Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Στα 635 ευρώ «κλειδώνει» ο κατώτατος μισθός – Αντιδρούν βιομήχανοι

Στα 635 ευρώ «κλειδώνει» ο κατώτατος μισ...

Κατά το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Στα 635 ευρώ, από 586 ευρώ που είναι σήμερα, φαίνεται πως «κλειδώνει» ο κατώτατος μισθός. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αύξησης είναι πιθανό να φτάσει ακόμα και το 8,5%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται, από την 1η Φεβρουαρίου 2019 στα 635 ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ενημέρωσε τους επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο πόρισμά της έκανε λόγο για αυξήσεις από 5%-10%.

Μεγαλύτερη αύξηση θα δουν οι μισθωτοί ηλικίας 19-24 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό, που είναι 12% χαμηλότερος από τον κατώτατο, δηλαδή 510 ευρώ μεικτά ή 428 ευρώ καθαρά.

Κι αυτό γιατί ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους τους εργαζομένους, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς. Ταυτόχρονα, η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα αυξήσει και 16 επιδόματα.

Σχετικά, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, κυβερνητικός παράγοντας στο περιθώριο των σημερινών επαφών με τα κλιμάκια των θεσμών, ανέφερε πως η κυβερνητική θέση είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα έχει θετικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, και όχι αρνητικές. Παραπέμποντας στο παράδειγμα της Πορτογαλίας και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και στην Πορτογαλία οι θεσμοί έλεγαν τα ίδια, αλλά προχώρησαν οι Πορτογάλοι και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι».

Ενστάσεις από τους κλωστοϋφαντουργούς

Επιστολή στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου απέστειλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελευθέριος Κούρταλης με τις θέσεις και προτάσεις των φορέων του κλάδου αναφορικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι «η ελληνική κλωστοϋφαντουργία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εργατοβόρο κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας στη χώρα μας, όπου σε όρους παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών συνιστά μία από τις κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες. Την τελευταία εικοσαετία, η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την αθρόα εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών από χώρες φθηνού εργατικού κόστους οδήγησε στη συρρίκνωση του κλάδου, με αποτέλεσμα το κλείσιμο μεγάλων παραδοσιακών εργοστασίων, αυξάνοντας την ανεργία».

Αναφορικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΣΕΒΚ παραθέτει τα κάτωθι:

- Το εργασιακό κόστος στην κλωστοϋφαντουργία υπεισέρχεται κατά 30% στο κόστος παραγωγής, επομένως, απαιτείται αυτοσυγκράτηση από πολιτεία, εργοδότες, εργαζόμενους, ώστε κάθε αύξηση να είναι συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες του κλάδου.

- Τα σημερινά δεδομένα της οικονομικής κατάστασης του κλάδου δεν επιτρέπουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, πέραν του 5%.

- Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται με συγκεκριμένη φόρμουλα. Κατά συνέπεια προτείνεται, τα βασικά κριτήρια για τη διαμόρφωσή του, να είναι οι δείκτες της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δείκτες που η ορθότητα και αντικειμενικότητά τους διασφαλίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

- Στην παρούσα φάση της οικονομίας εκτιμάται ότι δεν ενδείκνυται να επανέλθουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, (τριετίες), το επίδομα γάμου και άλλα επιδόματα, καθότι η επαναφορά αυτών θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το εργασιακό κόστος, με αποτέλεσμα την περαιτέρω απώλεια της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Ο ΣΕΒΚ στο υπόμνημα υπενθυμίζει ότι οι φορείς του κλάδου τάσσονται υπέρ:

α) της κατάργησης της υποχρεωτικής διαιτησίας,

β) της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών, και

γ) της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και όχι των ομοιο-επαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Ως εκ τούτου, προτείνουμε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων του κλάδου, στον Νόμο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά, επειδή πιστεύουμε ότι το μείζον ζητούμενο στη σημερινή κρίση είναι η διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας» τονίζεται στο υπόμνημα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά