Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μας τα μούσκεψε ο καιρός; ΔΕΙΤΕ αναλυτικά στοιχεία από το 1955- Τα ρεκόρ και το… 2018

Πάτρα: Μας τα μούσκεψε ο καιρός; ΔΕΙΤΕ α...

Διαχρονικά στοιχεία

Μπορεί η αίσθηση που επικρατεί να είναι ότι την φετινή φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο έχουμε «μουλιάσει» στην Πάτρα από τη βροχή όμως τα επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου Πατρών που παρουσιάζει σήμερα το thebest.gr δείχνουν ότι, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2018 δεν καταγράφεται ιδιαίτερη αύξηση των βροχοπτώσεων.

Φυσικά, όπως φαίνεται και στα γραφήματα που ακολουθούν, το 2018 έβρεξε περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, με το νερό που έπεσε να ξεπερνά τα 800 χιλιοστά (όταν ο μ.ο. είναι 763), ωστόσο είναι ακριβώς στα περσινά επίπεδα.

Από τα συγκριτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το αρμόδιο εργαστήριο του Πανεπιστημίου προκύπτει ότι οι πιο βροχερές χρονιές των τελευταίων ετών ήταν το 2012, το 2014 και το 2009, ενώ αν πάμε πιο πίσω στον χρόνο μούσκεμα τα είχε κάνει ο καιρός στην Πάτρα το 1968 οπότε και το νερό που έπεσε στην πόλη ξεπέρασε τα 1.000 χιλιοστά. Ακολουθούν το 1969, το 1981 και το 1962.

Όσον αφορά τώρα στις πιο άνυδρες χρονιές στην Πάτρα, οι πλέον πρόσφατες που καταγράφονται είναι το 2000 με διαφορά, χρονιά κατά την οποία το νερό που έπεσε δεν ξεπερνάει τα 200 χιλιοστά, και ακολουθεί η τριετία 1997, 1998 και 1999. Στα παλαιότερα χρόνια άνυδρα μπορούν να χαρακτηριστούν τα έτη 1964 και 1961.

 

 

Σχολιάζοντας τα στο thebest.gr συγκριτικά δεδομένα για το 2018 ο καθηγητής του Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής του ΑΕΙ Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου επισημαίνει τα εξής:

«Η γενική παρατήρηση είναι ότι στο χρονικό αυτό διάστημα το ύψος της αθροιστικής βροχόπτωσης δεν εμφανίζει ούτε τάση μείωσης, ούτε και αύξησης. Όπως φαίνεται, η αθροιστική βροχόπτωση το 2018 είναι πολύ κοντά με εκείνη του 2017 και λίγο πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο της περιόδου 1961 - 1990 (τριακονταετία αναφοράς παγκοσμίως) ο οποίος είναι 763 χιλιοστά ύψους βροχής».

Σε σχέση τώρα με τον χειμώνα έως τώρα ο κ. Αργυρίου επισημαίνει τα εξής: «Όσον αφορά στον έως τώρα χειμώνα, όλη η χώρα, όπως και η λοιπή Βαλκανική Χερσόνησος και αρκετές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και των Η.Π.Α., χαρακτηρίστηκε από αυξημένες περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών και αυξημένες χιονοπτώσεις.

Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων στην αιφνίδια θέρμανση της στρατόσφαιρας (κατά 65 έως 70 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερης της συνήθους θερμοκρασίας της), η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξασθένηση της πολικής δίνης και τη διαίρεσή της σε μικρότερα τμήματα - μάζες ιδιαιτέρως ψυχρού αέρα - οι οποίες κινήθηκαν νοτιότερα.

Το φαινόμενο φαίνεται να συνεχίζεται, καθώς από την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, αναμένεται και πάλι μια παρατεταμένη περίοδος ψύχους με βροχές και χιονοπτώσεις.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις