Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δεκατρείς μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πατρέων! Ποιοι αποσύρθηκαν, ποιοι συνεχίζουν…

Δεκατρείς μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι δήμ...

Ποιοι είναι οι δεκατρείς διεκδικητές του Δήμου της Πάτρας

Για δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, διψήφιος είναι ο αριθμός των υποψηφίων δημάρχων της Πάτρας και όπως όλα δείχνουν στις εκλογές του Μαΐου, οι ψηφοφόροι θα πάρουν στο χέρι δεκατρία ψηφοδέλτια, εκ των οποίων ένα θα ρίξουν στην κάλπη. Σχεδόν τέσσερις μήνες από την εκλογική αναμέτρηση, το πολιτικό τοπίο στην Πάτρα, φαίνεται να ξεκαθαρίζει, ωστόσο ακόμη υπάρχει χρόνος, τόσο για να μπουν νέοι παίκτες, αλλά και για να αποχωρήσουν.

Το βέβαιο είναι ότι και αυτή τη φορά οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι πολλοί και σε αυτό «βοηθά» το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.

Εμείς μετρήσαμε τους υποψηφίους δημάρχους της Πάτρας και σας του παρουσιάζουμε εγκαίρως, ώστε να έχετε χρόνο να σκεφτείτε για ποιόν θα ψηφίσετε!

Ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, διεκδικεί και δεύτερη θητεία με την στήριξη του ΚΚΕ, το οποίο και επίσημα έχει ανακοινώσει πως στηρίζει την υποψηφιότητα του γιατρού στο Δήμου της Πάτρας, με το συνδυασμό της «Λαϊκή Συσπείρωσης».

Από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ πλέον η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει με την υποψηφιότητα του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, Γιώργου Ρώρου. Ο Γιώργος Ρώρος, ο οποίος είναι η πρώτη φορά που διεκδικεί τη θέση του δημάρχου Πατρέων, έχει παρουσιάσει το όνομα της παράταξης που ηγείται (Ώρα Πατρών) και την ιδρυτική της διακήρυξη. Η «Ώρα Πατρών» προέρχεται από τη αυτοδιάλυση των παρατάξεων «ΡΑΠ – Ανθρώπινη πόλη» και «Αγωνιζόμενοι Πολίτες» με επικεφαλής τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο.

Νέα είσοδος στο δημοτικό τοπίο για τον νυν αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ανήμερα της πρωτοχρονιάς, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος ξεκίνησε την κούρσα διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου, με μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε στο παλαιό πτωχοκομείο (Royal) στις 30 Ιανουαρίου. Ήδη έχει παρουσιάσει το όνομα της παράταξης, το οποίο είναι «Πρωτεύουσα Ξανά», τους βασικούς άξονες του προγράμματός του, ενώ σχεδόν καθημερινά ανακοινώνει υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

Αν και είναι γνωστό ότι ανήκει στο ΚΙΝΑΛ και η ηγεσία του κόμματος ευχαρίστως θα του πρόσφερε στήριξη, ο ίδιος φαίνεται να μην επιθυμεί να θέσει κομματικά όρια στην υποψηφιότητά του επιδιώκοντας συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του ατόμων που ανήκουν και προέρχονται από την Δεξιά έως την Αριστερά.

Στο χώρο της κεντροδεξιάς, το τοπίο πλέον έχει ξεκαθαρίσει, με το «χρίσμα» που έλαβε ο πρώην βουλευτής Νίκος Παπαδημάτος, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο χώρο της Κεντροδεξιάς έχουμε νέα είσοδο από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Ο κ. Νικολόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητα του, την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, ενώ έχει κυκλοφορήσει και σποτ που προαναγγέλλει την κάθοδό του. Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι, αν μη τι άλλο, έμπειρος πολιτικά και γνωρίζει αρκετά καλά την ανθρωπογεωγραφία του κεντροδεξιού χώρου στον οποίο απευθύνεται.

Θα είναι η δεύτερη φορά που ο Νίκος Νικολόπουλος θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων καθώς το είχε ξαναεπιχειρήσει το 1990, όπου είχε χάσει από τον Ανδρέα Καράβολα.

Τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, στην Πάτρα, θα διεκδικήσει επίσης και ο Σπύρος Πολίτης (υποψήφιος με τον Κώστα Χριστόπουλο στις προηγούμενες εκλογές και πρώην δημοτικός σύμβουλος), ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα κατέλθει υποψήφιος και όπως πληροφορείται το thebest.gr, δηλώνει αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους.

Νέα είσοδος στο δημοτικό τοπίο και από τον Πέτρο Ψωμά, ο οποίος δημοσιοποίησε πρόσφατα την απόφασή του να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο της Πάτρας. Ο Πέτρος Ψωμάς προέρχεται από τα «σπλάχνα» της παράταξης Δημαρά, η οποία ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές του Μαΐου. Μάλιστα, ο Πέτρος Ψωμάς, στις 16 Φεβρουαρίου προγραμματίζει να κάνει την  πρώτη εκδήλωση του συνδυασμού του, στο κέντρο της Πάτρας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η παράταξη Ψωμά, απευθύνεται σε πολίτες που δεν τους εκφράζει η υπάρχουσα κατάσταση στα δημοτικά πράγματα ούτε οι κομματικές υποψηφιότητες που έχουν προκύψει, ενώ σε αυτή θα συμπαραταχθούν νέα και ακομμάτιστα άτομα.

Από τους υποψηφίους της προηγούμενης τετραετίας δεδομένη είναι η κάθοδος στις εκλογές του Χρήστου Πατούχα, ο οποίος είχε πρωτοκατέβει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 1986 με τον αείμνηστο Θεόδωρο Άννινο και εκλέγεται σταθερά από το 2006 και μετά, ο οποίος μιλώντας στο thebest.gr, τόνισε πως: «Η δική μου βεβαιότητα για τη συμμετοχή στις εκλογές είναι δεδομένη, για άλλους μπορεί όχι…».

Προς εκ νέου κάθοδο κινείται και η Βίβιαν Σαμούρη, η μοναδική γυναίκα υποψήφια Δήμαρχος, νυν δημοτική συμβούλος, αν και είναι πιθανόν να συμπορευθεί με τον Κώστα Πελετίδη, ως υποψήφια Σύμβουλος στο ψηφοδέλτιό του.

Την εκ νέου κάθοδό του έχει ανακοινώσει ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τζανάκος ο οποίος ήδη έχει ανακοινώσει υποψηφίους για τον συνδυασμό του. Υποψήφιος θα είναι και ο Θεόδωρος Ντρίνιας με το "Κοινοτικόν", ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τη Δημαρχία της Πάτρας.

Νέα είσοδος επίσης και από τον Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, ο οποίος έχει ήδη εκδώσει τις προγραμματικές του θέσεις της συνδυασμού «Πάτρα Διεθνής Σύγχρονη Πόλη» που ηγείται.

Παράλληλα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, μιλά σε ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις, όπου παρουσιάζει τις θέσεις του στους Πατρινούς.

Τέλος, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η κάθοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις δημοτικές εκλογές της Πάτρας. Στις προηγούμενες εκλογές το κόμμα κατέβηκε με επικεφαλής τη Λέττα Ζάγκλα, η οποία πλέον έχει προσχωρήσει στην παράταξη του Γιώργου Ρώρου. Τα στελέχη της ΑΝΑΡΣΥΑ αναζητούν νέο επικεφαλής του συνδυασμού, κάτι που αναμένεται να γίνει σε ανοιχτή σύσκεψη την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαΐας (Αράτου 21,πλ.Ολγας).

Ποιοι αποσύρθηκαν

Για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση στα δημοτικά πράγματα της Πάτρας, υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, έντονες διεργασίες στις παρατάξεις και στα κόμματα. Έτσι αρκετά ονόματα «έπεσαν στο τραπέζι» και κάποιοι αν και δήλωσαν πως θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, τελικώς αποσύρθηκαν.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, αποτελεί αυτή της παράταξης «Νέα Πόλη» του Κώστα Χριστόπουλου. Αρχικά, γύρω στον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Χριστόπουλος δήλωνε στο thebest.gr ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, χωρίς να περιμένει - όπως έλεγε- χρίσμα από τη ΝΔ. Ωστόσο, πριν από τις γιορτές, ο Κώστας Χριστόπουλος ανακοίνωσε, εντελώς αιφνιδιαστικά, πως δεν θα κατέβει στις εκλογές και πως επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος, θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος  Ηλίας Γκοτσόπουλος.

Η υποψηφιότητα Γκοτσόπουλου, διήρκησε μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, οπότε ανακοινώθηκε πως όχι μόνο ότι ο κ. Γκοτσόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά και πως αυτοδιαλύεται η δημοτική παράταξη «Νέα Πόλη». Μάλιστα, ο κ. Γκοτσόπουλος ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ούτε ως δημοτικός σύμβουλος.

Φυσικά, καταλυτικό ρόλο για τις παραπάνω εξελίξεις, έπαιξε η απόφαση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει στήριξη στον Νίκο Παπαδημάτο.

Απούσα από τις επικείμενες εκλογές θα είναι και η παράταξη του πρώην δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά, «Τώρα, για την Πάτρα». Η παράταξη Δημαρά, είχε κάνει την έκπληξη στις εκλογές του 2006, λίγους μήνες από την ίδρυσή της, με ποσοστό 18,85%. Το 2010 βγήκε στη δημοτική Αρχή με ποσοστό της τάξης του 53%, αφήνοντας εκτός β’ γύρο τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κατσικόπουλο. Ωστόσο, έφτασε στο σημείο της βαριάς εκλογικής ήττας το 2014 με την κατάταξή της στην τέταρτη θέση και το 10,55%.

Εκτός και ο Νίκος Οικονομόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Πάτρα Δυνατή» που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές ποσοστό 5,82% και είχε μία έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ποιοι συζητήθηκαν

Πέρα από τους αποσυρθέντες, συζητήθηκαν πολλά ονόματα στους πολιτικούς κύκλους της Πάτρας, ως υποψηφίων δημάρχων. Ονόματα που συζητήθηκαν, διέρρευσαν στον Τύπο, αλλά τελικώς δεν τελεσφόρησαν, ως λύσεις.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, ήταν το πρόσωπο που είχε συγκεντρώσει για καιρό τα φώτα τις δημοσιότητας, αφού το όνομά του είχε ακουστεί για τη στήριξη των παρατάξεων της ΡΑΠ (προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ) των Αγωνιζόμενων Πολιτών του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου. Στη συζήτηση για τη στήριξη του Βασίλη Αϊβαλή, είχαν μπει και οι παρατάξεις του πρώην δημάρχου Γιάννη Δημαρά αλλά και του Νίκου Τζανάκου.

Εξ’ αρχής ο κ. Αϊβαλής είχε θέσει ως προϋπόθεση για να είναι υποψήφιος, τις ευρύτερες συνεργασίες και συσπειρώσεις από το χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε.

Αλλά και το όνομα του μέχρι πρότινος δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιζόμενοι Πολίτες» Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, είχε ακουστεί παλιότερα, για να είναι επικεφαλής της ΡΑΠ, ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε ασυμβίβαστο και η λύση αυτή δεν προχώρησε.

Από τον ίδιο χώρο, κατά καιρούς είχαν ακουστεί και τα ονόματα της δημοτικής συμβούλου της ΡΑΠ Ουρανίας Μπίρμπα ( η οποία δεν θα είναι υποψήφια στις επικείμενες εκλογές), του πρώην αντιδημάρχου Αλέξη Σκαρμέα, του Βαγγέλη Πολίτη, αλλά και του Διονύση Τεμπονέρα.

Από το χώρο της Κεντροδεξιάς, είχαν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας Άννας Μαστοράκου, η οποία αρνήθηκε την πρόταση που της είχε γίνει από τη ΝΔ, αλλά και του επιχειρηματία Κώστα Μπακαλάρου, που τελικά δεν προχώρησε.

Τέλος και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέα Φίλιας, προερχόμενος από την παράταξη Δημαρά από την οποία αποχώρησε, φέρεται να πρωταγωνιστούσε σε συζητήσεις για να είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις