Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Όλα τα...αξιοπερίεργα της νέας Οσκαρικής ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου "Η Ευνοούμενη"

Όλα τα...αξιοπερίεργα της νέας Οσκαρικής...

Το κύριο ενδιαφέρον μου είναι η σκοτεινή, ακραία πλευρά των ανθρώπων, ανέφερε ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης

Εν αναμονή της υποψήφιας για 10 Όσκαρ ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Η Ευνοούμενη» στις Πατρινές αίθουσες, διαβάσαμε μερικά πράγματα για το «πειραγμένο» αυτό φιλμ εποχής που αφορά σε πραγματικά πρόσωπα όπως την βασίλισσα Άννα, την τελευταία της δυναστείας των Στιούαρτ που διαδέχθηκε στον θρόνο τον Γουίλιαμ τον τρίτο και βασίλευσε από το 1702 έως το θάνατο της σε ηλικία 49 ετών το 1714.

Επί βασιλείας της Άννας που στην ταινία του Λάνθιμου υποδύεται η Εγγλέζα Ολίβια Κόλμαν, ηοποία είναι υποψήφια για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου, πραγματοποιήθηκε η ένωση της Αγγλίας με την Σκωτία αποτελώντας έκτοτε την Μεγάλη Βρετανία. Οι ιστορικοί πάντως αναφέρουν ότι η Άννα ήταν μία γυναίκα με δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και μία βασίλισσα που αφηνόταν στην επιρροή των ευνοούμενων κυριών της αυλής της, μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια πάνω στην οποία στηρίχτηκε το σενάριο του «The Favourite», όπως έγραψε ο Άθως Δημουλάς σε άρθρο του στο περιοδικό της εφημερίδας Η Καθημερινή της Κυριακής (3/2/2019).

Ανατρέχοντας στο boxofficemojo είδαμε πως η ταινία του Λάνθιμου που είναι μία Αγγλοιρλανδική συμπαραγωγή και έχει διάρκεια 119 λεπτά, έχει φτάσει σε εισπράξεις στις ΗΠΑ τα 29 εκατομμύρια δολάρια ενώ έχει ήδη βγει και σε πάνω από 20 χώρες στον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και στην μακρινή Νότιο Αφρική, την Ταιβάν και την Ουρουγουάη.

Οι διεθνείς εισπράξεις κοντεύουν τα 34 εκατομμύρια δολάρια και ανάμεσα τους ξεχωρίζουν τα 16,6 εκατομμύρια δολάρια που η ταινία έκανε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 3,2 εκατ. δολάρια στην Αυστραλία και τα 2,3 εκατ. στην γειτονική Ιταλία. Δεν έχουν λείψει και οι λιγοστές περιπτώσεις όπου η ταινία έκανε μικρές εισπράξεις όπως στην Ουκρανία.

Σε άρθρο του Alex Godfrey στο Βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό Empire (τεύχος Ιανουαρίου 2019) αναφέρεται πως ο Λάνθιμος μετά από μία σειρά από σουρεαλιστικά θρίλερ υπογράφει με το «The Favourite» την πιο ανατρεπτική και ριζοσπαστική ταινία του.

Επίκεντρο είναι η βασίλισσα Άννα, ένα ψυχολογικό ερείπιο, μία ασταθής και φωνακλού μονάρχης που ταίζει τα 17 της κουνέλια (17 ήσαν οι αποβολές και τα παιδιά που έχασε).

Μία από τις αξιοπερίεργες σκηνές της ταινίας μας δείχνει έναν γυμνό άνδρα να γίνεται "πελτές" από ώριμα πορτοκάλια που του πετούν πάνω του!

Η ταινία όπως γράφτηκε στο Empire, διαθέτει ένα ξερό χιούμορ και συνάμα είναι σκληρή και «θανατηφόρα» ενώ θυμίζει & φάρσα.

«Ήταν μία πρόκληση για μένα να δω πως θα μπορούσα να ασχοληθώ με το είδος του φιλμ εποχής αλλά με το δικό μου τρόπο και ματιά», ανέφερε ο Γιώργος Λάνθιμος ενώ η Ρέιτσελ Βάις που υποδύεται την Lady Sarah, παιδική φίλη της βασίλισσας και ευνοούμενη της, υπογράμμισε στο Empire πως το φιλμ δεν είναι ένα σκονισμένο, μουσειακό κομμάτι αλλά είναι μία ταινία «αναρχική», ριζοσπαστική και συνάμα τραγική.

Η 45χρονη Ολίβια Κόλμαν, συνομήλικη του Λάνθιμου τον επαινεί λέγοντας «περιέργως ο Γιώργος είναι ο πιο μεγαλόκαρδος, ευγενής και ζεστός άνθρωπος που έχω γνωρίσει, κάτι δύσκολο να το φανταστείς, παρακολουθώντας τις ταινίες του, όπως τον Κυνόδοντα, τον Αστακό ή τον Θάνατο του ιερού ελαφιού».

Ο Κόλιν Φάρελ που είχε παίξει με την Νικόλ Κίντμαν στον «Θάνατο του ιερού ελαφιού» (ήταν ο πρωταγωνιστής και στον "Αστακό" όπου έπαιζαν και οι Κόλμαν και Βάις) είχε πει πως οι χαρακτήρες των φιλμ του Λάνθιμου είναι εγωιστές, οι κουβέντες τους είναι σκληρές και τα γούστα και προθέσεις τους μηδενιστικά!

Ο Γιώργος Λάνθιμος όπως σημειώνει το Empire, απέναντι σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς είπε πως «δεν νιώθω ότι θέλω να κάνω ταινίες που να δείχνουν τα πράγματα θετικά, δεν θα λειτουργούσαν, για μένα το κύριο ενδιαφέρον είναι η σκοτεινή, ακραία πλευρά των ανθρώπων που θα ταρακουνήσει τους θεατές».

Η Έμα Στόουν που κάνει στην «Ευνοούμενη», την Αμπιγκέιλ, εξαδέλφη της Anne, ξεπεσμένη αριστοκράτισσα και «πεινασμένη» για προσοχή και εξουσία, ανέφερε με τη σειρά της ότι ο Λάνθιμος δεν συνηθίζει να συζητά και να αναλύει τους χαρακτήρες και την πλοκή αλλά θέλει να σε κάνει να ψάξεις ο ίδιος, ζητά αυθορμητισμό και αλήθεια, οι ηθοποιοί απλά να είναι παρόντες και όχι απαραίτητα προετοιμασμένοι.

Η αποκάλυψη είναι πως για να το πετύχει ο Λάνθιμος ζητά από τους ηθοποιούς να κάνουν κάποιες φυσικές ασκήσεις όπως για παράδειγμα από την Έμα Στόουν να αναπνέει σαν να γεννά.

Για 3 εβδομάδες το βασικό καστ έκανε «ανορθόδοξες» πρόβες. Μάλιστα όπως διαβάσαμε στο Empire, συχνά στις πρόβες οι ηθοποιοί έβαζαν τα πρόσωπα τους κοντά στον γυμνό πισινό των άλλων και έτσι κατέληξαν να αρχίσουν τα γυρίσματα ξέροντας πλέον ο ένας τα γυμνά απόκρυφα μέρη του άλλου κι έτσι «δεν ντρεπόμασταν και αν από κάποιον ξέφευγε κανένα “αέριο” δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την Ολίβια Κόλμαν!

Τέλος ο Γιώργος Λάνθιμος είπε στο Empire πως το βασικό θέμα της ταινίας είναι το παιχνίδι της εξουσίας και της επιρροής και όχι η ομοφυλοφιλική σχέση της βασίλισσας Άννας. «Κανένας χαρακτήρας της ταινίας δεν σχολιάζει αυτή τη σχέση», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος που είναι υποψήφιος και στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας στα Όσκαρ, μόλις ο 3ος Έλληνας που το πετυχαίνει μετά τους Μιχάλη Κακογιάννη και Κώστα Γαβρά, όπως αναφέρει το περιοδικό της Καθημερινής.

Στην Πάτρα η «Ευνοούμενη» αναμένεται στις 14 Φεβρουαρίου 2019.

Διανομή από την Odeon.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture