Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ξεμάτιασμα ή πονοκέφαλος; - Ακόμη κι αυτοί που δεν πιστεύουν, ζητούν να τους ξεματιάσουν

Ξεμάτιασμα ή πονοκέφαλος; - Ακόμη κι αυτ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Διαβάστε περισσότερα

Το «ξεμάτιασμα», είναι μια πρακτική που άλλοι του προσδίδουν λαογραφική, άλλοι θρησκευτική και άλλοι μεταφυσική διάσταση. Ειναι ωστόσο η λύση στην οποία καταφεύγει το 60% των συμπολιτών μας, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας σε δείγμα 10.000 ατόμων.

Η απλή διαδικασία που απαιτείται για να τύχει κάποιος των "ευεργετικών" επιδράσεων του ξεματιάσματος, συνήθως είναι απλά ένα τηλέφωνο, στην μάνα, στη γιαγιά, στη θεία, που συνήθως γνωρίζουν πως να το κάνουν.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό όσων πασχόντων καταφεύγουν σε... ξεματιάστρα είναι μεγαλύτερο εκείνων που δηλώνουν ότι πιστεύουν συνειδητά στην ευεργετική επίδραση της διαδικασίας.

Προσευχές για ξεμάτιασμα βρίσκει κανείς ακόμη και στο διαδίκτυο. Αλλού θα τις συνατήσετε ως ευχές κατά της βασκανίας.

Η εκκλησία αποδέχεται επίσημα το μάτι 

Μάλιστα, ευχές κατά της βασκανίας έγραψε και ο Άγιος Βασίλειος. Καθώς τα ιερά βιβλία της ορθοδοξίας γίνονται επίσημα αποδεκτά ως αναλλοίωτα κείμενα από το Σύνταγμα της Ελλάδας, δεν είναι να απορεί κανείς που το «μάτι» είναι διαδεδομένο στη χώρα μας. Ο χριστιανισμός ωστόσο δεν αποδέχεται και προσπάθησε να καταργήσει τα φυλαχτά ενάντια στη βασκανία.

Κάποιες από τις πεποιθήσεις που αφορούν στο μάτι και το ξεμάτιασμα είναι οι παρακάτω

-Τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια θεωρούνται ότι ματιάζουν ευκολότερα

-Ο πιο διαδεδομένος τρόπος ξεματιάσματος στην Ελλάδα είναι το νερό με το λάδι και οι ευχές

-Κάποιος μπορεί να μάθει την «τέχνη» του ξεματιάσματος μόνο σε άτομο του αντίθετου φύλου

Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Ο πονοκέφαλος είναι κατ’ εξοχήν παρεξηγημένη πάθηση, καθότι δύσκολα ο πάσχων μπορεί να την αποδείξει στους γύρω του. «Οι κεφαλαλγίες απαξιώνονται από τον προϊστάμενο, τον ερωτικό σύντροφο, ακόμα πολλές φορές και από γιατρούς,  σύμφωνα με ειδικούς νευρολόγους που διαπιστώνουν και τις ψυχολογικές προεκτάσεις στους γύρω αλλά και στον πάσχοντα.

Ο κόσμος συνδέει ευρέως τους πονοκεφάλους με τον ψυχολογικό παράγοντα, ενώ πρόκειται για βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου».

Σε δείγμα 10.000 πολιτών που συμμετείχαν σε έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το 60% πιστεύει ότι η λύση για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου είναι το ξεμάτιασμα.

Μεγάλος αριθμός, εκείνων που υποφέρουν από πονοκεφάλους έχει γενετική προδιάθεση και επίσης μπορεί να διαθέτει το σχετικό γονίδιο, για να εκδηλώσει ημικρανία υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Οι εκλυτικοί παράγοντες ποικίλλουν από από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή αλκοόλ, μέχρι τον καιρό, τις ορμόνες, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά ακόμη και την απώλεια της ρουτίνας των καθημερινών, όπως πχ συμβαίνει τα Σαββατοκύριακα που αλλάζει το πρόγραμμά μας, αναφέρουν οι ειδικοί νευρολόγοι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being