Πάτρα: Μας τα μούσκεψε ο καιρός; ΔΕΙΤΕ αναλυτικά στοιχεία από το 1955- Τα ρεκόρ και το… 2018

Κοινωνία

Διαχρονικά στοιχεία

08/02/2019 21:03

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
Πάτρα: Τροχαίο στο Ζαβλάνι– ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Διαβάστε επίσης
Ο παράδεισος δεν είναι μακριά από την Πάτρα - Βρίσκεται πίσω από το  μοναστήρι του Ομπλού! ΦΩΤΟΗ περιοχή Λίμνα
Ο παράδεισος δεν είναι μακριά από την Πάτρα - Βρίσκεται πίσω από το μοναστήρι του Ομπλού! ΦΩΤΟ
Θλίψη για το χαμό της 47χρονης Τζίνας ΑχτύπηΚηδεύεται σήμερα στον Πύργο Ηλείας
Θλίψη για το χαμό της 47χρονης Τζίνας Αχτύπη
Πάτρα: Δικυκλιστής εκτοξεύτηκε στο καπό αυτοκινήτου μετά από τροχαίο – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΣτη συμβολή των οδών Κορίνθου και Σατωβριάνδου
Πάτρα: Δικυκλιστής εκτοξεύτηκε στο καπό αυτοκινήτου μετά από τροχαίο – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Πάτρα: Μας τα μούσκεψε ο καιρός; ΔΕΙΤΕ αναλυτικά στοιχεία από το 1955- Τα ρεκόρ και το… 2018 Διαχρονικά στοιχεία
 

Μπορεί η αίσθηση που επικρατεί να είναι ότι την φετινή φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο έχουμε «μουλιάσει» στην Πάτρα από τη βροχή όμως τα επίσημα στοιχεία του Πανεπιστημίου Πατρών που παρουσιάζει σήμερα το thebest.gr δείχνουν ότι, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2018 δεν καταγράφεται ιδιαίτερη αύξηση των βροχοπτώσεων.

Φυσικά, όπως φαίνεται και στα γραφήματα που ακολουθούν, το 2018 έβρεξε περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, με το νερό που έπεσε να ξεπερνά τα 800 χιλιοστά (όταν ο μ.ο. είναι 763), ωστόσο είναι ακριβώς στα περσινά επίπεδα.

Από τα συγκριτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το αρμόδιο εργαστήριο του Πανεπιστημίου προκύπτει ότι οι πιο βροχερές χρονιές των τελευταίων ετών ήταν το 2012, το 2014 και το 2009, ενώ αν πάμε πιο πίσω στον χρόνο μούσκεμα τα είχε κάνει ο καιρός στην Πάτρα το 1968 οπότε και το νερό που έπεσε στην πόλη ξεπέρασε τα 1.000 χιλιοστά. Ακολουθούν το 1969, το 1981 και το 1962.

Όσον αφορά τώρα στις πιο άνυδρες χρονιές στην Πάτρα, οι πλέον πρόσφατες που καταγράφονται είναι το 2000 με διαφορά, χρονιά κατά την οποία το νερό που έπεσε δεν ξεπερνάει τα 200 χιλιοστά, και ακολουθεί η τριετία 1997, 1998 και 1999. Στα παλαιότερα χρόνια άνυδρα μπορούν να χαρακτηριστούν τα έτη 1964 και 1961.

Σχολιάζοντας τα στο thebest.gr συγκριτικά δεδομένα για το 2018 ο καθηγητής του Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής του ΑΕΙ Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου επισημαίνει τα εξής:

«Η γενική παρατήρηση είναι ότι στο χρονικό αυτό διάστημα το ύψος της αθροιστικής βροχόπτωσης δεν εμφανίζει ούτε τάση μείωσης, ούτε και αύξησης. Όπως φαίνεται, η αθροιστική βροχόπτωση το 2018 είναι πολύ κοντά με εκείνη του 2017 και λίγο πάνω από τον κλιματικό μέσο όρο της περιόδου 1961 - 1990 (τριακονταετία αναφοράς παγκοσμίως) ο οποίος είναι 763 χιλιοστά ύψους βροχής».

Σε σχέση τώρα με τον χειμώνα έως τώρα ο κ. Αργυρίου επισημαίνει τα εξής: «Όσον αφορά στον έως τώρα χειμώνα, όλη η χώρα, όπως και η λοιπή Βαλκανική Χερσόνησος και αρκετές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και των Η.Π.Α., χαρακτηρίστηκε από αυξημένες περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών και αυξημένες χιονοπτώσεις.

Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων στην αιφνίδια θέρμανση της στρατόσφαιρας (κατά 65 έως 70 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερης της συνήθους θερμοκρασίας της), η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξασθένηση της πολικής δίνης και τη διαίρεσή της σε μικρότερα τμήματα - μάζες ιδιαιτέρως ψυχρού αέρα - οι οποίες κινήθηκαν νοτιότερα.

Το φαινόμενο φαίνεται να συνεχίζεται, καθώς από την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, αναμένεται και πάλι μια παρατεταμένη περίοδος ψύχους με βροχές και χιονοπτώσεις.»

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 08/02/2019 21:03

Τυπώθηκε: 19/04/2019 17:59

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/517638

thebest.gr © 2019


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο παράδεισος δεν είναι μακριά από την Πάτρα - Βρίσκεται πίσω από το  μοναστήρι του Ομπλού! ΦΩΤΟ Ο παράδεισος δεν είναι μακριά από την Πάτρα - Βρίσκεται πίσω από το μοναστήρι του Ομπλού! ΦΩΤΟ
Θλίψη για το χαμό της 47χρονης Τζίνας Αχτύπη Θλίψη για το χαμό της 47χρονης Τζίνας Αχτύπη
Πάτρα: Δικυκλιστής εκτοξεύτηκε στο καπό αυτοκινήτου μετά από τροχαίο – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Πάτρα: Δικυκλιστής εκτοξεύτηκε στο καπό αυτοκινήτου μετά από τροχαίο – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Νέα παράταση για το Κτηματολόγιο – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για όλες τις περιοχές σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία Νέα παράταση για το Κτηματολόγιο – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για όλες τις περιοχές σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία
Πάτρα: Ξεγυμνώθηκε και άρχισε να πετά πέτρες στους περαστικούς! Πάτρα: Ξεγυμνώθηκε και άρχισε να πετά πέτρες στους περαστικούς!
Τι ανοίγει στο παλιό Καβούρι της Πάτρας, στη συμβολή της Ηρ. Πολυτεχνείου με την Κανελλοπούλου - ΦΩΤΟ Τι ανοίγει στο παλιό Καβούρι της Πάτρας, στη συμβολή της Ηρ. Πολυτεχνείου με την Κανελλοπούλου - ΦΩΤΟ
Άνδρας σωριάστηκε στο έδαφος στο κέντρο της Πάτρας από καρδιακό επεισόδιο - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ Άνδρας σωριάστηκε στο έδαφος στο κέντρο της Πάτρας από καρδιακό επεισόδιο - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ
Ξέρετε γιατί δεν σαπίζουν, παρά τα χρόνια, τα...ξύλα στα παλιά κτίρια της Πάτρας; ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Ξέρετε γιατί δεν σαπίζουν, παρά τα χρόνια, τα...ξύλα στα παλιά κτίρια της Πάτρας; ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Εδώ βρέθηκε το νεκρό μωρό στο Αίγιο - Απολυμαίνουν με ασβέστη οι γείτονες - Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες - BINTEO Εδώ βρέθηκε το νεκρό μωρό στο Αίγιο - Απολυμαίνουν με ασβέστη οι γείτονες - Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες - BINTEO
Πώς πρώην ιδιωτική κλινική της Πάτρας έγινε πρωτότυπο συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών! Πώς πρώην ιδιωτική κλινική της Πάτρας έγινε πρωτότυπο συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών!