Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Θέμα στον Guardian η μείωση ρεκόρ του καπνίσματος στην Ελλάδα, την ώρα που η Πάτρα κόβει (;) το τσιγάρο

Θέμα στον Guardian η μείωση ρεκόρ του κα...

Κάντο όπως τα Τρίκαλα

Της Νεκταρίας Ντούκα - Χρειάστηκε ένας εμπνευσμένος δήμαρχος στα Τρίκαλα για να αποδείξει ότι απόψεις δεκαετιών, όπως αυτή που πρεσβεύει ότι ο Έλληνας δεν κόβει το τσιγάρο, είναι μύθος. Στον δρόμο των Τρικάλων, της πρώτης άκαπνης πόλης της Ελλάδας, βρίσκονται ήδη τα Γιάννενα, όπου το κάπνισμα σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής έχει σχεδόν καθολικά καταργηθεί, και αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες στην Πάτρα θα έχει happy end.

Βγήκε "παγανιά" κλιμάκιο για το κάπνισμα στα μαγαζιά στην Πάτρα - "Το 70% έχει βγάλει τα τασάκια"

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι φαντάζεται κανείς.

Εάν για παράδειγμα όλοι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ, μπαρ και καταστημάτων αναψυχής της Πάτρας αποφάσιζαν από κοινού να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, τότε το πρόβλημα θα λυνόταν αυτόματα. Κι αυτό γιατί ο αντίλογος που συνήθως υπάρχει από τους μαγαζάτορες είναι ότι εάν ο νόμος δεν εφαρμόζεται καθολικά, τότε όσοι τον εφαρμόζουν υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από αυτούς που δεν τον εφαρμόζουν. Και έχουν δίκιο. Αν όμως αποφάσιζαν όλοι μαζί ταυτόχρονα να τον εφαρμόσουν τότε το πρόβλημα θα λυνόταν μια δια παντός.

Η προσπάθεια του ΣΚΕΑΝΑ, ο οποίος ξεκίνησε καμπάνια για να πείσει τα μέλη του να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, σε συνδυασμό με τα κλιμάκια που έχουν ξεκινήσει ελέγχους, θα μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα. Επειδή, όπως όλοι ξέρουμε όμως, οι έλεγχοι στη συνέχεια θα ατονήσουν, πλέον είναι δική μας απόφαση εάν θέλουμε να βλέπουμε συνέχεια την πλάτη των άλλων πόλεων και εμείς να μένουμε πάντα τελευταίοι.

Πάτρα: Έξι φορείς προειδοποιούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη για τη μη απαγόρευση του καπνίσματος!

Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να πάρει η Πάτρα μια τέτοια απόφαση. Πρώτον, γιατί, αν και τρίτη πόλη της χώρας σε πληθυσμό, είναι σχετικά μικρή οπότε οι καταστηματάρχες μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Γνωριζόμαστε όλοι και το θετικό είναι ότι για πρώτη φορά τα πιο γνωστά μαγαζιά της πόλης έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει κίνητρο να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα.

Εάν η Πάτρα καταφέρει να κόψει το κάπνισμα θα ήταν ένας λόγος να γίνουμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια θέμα σε όλα τα ΜΜΕ πανελληνίως για θετικό λόγο.

Ελπίζουμε να μην υπερτερήσει ο επαρχιωτισμός, η κουτοπόνηρη λογική: «θα έρθουν σε μένα οι καπνιστές που θα φύγουν από το δικό σου μαγαζί», ή η άποψη «ο Έλληνας δεν κόβει το τσιγάρο, οπότε άδικος κόπος».

Ειδικά για το τελευταίο επιχείρημα τα στοιχεία είναι συντριπτικά και δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Guardian η Ελλάδα καταγράφει τα τελευταία πέντε χρόνια ρεκόρ μείωσης των καπνιστών. Καπνίζοντες είναι πλέον το 27,1% των Ελλήνων, έναντι 36,7% το 2012.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις