Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Πατρινό Καρναβάλι: Το «Σκαρτσόφλι» στο "Πάνθεον"

Πατρινό Καρναβάλι: Το «Σκαρτσόφλι» στο &...

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Τη ζακυνθινή θεατρική παράσταση – ομιλία «Σκαρτσοφόλι» θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα Αγίου Δημητρίου Ζακύνθου Το «Σκαρτσόφλι» και ώρα 20.30 στο Πάνθεον, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων και διοργανώνεται από την Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ζακυνθίων Πάτρας «Διονύσιος Σολωμός». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το «Σκαρτσόφλι» είναι μια παράσταση, που βασίζεται σε μια ευχάριστη, γεμάτη γλωσσικούς ιδιωματισμούς ηθογραφία των παλαιών εκείνων χρόνων, όπου τα ήθη αντικατόπτριζαν εποχές γνησιότητας και αυθεντικότητας.

Το Σκαρτσοφόλι είναι το προικοσύμφωνο, που συνέτασσαν και υπέγραφαν η πλευρά του γαμπρού και της νύφης πριν τον γάμο. Το έθιμο αυτό κράτησε στη Ζάκυνθο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Το σκαρτσοφόλι ανήκει σε αυτό το είδος του ζακυνθινού λαϊκού θεάτρου γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο όπως και τα παλιά παραδοσιακά έργα με κορυφαίο βέβαια το έργο «Ο Χάσης» του Δημήτριου Γουγέλη. Αυτά τα έργα ήταν οι περίφημες «Ομιλίες» και παίζονταν κατά την περίοδο των Αποκριών.

Το «Σκαρτσοφόλι» γράφτηκε στις αρχές του 2018 από τον Νικόλαο Πέττα και έχουν δοθεί παραστάσεις του στη Ζάκυνθο (στο Άγιο Δημήτρη, στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Ζακύνθου και στο Θέατρο Σαρακινάδου Ζακύνθου), που απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια από τους θεατές, τον τοπικό τύπο και το διαδίκτυο.

Το έργο, βασισμένο πάνω σε ένα πραγματικό σκαρτσοφόλι του έτους 1679 που έγραψαν για ένα γάμο εκείνης της εποχής στο χωριό Αναφωνήτρια Ζακύνθου και εντός του μοναστηρίου της Παναγίας της Αναφωνήτριας, περιγράφει με τρόπο άλλοτε κωμικό και άλλοτε σοβαρό την κοινωνία εκείνης της εποχής στη Ζάκυνθο και ιδιαίτερα την καταπίεση της γυναίκας εκείνων των χρόνων.

Επειδή το ζακυνθινό λαϊκό θέατρο (οι ομιλίες) είναι βασικό δρώμενο του ζακυνθινού πολιτισμού και επειδή, όπως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, το Πατρινό Καρναβάλι άντλησε από στοιχεία του πολιτισμού των Επτανήσων, η ένταξη της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 είναι απολύτως λογική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Πατρινό Καρναβάλι 2019