαννούλα η Κουλουρού

Ήταν μια μεσόκοπη τότε γυναίκα, αγνώστου καταγωγής και πατρότητος. Έμενε στο Τάσι, σ’ ένα σπιτάκι πίσω από την Καζάρμα. Ζούσε πουλώντας κουλούρια. Ήταν οξύθυμη και βλασφημούσε. Όταν θύμωνε σήκωνε τα φουστάνια της και έδειχνε τα μακριά δαντελωτά βρακιά της.

Τέσσερις παρατηρήσεις για το έθιμο της ντροπής της "Γιαννούλας της Κουλουρούς" που φέτος προκάλεσε Πανελλήνιες αντιδράσεις

Αγνωστο από πότε και πώς της είχε γίνει έμμονη ιδέα ότι… «είναι δούκισσα της Αμερικής, αρραβωνιασμένη με τον πρόεδρο Ιούλσο (τον Ουίλσωνα εννοούσε) που είναι ερωτευμένος μαζί της και θα έρθει στην Πάτρα, για να στεφανωθούν».

Αυτή την τρέλα της καλλιεργούσαν ολοχρονίς οι ντορατζήδες της Απάνω Χώρας και η γειτονιά της. Και την τελευταία ή την προτελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού γινόταν ο μεγάλος ντόρος — ο γάμος της Γιαννούλας — στον οποίο έπαιρνε μέρος κατά κάποιο τρόπο όλη σχεδόν η πόλη.

Οι στίχοι του τραγουδιού
Πες μας Γιαννιώ,
θα παντρευτείς ή θα μείνεις στο ραφι;
Το μάθανε οι συγγενείς
και η φυλλαδα γράφει..
Γνωρίζει ο κόσμος όλος καλή μου,
την όμορφη ψυχή σου,
αλλάζουν κι οι ανθρώποι Γιαννούλα,
που ξύνουν την πληγή σου

Νύφη πολλοί σε ντύσανε
και άντρας δεν εφάνη,
Όλοι σε κοροιδέψανε,
σου τάξανε στεφάνι
Και παίζουν την τιμή σου καλή μου,
στα ζάρια κάθε βράδυ
Και με τη νύχτα πάλι Γιαννούλα,
Να μένεις δίχως χάδι..

Κι όλο ουρλιάζουν φωνές,
κρύβουν τα δάκρυά σου..
Μόνη γυρνάς στις γειτονιές,
ντροπιάζουν τη χαρά σου.
Ξαπόστασε για λίγο καλή μου,
Φλεβάρης ξεκινάει
κι η κοινωνία η σάπια Γιαννούλα
στο κρίμα σου γλεντάει..

Το έθιμο που προκάλεσε αντιδράσεις

Στο βιβλίο "Καρναβάλι της Πάτρας" του Ν.Ε. Πολίτη που κυκλοφόρησε από τις Αχαϊκές Εκδόσεις, περιγράφεται με λεπτομέρειες το έθιμο, όπως το τηρούσαν οι Πατρινοί, πριν πολλά χρόνια.

Ας δούμε ένα απόσπασμα:

"Κατά τις 11 το πρωί, ή τις 3 το απόγευμα στο σπίτι της Γιαννούλας συγκεντρώνονται οι γειτόνισσες της και άλλες γυναίκες και τη ντύνουν νύφη. Εκτός από τα άλλα στολίδια της φορούν και… τα παράσημα (στρογγυλά τενεκεδάκια κρεμασμένα από σπόγγους) που υποτίθεται ότι είχε στείλει ο αγαπημένος της Ιούλσος.

Πριν τελειώσει το ντύσιμο της νύφης, καταφθάνουν με νταούλια και άλλα όργανα ο «κουμπάρος» και η παρέα του

Πριν τελειώσει το ντύσιμο της νύφης, καταφθάνουν με νταούλια και άλλα όργανα ο «κουμπάρος» και η παρέα του.

Το ρόλο του κουμπάρου τον αναλαμβάνει ο Περικλής Γιογκαράκης (γνωστός ντορατζής). Τον συνοδεύουν και πρωτοστατούν στον ντόρο οι Μήτσος Καρατζάς, Σπύρος Παναγόπουλος, Βασίλης Γενναίος, Παναγιώτης Μαντέλης και άλλοι.

Σχηματίζεται τότε πομπή και ξεκινάει για το λιμάνι.

Η νύφη, οι παράνυφες, ο κουμπάρος και τα όργανα ανεβαίνουν σε κάρα της καθαριότητας. Ακολουθεί μεγάλο πλήθος πεζών που κάνουν απερίγραπτο σαματά. Όταν η πομπή φθάνει στην παραλία, ηχούν οι σειρήνες των πλοίων (είχαν … μυηθεί και οι πλοίαρ­χοι).

Από ένα από αυτά ξεκινάει η βάρκα που φέρνει τον αναμενόμενο νυμφίο, τον Ιούλσο. Τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνει συνή­θως ένας γλεντζές από το Τάσι, ο κακοφήμως πασίγνωστος Πατρώνης.

Ο Ιούλσος έχει ψεύτικες φαβορίτες, φοράει μια κιτρινισμένη παλιά ρεδιγκότα και ψηλό καπέλο. Κρατάει στο ένα χέρι μια μπουκάλα κρασί και στο άλλο μια βαλίτζα γιομάτη εφημερίδες της οκάς.

Στο σημείο όπου αποβιβάζεται, ναύτες του Λιμεναρχείου του αποδίδουν τιμές (Μυημένος και ο λιμενάρχης. Ο Ιούλσος με γοργό βηματισμό κατευθύνεται προς την «πολυαγαπημένη» του και πέφτει στην αγκαλιά της Γιαννούλας, η οποία δακρύζει από τη συγκίνηση και μένει άφωνη.

Σχηματίζεται τώρα η γαμήλια πομπή και επιστρέφουν όλοι στο Τάσι. Στο δρόμο από όπου περνάνε, τους ρίχνουν από μπαλκόνια και παράθυρα ρύζι και κουφέτα. Η πομπή καταλήγει στο σπίτι της Γιαννούλας. Εδώ στήνουν χορό περιμένοντας τους… παπάδες που θα βλογήσουν τα στέφανα.

Πριν όμως απ’ αυτούς παρουσιάζονται δύο χωροφύλακες. Κατευθύνονται προς το ζεύγος, αποσπούν από την αγκαλιά της Γιαννούλας τον Ιούλσο και τον συλλαμβάνουν επειδή … δεν ήταν εν τάξει το διαβατήριο του. (Κάθε φορά με άλλη αιτία).

Καθώς οι χωροφύλακες φεύγουν με τον Ιούλσο, και η Γιαννούλα αρχίζει να τραβάει τα μαλλιά της και να κλαίει σπαρακτικά.

Αυτό ήταν το σκληρό τέλος του αποκριάτικου αυτού ντόρου, τέλος που καμιά φορά είχε και βάρβαρη συνέχεια, καθώς βρίσκονταν κάποιοι άξεστοι που πετούσαν στη δυστυχισμένη κουλουρού λεμονόκουπες και πατσαβούρες.

Από την άλλη μέρα όλοι με κάθε λογής ψέμα προσπαθούν ν απαλύνουν τον πόνο της Γιαννούλας, αλλά δεν παύουν να καλλιεργούν ολοχρονίς την τρέλα της.

Εκτός από όσα της έλεγαν προφορικώς, της έστελναν και γράμματα, προερχόμενα δήθεν από τον πρόεδρο Ουίλσων. Σ’ ένα απ’ αυτά ο αγαπημένος Γης Ιούλσος της γνώριζε ότι της στέλνει γοβάκια… από ξυπολη-Γόδερμα.

Σε άλλο της ανακοίνωσε ότι… βάφτισε τον γυιό του (βαοιλιά της Αμερικής και προς τιμήν της τον ονόμασε Γιάννουλ.

Αυτά τα γράμματα τα φύλαγε η Γιαννούλα σε ένα μπαούλο και βρέθηκαν μετά το θάνατο της.

Επειδή δεν είχε κληρονόμους, τα πράγματα της περιήλθαν στο ελληνικό δημόσιο.

Κάποιος υπάλληλος είδε τις επιστολές, αντέγραψε μία (που είχε ημερο­μηνία 23 Οκτ.1923) και την έδωσε σε δημοσιογράφο που την δημοσίευσε σε πατρινή εφημερίδα.

Την αντιγράφουμε κι εμείς εδώ:

Πολυαγαπημένη μου Γιαννούλα, σέ φιλώ στά δύο γλυκά ματάκια σου και στά σγουρά σου τά μαλλιά.

Γιαννούλα μου, χθες δι ‘ ενός αεροπλάνου μου έρριξα οτήν πλατεία Γεωργίου του Πατράτσο είδοποιητήριον πρός τόν Νομάρχη ν νά φροντίσει νά σου παραδώσουν όλα τα χρήματα πού σου έχω στείλει και όλα τά φορέματα και τά χρυσά δακτυλίδια και παρασήματα, βραχιόλια, σκουλαρίκια και σερβίτσια, πού τά έχει ό τελώνης κ. Κρινάκης. Στην είδοποίησιν έγραφα ότι έάν δέ σου τά παραδώσουν, θά βομβαρδίσω τό Πατράτσο και θά κάμω άποκλεισμόν. Δέν θά αφήσω νά έλθει στάρι άπό Άμέρικα.

Γιαννούλα μου, έτηλεγράφησα μέ τόν Μαρκόνιον εις τόν διευθυντήν της αστυνομίας και έπιασε τόν διευθυντήν της Ε­θνικής Τραπέζης κ. Μαλεβίτην και τόν έβαλε φυλακήν, έως ότου σου παραδώσει όλα τά χρήματα. Έάν δέν σου τά δώσουν, θά τούς κάμω όλους εξορία σέ άγρια μέρη.

Σύντομα θά έλθω στό Πατράτσο. Νά έτοιμασθής νά φύγωμε γιά Άμέρικα. Όλοι σέ περιμένουν νά γνωρίσουν τήν νέαν δούκισσαν. Νά μου στείλεις τή φωτογραφία σου μέ ξέπλεκα μαλλιά, ριγμένα … μπροστά. Θέλω νά σέ δουν οι βασιλείς και έχεις πολλούς χαιρετισμούς.

Μή μέ σκεπάζεις ουρανέ μή μέ σκεπάζεις χώμα ακόμα δέν έχάρηκα στέφανα κι αρραβώνα Στον τόπο πού σέ πρωτοείδα θέ νά φυτέψω μουσμουλιά τά μούσμουλα ειν’ ή ελπίδα και ή Γιαννούλα μου παρηγοριά

Χρυσή μου έρχομαι κι ο’ι γάμοι μας θά γίνουν οτήν παραλία. Μέ τόν έπιφέροντα σου στέλνω και μία ράβδο χρυσή και κάνε υπομονή.

Σέ φιλώ στά μάτια ΟΥΊΛΣΟΝ".

Η Γιαννούλα η Κουλουρού (Καρναβάλι της Πάτρας Ν.Ε. Πολίτη, Αχαϊκές Εκδόσεις)

 Κωνσταντίνα Τσίχλα

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 16/02/2019 16:40

Τυπώθηκε: 22/04/2019 11:40

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/518027

thebest.gr © 2019


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάτρα: Έφυγε νωρίς η Γεωργία Κασκαμπά – Αφήνει πίσω άνδρα και δυο παιδιά Πάτρα: Έφυγε νωρίς η Γεωργία Κασκαμπά – Αφήνει πίσω άνδρα και δυο παιδιά
Τα λουλούδια στον Αλ. Τσίπρα και άλλα στιγμιότυπα από την ομιλία στην Πάτρα- Τι είπε για Αχαΐα και Δυτ. Ελλάδα - ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ Τα λουλούδια στον Αλ. Τσίπρα και άλλα στιγμιότυπα από την ομιλία στην Πάτρα- Τι είπε για Αχαΐα και Δυτ. Ελλάδα - ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ
Ο καιρός της Μεγάλης Εβδομάδας στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα και η τάση για το Πάσχα Ο καιρός της Μεγάλης Εβδομάδας στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα και η τάση για το Πάσχα
Κύπρος: Έκαναν σεξ, την έπνιξε και την πέταξε στο φρεάτιο! Ομολογία σοκ Κύπρος: Έκαναν σεξ, την έπνιξε και την πέταξε στο φρεάτιο! Ομολογία σοκ
Πάτρα: Η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετά τον Παναγιώτη Σταυρόπουλο - ΦΩΤΟ Πάτρα: Η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετά τον Παναγιώτη Σταυρόπουλο - ΦΩΤΟ
Ξυλόκαστρο: Τι οδήγησε στην τραγωδία με τους τρεις νεκρούς στο φαράγγι του Αγίου Λουκά – Άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα στις έρευνες Ξυλόκαστρο: Τι οδήγησε στην τραγωδία με τους τρεις νεκρούς στο φαράγγι του Αγίου Λουκά – Άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα στις έρευνες
Πάτρα: Πέθανε ο γνωστός έμπορος Βασίλης Σωτηρόπουλος Πάτρα: Πέθανε ο γνωστός έμπορος Βασίλης Σωτηρόπουλος
Ποιος έβγαλε τη μοναδική selfie με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Πάτρα - ΦΩΤΟ Ποιος έβγαλε τη μοναδική selfie με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Πάτρα - ΦΩΤΟ
«Ή μας δείχνετε το μωρό ή πληρώνετε το τίμημα!» - Αγρίεψαν τα βρετανικά ταμπλόιντ σε Χάρι και Μέγκαν «Ή μας δείχνετε το μωρό ή πληρώνετε το τίμημα!» - Αγρίεψαν τα βρετανικά ταμπλόιντ σε Χάρι και Μέγκαν
Η μεγάλη μάχη του Κώστα Ευριπιώτη με τον καρκίνο Η μεγάλη μάχη του Κώστα Ευριπιώτη με τον καρκίνο