Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Ζεστά πιάτα για χειμωνιάτικες μέρες!

Ζεστά πιάτα για χειμωνιάτικες μέρες!

Με την επιμέλεια της Ανδριάνας Φοή

Kρύο, βροχή, χιόνι, τι καλύτερο από μία ζεστή σούπα και μια σπιτική χορτόπιτα; Οι σούπες από άγρια ψάρια, είναι πεντανόστιμες, εποχιακές και εύκολες.

Σελινόριζες βρίσκουμε πολύ καλής ποιότητας στην λαϊκή ή στα σούπερ μάρκετ, αρκεί να είναι τρυφερές και φρέσκες.

Τις φυλάμε καθαρισμένες στο ψυγείο μας τυλιγμένες σε νωπό πανάκι. Η γεύση της σελινόριζας είναι πολύ πιο ήπια από του σέλινου και η μυρωδιά της πιο λεπτή. Προσθέτοντας τον κουρκουμά της δίνουμε έναν spicy χαρακτήρα και ένα ενδιαφέρον χρώμα.

Σίγουρα το να φτιάχνεις χορτόπιτα, που είναι ένα μπελαλίδικο φαγητό είναι δύσκολο και χρονοβόρο. Αγοράζοντας όμως ένα καλό φύλλο και έχοντας βοήθεια για το πλύσιμο των χόρτων, ετοιμάζουμε ένα πρώτο πιάτο για το χειμωνιάτικο Κυριακάτικο τραπέζι μας. Η συγκεκριμένη χορτόπιτα είναι παραλλαγή δική μου της παραδοσιακής Ναξιώτικης πίτας, την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν «Σεφουκλωτή». Προσθέτοντας δε λίγο τσίπουρο και σταφιδες κάνουμε την γεύση της πιο ενδιαφέρουσα. Η χορτόπιτα διατηρείται πολύ καλά για 2-3 ημέρες αρκεί να μην μπει στο ψυγείο και ξαναζεσταθεί γιατί τότε το φύλλο θα πάρει υγρασία και θα χάσει το τραγανό του.

Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΓΡΙΑ ΨΑΡΙΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 40’ –Χρόνος Μαγειρέματος 40’- Μέτρια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

  • 2 κιλά πετρόψαρα (σκορπίνα, λούτσος, μπακαλάος, σκλεπού κλπ. ανάμεικτα)
  • 2 ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα , χαραγμένα στα 2
  • 2 καρότα (κατά προτίμηση βιολογικά) καθαρισμένα ,κομμένα σε τέταρτα
  • 2 πατάτες (κατά προτίμηση βιολογικές), καθαρισμένες, κομμένες στη μέση
  • 1 κομμάτι σελινόριζα στο μέγεθος μισής πατάτας κομμένη στη μέση
  • 3 lt πολύ κρύο νερό
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 2 κ.γ. κουρκουμάς
  • Αλάτι
  • Πιπέρια φρεσκοτριμμένα
  • Κρουτόν από ξερό ψωμί για το σερβίρισμα
  • Λίγα φύλλα δυόσμου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από τον ψαρά μας να μας καθαρίσει τα ψάρια, τα ξεπλένουμε καλά, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.

Σε μία κατσαρόλα (εάν έχουμε καλύτερα ψηλή και στενή), βάζουμε στον πάτο τα κομμένα κρεμμύδια, τα καρότα, τις πατάτες, και τη σελινόριζα. Πάνω από τα λαχανικά βάζουμε τα ψάρια, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε με το κρύο νερό που πρέπει να τα σκεπάζει.

Βράζουμε τη ψαρόσουπα με ανοιχτό το καπάκι σε πολύ δυνατή φωτιά περίπου για 25’-30’.

Ελέγχουμε με ένα πιρούνι εάν έχουν μαλακώσει αρκετά τα λαχανικά. Όταν τελειώσει ο χρόνος βρασμού αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα όλα τα ψάρια.

Σουρώνουμε σε ένα πολύ ψηλό σουρωτήρι το ζωμό.

Αφαιρούμε τα λαχανικά από τη κατσαρόλα, τα οποία τα λιώνουμε στο μπλέντερ με δύο κουτάλες από τον σουρωμένο ζωμό.

Βάζουμε το σουρωμένο ζωμό πάλι στη κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν καλά.

Μόλις πάρουν μια βράση προσθέτουμε  τον κουρκουμά και το ρύζι μετρημένο και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου 10’.

Η σούπα με τη βοήθεια των λαχανικών θα χυλώσει γρήγορα.

Το ρύζι είναι καλύτερα να μην είναι εντελώς βρασμένο και να κρατάει ελάχιστα «στο δόντι».

Από τα ψάρια που έχουμε κρατήσει στην άκρη, αφαιρούμε προσεχτικά όσα κομματάκια ψαχνού μπορούμε.

Σερβίρουμε σε βαθειά πιάτα και προσθέτουμε εάν θέλουμε κομματάκια από τα ψάρια μέσα στην σούπα ή ξεχωριστά.

Καρυκεύουμε με έξτρα πιπέρια.

TIPS

- Πρέπει το νερό να είναι πολύ κρύο και να βράσουν τα ψάρια χωρίς καπάκι και σε δυνατή φωτιά για να γίνει ο ζωμός μας όσο το δυνατόν πιο διαυγής.

-Μπορεί να προετοιμαστεί από τη προηγούμενη ημέρα μέχρι και το στάδιο που πολτοποιούμε τα λαχανικά. Πριν το σερβίρισμα ακολουθούμε το στάδιο του τελικού μαγειρέματος.

ΣΕΦΟΥΚΛΩΤΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ

Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα, Χρόνος ψησίματος 1 ώρα- Μέτρια

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)

•             1,5  kg άγρια χόρτα εποχής καλά πλυμένα

•             4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

•             ½ ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος

•             ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

•             ½  φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

•             1  φλιτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες μουλιασμένες σε τσίπουρο

•             2 σφηνάκια τσίπουρο

•             Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα

•             1,5  φύλλο ζύμης κουρού

•             1/3  κ.γ αλάτι

•             Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την Γέμιση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα.

Ζεματίζουμε τα χόρτα σε βρασμένο, αλατισμένο νερό για περίπου 1’.

Τα σουρώνουμε πολύ καλά να μην έχουν υγρά. Όταν κρυώσουν θα τα κόψουμε και θα τα αφήσουμε στο σουρωτήρι.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια έως ότου μαραθούν. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα χόρτα, τον άνηθο και τον μάραθο και ανακατεύουμε για 2-3’. Σβήνουμε με το τσίπουρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τις σταφίδες, αφού πρώτα τις έχουμε μουλιάσει στο τσίπουρο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει.

Για το Φύλλο

Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας μας.

Απλώνουμε το φύλλο και το πλάθουμε με τον πλάστη μας να λεπτύνει, κατά μήκος ώστε να βγουν 5 φύλλα πλάτους περίπου 8 πόντων.

Κόβουμε κάθετα για να έχουμε τα 5 μακρόστενα φύλλα.

Μοιράζουμε την γέμιση στο κάθε φύλλο, κλείνουμε τα άκρα του και το γυρίζουμε- στρίβουμε σαν ρολάκι.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ατομικά φορμάκια και τοποθετούμε κατά μήκος ή στριφογυριστά τα μπαστουνάκια μας.

Μ’ ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C , πρώτα στο χαμηλό ράφι του φούρνου για 15’ ώστε να ψηθεί το κάτω μέρος της πίτας και συνεχίζουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για ακόμα 15’.

TIP

Προσοχή να μην υπάρχουν υγρά στο μείγμα των χόρτων. Αν υπάρχουν ρίξτε 1-2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά.

Η Οινική μου πρόταση

Οι σούπες και τα χόρτα γενικά, δεν ταιριάζουν καλά με το κρασί, αρχικά γιατί η σούπα είναι σε υψηλή θερμοκρασία και γιατί τα χόρτα βγάζουν μια μεταλλικότητα στην γεύση.

Εάν θέλουμε όμως μπορούμε να τα συνοδεύσουμε ιδανικά με ένα ξηρό Ισπανικό Sherry ή ένα  Σαντορινιό Ασύρτικο .

Το Σαντορινιό Ασύρτικο όπως το Vassaltis Σαντορίνη Λευκό με αρώματα όξινων εσπεριδοειδών, δροσιστική οξύτητα και ορυκτότητα.

Το ξηρό Ισπανικό Sherry  fino ή manzanilla όπως το La Gitana, που είναι η παλαιότερη Μanzanilla της περιοχής και η γνωστότερη σε Ισπανία και εξωτερικό. Είναι ιδανικό και για απεριτίφ με λίγες ελιές και συνοδεύει υπέροχα πιάτα θαλασσινών ή σούπες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life