Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Κι όμως το βινύλιο ζει ακόμα… Μπήκαμε στο παλιό δισκάδικο της Πάτρας και ανασύραμε μνήμες

 Κι όμως το βινύλιο ζει ακόμα… Μπήκαμε σ...

Βάλε το πικάπ να παίζει…

Βρίσκεται στη γωνία της Καρόλου με τη Μουρούζη στον αριθμό 1. Εδώ και 48 χρόνια. Στις προθήκες του συναντάς  βινύλιο, cd αλλά και κασέτες! Δίσκους του Καζαντζίδη, του Πάριου, του Κορκολή,  των Beatles, του Νταλάρα, των VIPS και πολλών άλλων… Ο Κωνσταντίνος Γιαννέλης μεγάλωσε μέσα σε αυτό το δισκάδικο μια και αρχικά το «Vinilio» το είχε ο πατέρας του Γιάννης.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

φωτό Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

 

Μπορεί η τεχνολογία να ξεπερνά πολύ γρήγορα τον εαυτό της και από το πικάπ και το κασετόφωνο να περάσαμε στο cd player, το mp3 και το youtube, όμως όπως μας λέει ο Κωνσταντίνος Γιαννέλης το βινύλιο δεν πέθανε ποτέ. Μπορεί να υποχώρησε αλλά ζει ακόμα. Και όχι μόνο αυτό. Τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια διαπιστώνει άνοδο στη ζήτησή του «και αυτό ξεκινά από τη νεολαία». Εξάλλου «πάντα υπήρχαν φανατικοί του βινυλίου», ενώ πια επανακυκλοφορούν album σε βινύλιο.

 

Οι προτιμήσεις των μουσικόφιλων όπως διαπιστώνει ο Κωνσταντίνος Γιαννέλης αφορούν τόσο την ξένη όσο και την ελληνική δισκογραφία.   Rolling Stones, Beatles, Pink Floyd και από ελληνικά από τον Καζαντζίδη ως τον Σιδηρόπουλο.  «Από την ξένη μουσική μεγαλύτερη προτίμηση βλέπω στη rock. Ο κόσμος γενικά όμως έχει μεγάλη γκάμα, γιατί και jazz ζητάνε και κλασική μουσική».

Και το Vinilio διαθέτει τη γκάμα αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορείς να βρεις και παραδοσιακή μουσική σε cd αλλά και Σαββόπουλο σε κασέτα!

Πάτρα: Ένα δισκάδικο πάει κόντρα στην εποχή των mp3 - Βινύλια και cd για τους λάτρεις της μουσικής ιεροτελεστίας - ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Ανάμεσα στις κασέτες συναντήσαμε και τnν πρώτη δισκογραφική δουλειά του Πατρινού τραγουδιστή Ανδρέα Διονυσόπουλου με τίτλο «Θα δεις που θα σ΄αρέσει».

Μία από τις χαρακτηριστικές μνήμες του Κωνσταντίνου Γιαννέλη από τότε που ήταν παιδί στο δισκοπωλείο είναι η ακόλουθη.

«Το μόνο που θυμάμαι πολύ καλά είναι όταν η Χαρούλα Αλεξίου λίγο πριν βγάλει τον πρώτο της δίσκο έστειλε μια αφίσα με αφιέρωση στον πατέρα μου. Υπήρχε ήδη τότε το δισκοπωλείο».

Ο Κωνσταντίνος  Γιαννέλης ακούει μουσική και από βινύλιο και από cd «αλλά όχι από mp3. Να φανταστείς στο αυτοκίνητό μου έχω ακόμα κασετόφωνο, δεν το έχω αλλάξει ποτέ».

Την ίδια ώρα μάλιστα «υπάρχουν αρκετοί που ζητούν φανατικά κασέτες. Πρόσφατα μπήκα σε ένα site και στην πρώτη εβδομάδα,  χωρίς να προλάβω να ολοκληρώσω την καταγραφή του εμπορεύματός μου , έδωσα 15 κασέτες, από Αμερική και Αυστραλία, μέχρι Ευρώπη.

Αλλά στην Ελλάδα έδωσα μόνο δύο κασέτες, στην Καλαμάτα. Ήταν κασέτες με ελληνική αλλά και ξένη μουσική. Ακόμα και κενές κασέτες φέρνω γιατί της ζητάνε πολύ και τις οποίες δεν είναι εύκολο να τις βρεις».

Οι καλύτεροι πελάτες μας λέει ο κ. Γιαννέλης είναι οι Γερμανοί.

Οι τιμές πώλησης είναι φυσιολογικές σε κασέτες και cd, γύρω στα 12 με 15 ευρώ στο στοκ και από 20 – 25 στα καινούργια, αναφέρει.  «Αυτό που γίνεται με τις τιμές στους δίσκους και τα cd , κάτι σαν χρηματιστήριο δηλαδή,  δεν το βρίσκω καθόλου σωστό».

Ο ίδιος δεν εγκατέλειψε ποτέ το βινύλιο όταν ήρθε η εποχή του cd και αυτό τον «κράτησε».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight