Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αντιδρούν στην πρόταση συγχώνευση του Υπουργείου οι καθηγητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Αντιδρούν στην πρόταση συγχώνευση του Υπ...

Το σχέδιο είναι καταστροφικό, λένε

Σε ανοικτή επιστολή τους οι Καθηγητές του ΕΑΠ – Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου εκφράζουν δημοσίως την θέση τους σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου παιδείας για συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.  Όπως αναφέρει το σάιτ foititikanea.gr, ο εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ στη Διοικούσα Επιτροπή και αναπληρωτής καθηγητής, Αυγουστίνος Δημητράς μαζί και με τα 39 μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ συνυπογράφουν ομόφωνα την επιστολή όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν πως βρέθηκαν εξ απροόπτου χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ακόμα τονίζουν ότι η συγχώνευση αυτή επιφέρει την ακύρωση του μοναδικού στην Ελλάδα χαρακτήρα του ΕΑΠ και η πιθανή εξαναγκαστική σύμπλευση με προγράμματα συμβατικής εκπαίδευσης δεν αποτελεί μόνο τροχοπέδη για την ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και βήματα προς τα πίσω.

Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή των μελών διδακτικού & ερευνητικού προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που έχει έδρα στην Περιβόλα στην Πάτρα έχει ως εξής:

«Τα μέλη ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή συζήτηση, βρέθηκαν εξ απροόπτου, μπροστά σε μία πρόταση βίαιης συγχώνευσης του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (ή μέρος του). Η προαναγγελία της πιθανής συγχώνευσης μέσω διαρροών στον Τύπο και η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων είναι πλήρως αντιδημοκρατική και προσβλητική για τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ, αλλά και για το σύνολο της Ακαδημαϊκής του κοινότητας.

Το ΕΑΠ στην εικοσάχρονη πορεία του, παρέχοντας πανελλαδικά υψηλής στάθμης σπουδές και υπηρετώντας πιστά την ακαδημαϊκή αποστολή και τον κοινωνικό του ρόλο, έχει καταξιωθεί ακαδημαϊκά και απολαμβάνει καθολικής κοινωνικής αποδοχής. Ακόμη δε περισσότερο, έχει κατορθώσει να εμβαθύνει τη δημοκρατία στην παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέσω της ανοικτής πρόσβασης σε πανεπιστημιακές σπουδές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου εφαρμόζοντας μεθοδολογίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σε μια εποχή όπου διεθνώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα στρέφονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η συγχώνευση αυτή επιφέρει την ακύρωση του μοναδικού στην Ελλάδα χαρακτήρα του ΕΑΠ, ενώ η εξαναγκαστική σύμπλευση με προγράμματα συμβατικής εκπαίδευσης δεν αποτελεί μόνο τροχοπέδη για την ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και βήματα προς τα πίσω. Η προτεινόμενη συγχώνευση του ΕΑΠ με ένα Ίδρυμα διαφορετικής στόχευσης και σκοπού είναι προφανές ότι θα αλλοιώσει τον ακαδημαϊκό και κοινωνικό χαρακτήρα του, θα ακυρώσει την ταυτότητά του, θα αναστρέψει την αναπτυξιακή του πορεία και τελικά θα το συρρικνώσει.

Οι Κοσμήτορες του ΕΑΠ απορρίπτουν την πρόταση για συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Το σχήμα που έχει μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί, δηλαδή ένας πόλος δια ζώσης και ένας πόλος για την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι ένα ακαδημαϊκό και νομικό μόρφωμα, το οποίο δεν έχει προηγούμενο στα διεθνή ακαδημαϊκά δρώμενα. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη συγχώνευση δεν τεκμηριώνεται από καμία έρευνα ή αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, ούτε υπάρχει συγκροτημένη πρόταση για το μέλλον, και θα οδηγήσει νομοτελειακά στην απαξίωση και στο κλείσιμο του ΕΑΠ θίγοντας το κύρος των εκατοντάδων χιλιάδων ακαδημαϊκών τίτλων των αποφοίτων του και των φοιτητών του, δημιουργώντας τους επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια και προκαλώντας τεράστια κοινωνική αναστάτωση.

Ο Πρόεδρος και όσα μέλη της διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ συντάσσονται με αυτήν την πρόταση, δεν έχουν κανενός είδους νομιμοποίηση να δεσμεύσουν με αυτόν τον τρόπο το μέλλον του Ιδρύματος. Τα τρία μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και το μέλος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που συμμετέχουν στη ΔΕ είτε ως τακτικά είτε ως αναπληρωματικά μέλη, δεν έχουν ούτε κατά το νόμο δικαίωμα να συμμετάσχουν σε μία τέτοια συζήτηση, λόγω προφανούς σύγκρουσης συμφερόντων, ειδικά όταν το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αρνηθεί να συγχωνευτεί με το εν λόγω μέρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, τα πολιτικά κόμματα, το Κοινοβούλιο και τους Έλληνες Βουλευτές, να μην επιτρέψουν την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, καταστροφικού για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ΑΕΙ των 45.000 φοιτητών, που εδώ και 20 χρόνια αγκαλιάζει η ελληνική κοινωνία.

Το σύνολο των μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου:

Γιώργος Μ. Αγιομυργιαννάκης, καθηγητής

Χαράλαμπος Ανθόπουλος, καθηγητής

Κωνσταντίνος Αγόρας, επίκουρος καθηγητής

Βασίλειος Βερύκιος, καθηγητής

Αντιγόνη Βλαβιανού Δετζώρτζη, επίκουρη καθηγήτρια

Γεώργιος Βλαχάκης, επίκουρος καθηγητής

Απόστολος Γέροντας, καθηγητής

Δημήτριος Γιαννιάς, καθηγητής

Γεώργιος Γκαντζιάς, καθηγητής

Νεκταρία Γκιζάνη, επίκουρη καθηγήτρια

Αυγουστίνος Δημητράς, αναπληρωτής καθηγητής

Ευθύμιος Ζέρβας, καθηγητής

Στέλιος Ζερεφός, καθηγητής

Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, καθηγητής

Δημήτριος Καλλές, αναπληρωτής καθηγητής

Αχιλλέας Καμέας, καθηγητής

Φωτεινή Καριώτου, επίκουρη καθηγήτρια

Μαρία Κοντοχρήστου, επίκουρος καθηγήτρια

Εμμανουήλ Κουτούζης, αναπληρωτής καθηγητής

Αντώνιος Λέισος, επίκουρος καθηγητής

Αντώνης Λιοναράκης, καθηγητής

Αργυρώ Λουκάκη, καθηγήτρια

Ειρήνη Μαυρομμάτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια

Αθανάσιος Μιχιώτης, καθηγητής

Αθανασία Μπάλτα, αναπληρώτρια καθηγήτρια

Κυριάκος Μπουρίκας, αναπληρωτής καθηγητής

Θεοφάνης Ορφανουδάκης, επίκουρος καθηγητής

Ζαχαρίας Παληός, επίκουρος καθηγητής

Γεωργία Πατερίδου, επίκουρη καθηγήτρια

Κωνσταντίνος Πετρογιάννης, καθηγητής

Αργυρώ Σγουρού, επίκουρη καθηγήτρια

Νικόλαος Σηφάκης, αναπληρωτής καθηγητής

Δημήτρης Στεργίου, επίκουρος καθηγητής

Ελένη Σφακιανάκη, επίκουρος καθηγήτρια

Χρήστος Τσούμας, επίκουρος καθηγητής

Δημήτριος Φιλιππής, επίκουρος καθηγητής

Γεώργιος Χατζηγεωργίου, καθηγητής

Βασιλεία Χατζηνικήτα, καθηγήτρια

Μαρία Χατζηνικολάου, καθηγήτρια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις