Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ BEST OFF ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΙΑΡΧΟΣ: ΠΩΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ BEST OFF ΣΤΟ ΚΕΝΤΡ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Οι διάσημες «Ομπρέλες» και όχι μόνο

Aπό αυτή τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου ως τα τέλη Μαίου το Κέντρο Νιάρχος (λεωφ. Συγγρού-Καλλιθέα) θα φιλοξενεί εμβληματικά δημόσια γλυπτά του κορυφαίου εικαστικού Γιώργου Ζογγολόπουλου, υποδεικνύοντάς μας να βάλουμε στην καθημερινότητά μας την τέχνη. Για πρώτη φορά το κοινό θα δει συγκεντρωμένα τα πιο χαρακτηριστικά έργα του επιφανούς γλύπτη της γενιάς του ’30 από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα σε μια βόλτα στους υπαίθριους χώρους της «Αγοράς» και της «Πίσω Αγοράς» θα θαυμάσουμε 8 μεγάλα δημόσια γλυπτά ενώ στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος θα παρουσιαστούν 12 γλυπτά, (4 για πρώτη φορά), μαζί με μακέτες, κατασκευές, σχέδια, βίντεο, φωτογραφίες και διαδραστικές εφαρμογές.

Θυμίζουμε πως ένα αναγνωρίσιμο θέμα-μοτίβο του καλλιτέχνη είναι οι Ομπρέλες. Ομπρέλες βρίσκουμε τοποθετημένες στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στην είσοδο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στην είσοδο του Παλαιού Ψυχικού (στον Φάρο), περιοχή που έχει συνδεθεί με τον Ζογγολόπουλο καθώς εκεί βρισκόταν το σπίτι του, το οποίο σήμερα αποτελεί την έδρα του ομώνυμου Ιδρύματος

Η επιφάνεια του ατελιέ του Ζογγολόπουλου, η μακέτα της ευρύτερης περιοχής του Mνημείου του Ζαλόγγου (Με την ευγενική παραχώρηση της Περιφέρειας Ηπείρου) και τμήμα ομπρέλας του γλυπτού Ομπρέλες σε φυσικό μέγεθος θα παρουσιαστούν επίσης για πρώτη φορά.

H έκθεση περιλαμβάνει ακόμα βίντεο για τη ζωή και το έργο του.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Το όνομα του Γιώργου Ζογγολόπουλου (1903-2004) είναι σεβαστό διεθνώς. Με τις μεταλλικές δημιουργίες του αψηφά τους νόμους της βαρύτητας και χαρίζει υπερβατική και λυρική «ανάσα» στο γκρίζο τσιμέντο των μεγαλουπόλεων. Γεννημένος στην Αθήνα, υπήρξε ένα από τα πιο ανήσυχα πνεύματα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εκπροσώπησε την Ελλάδα στις Μπιενάλε Βενετίας και Σάο Πάολο και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος του είχε απονείμει το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α. Τις δεκαετίες ’60 και ’70 περνώντας στην αφαιρετική αναπαράσταση και τα κινητικά γλυπτά. χρησιμοποιεί χάλυβα, νερό, μεγεθυντικούς φακούς και  αποκτά ατελιέ στο Παρίσι. Τα έργα του βρίσκουν θέση σε πλατείες, κτίρια και κομβικά σημεία της Αθήνας με καθοριστική της συνεργαία του με τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη. Οι «Ομπρέλες» του θα κερδίσουν το Α’ βραβείο στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την τοποθέτηση έργων τέχνης στο κτήριο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και θα τοποθετηθούν στο Cour d’ Honneur. Το 1999 το γλυπτό «Αίθριο» τοποθετήθηκε στη Πλατεία Συντάγματος, στο τεράστιο κενό από το οποίο κατέβηκε ο «μετροπόντικας» για τη διάνοιξη του μετρό. Το 2001 φιλοτέχνησε τους τεράστιους «Ολυμπιακούς Κύκλους) και την «Ειράνα», το τελευταίο έργο της ζωής του που βρίσκεται από το 2010 στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού της Πλατείας Γιώργου Ζογγολόπουλου.[4]

 

 

 

*Η έκθεση-αφιέρωμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, επαναπροσιοδρίζοντας τη σχέση του πολίτη με τον δημόσιο χώρο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View