Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Από την Λυρική Σκηνή στην έναρξη! Η Βασιλική Καραγιάννη μιλάει στο thebest.gr για το δικό της Καρναβάλι

Από την Λυρική Σκηνή στην έναρξη! Η Βασι...

Θυμήθηκε που είχε ξαναπάρει μέρος στο Καρναβάλι σε γκρουπ αλλά & παίζοντας ακορντεόν ως μαθήτρια του ωδείου

Μία από τις συμμετοχές – έκπληξη στην φετινή τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου 19 Ιανουαρίου 2019 στην πλατεία Γεωργίου Α’ θα είναι αυτή της Πατρινής υψίφωνου Βασιλικής Καραγιάννη μετά από σχετική πρόταση που της έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία της τελετής.

Η πρόταση βρήκε την ταλαντούχα Βασιλική Καραγιάννη σε μία περίοδο με φορτωμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με 2 δύο παραγωγές όπερας στα σκαριά που θα κάνουν πρεμιέρα στις 24 Φεβρουαρίου 2019 και τον Μάρτιο στην Εθνική Λυρική Σκηνή στη νέα της στέγη στο Πολιτιστικό ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα. Ωστόσο αν και δεν το περίμενε και ένιωσε έκπληξη με την πρόταση, την οποία και αποδέχτηκε δειλά στην αρχή, χάρηκε που θα έχει τη δυνατότητα να δώσει τη δική της νότα μέσα από την δική της τέχνη του κλασικού ρεπερτορίου στην μεγάλη γιορτή της Πάτρας, την τελετή έναρξης του Καρναβαλιού.

«Θα παντρευτούν όλα με ένα μαγικό τρόπο και εννοείται το γεγονός ότι η πρόταση προήλθε από τον Σταύρο Τσακίρη, έναν σημαντικό σκηνοθέτη και γνωρίζοντας σε ποιου τα χέρια θα βρίσκομαι, με έκανε να πω το ναι», ανέφερε στο thebest.gr η Βασιλική Καραγιάννη.

Ευγενική όπως πάντα και με αυτή την κελαριστή, υπέροχη φωνή που διαθέτει η Βασιλική Καραγιάννη που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ρίο Πατρών και εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί μία επιτυχημένη καριέρα υψιφώνου με εμφανίσεις στην Λυρική Σκηνή αλλά και στο εξωτερικό όπως στην φημισμένη Σκάλα του Μιλάνου, δεν ήθελε να μας αποκαλύψει πολλά για την συμμετοχή της στην τελετή έναρξης θέλοντας να κρατήσει το στοιχείο της έκπληξης. Θα ερμηνεύσει κλασικές άριες με έναν ιδιαίτερο τρόπο ενώ οι πρόβες για την τελετή αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη 17/1.

«Θα είναι η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Θανάσης Τσιπινάκης, η Ορχήστρα πνευστών "Πατρεύς" που έχει δημιουργηθεί το 2016 κι άλλα σύνολα, θα είναι η Νίνα Λοτσάρη, τραγουδώντας η κάθε μία στον δικό της τομέα και γενικά θα είναι ένα πολυποίκιλο καλλιτεχνικό θέαμα με Πατρινό χαρακτήρα όπου διάφορα είδη θα παντρευτούν με ένα μαγικό τρόπο επί σκηνής», ανέφερε η Βασιλική Καραγιάννη, η οποία μας αποκάλυψε πως δεν είναι η 1η φορά που παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις του θεσμού του Πατρινού Καρναβαλιού, μία μεγάλη γιορτή που αποτελεί καλώς μέρος της κουλτούρας της πόλης της Πάτρας όπως χαρακτηριστικά μας είπε.

Η Βασιλική Καραγιάννη λοιπόν είχε πάρει μέρος παλιότερα ως μαθήτρια τότε στην Δώρειο μουσική σχολή παίζοντας ακορντεόν. «Ήμουν στην τάξη του καθηγητή Γεωργίου Κωτσάκη και όλη η τάξη συμμετείχαμε φορώντας ψάθινα καπελάκια στις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού παίζοντας μουσική σε όλη την πόλη. Είναι μία ωραία ανάμνηση που έχω από το Πατρινό Καρναβάλι. Επίσης ως έφηβη και ιδίως τα χρόνια του σχολείου είχα κι εγώ συμμετάσχει σε γκρουπ στην παρέλαση.

Ωστόσο μετά τα σχολικά χρόνια κι επειδή έφυγα από την πόλη για σπουδές και στην πορεία επειδή πάντα η περίοδος του καρναβαλιού συμπίπτει με φουλ season καλλιτεχνικά, δεν μπορώ ειδικά αυτές τις μέρες να έρχομαι. Πολλές φορές έχω επιθυμήσει να έρθω ένα σαββατοκύριακο της αποκριάς αλλά δεν μπορώ να το ρισκάρω και από πλευράς ενέργειας αλλά και φόβου μήπως κρυώσω», μας είπε η Βασιλική Καραγιάννη.

Χαίρεται πάντως διπλά που θα καταφέρει μέσω της τιμητικής πρότασης του κ. Τσακίρη και του ΔΗΠΕΘΕ να είναι στην τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2019 διότι τις προηγούμενες μέρες ένα σύντομο προβληματάκι υγείας δεν της επέτρεψε να έρθει στην τελετή απονομής Πρόσωπα 2018 που διοργάνωσε με επιτυχία η εφημερίδα Πελοπόννησος στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών όπου η Βασιλική Καραγιάννη έλαβε το βραβείο στον τομέα Τέχνες-Πολιτισμός ως Πρόσωπο της χρονιάς του 2018.

«Λυπήθηκα που δεν μπόρεσα να είμαι και νομίζω τώρα με την πρόταση να είμαι στην τελετή έναρξης σαν να ισοφαρίζω αυτή την απουσία μου», μας ανέφερε.

Η πρόταση λοιπόν για την τελετή έναρξης του καρναβαλιού την χαροποίησε (είναι τιμή και χαρά, μας είπε χαρακτηριστικά) αν και την βρήκε μεσούσης της προετοιμασίας για δύο δυνατούς ρόλους. Κατ’ αρχήν όπως μας περιέγραψε, θα κάνει τον ρόλο της Λουτσία ντι Λαμερμούρ στην ομώνυμη τραγική όπερα σε 3 πράξεις του Ιταλού συνθέτη Γκαετάνο Ντονιτσέττι. Η παράσταση αυτή είναι επανάληψη της περσινής σε συμπαραγωγή της Λυρικής Σκηνής με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου – Κόβεντ Γκάρντεν σε σκηνοθεσία της Εγγλέζας θεατρικής σκηνοθέτιδας Κέιτι Μίτσελ, η οποία σκηνοθετεί για πρώτη φορά όπερα. Είναι ένα κλασικό ανέβασμα και ο ρόλος της Λουτσία είναι ιδιαίτερα απαιτητικός δραματουργικά και φωνητικά με αποκορύφωμα την σκηνή της τρέλας στο τέλος όπου πεθαίνει η Λουτσία.

Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου 2019 ενώ ταυτόχρονα όπως μας είπε η Βασιλική Καραγιάννη, κάνει πρόβες για έναν ρόλο του λυρικού ρεπερτορίου που έχει μία ιδιαιτερότητα καθώς θεωρείται ο πιο μακρύς σε διάρκεια ρόλος για έναν λυρικό τραγουδιστή.

Είναι ο ρόλος της Σουζάνα στους «Γάμους του Φίγκαρο» του Μότσαρτ, μία κωμική όπερα με τα βαθιά νοήματα του Μότσαρτ. «Είναι ο πιο μεγάλος σε διάρκεια ρόλος για έναν λυρικό ερμηνευτή που απαιτεί να είσαι επί 3 ώρες συνέχεια στη σκηνή. Ένας ρόλος με φωνητικές απαιτήσεις, ο πιο μακρύς που έχει γραφτεί ποτέ, και είναι η 1η φορά που τον ερμηνεύω, άρα θα είναι ντεμπούτο μου στον ρόλο της Σουζάνα. Η δυσκολία είναι πως πρόκειται για 2 αντίθετες ηρωίδες και ρόλους και από πλευράς χαρακτήρα, μουσικής και φωνητικών απαιτήσεων», μας είπε με ολοφάνερο ωστόσο ενθουσιασμό.

Αναπόφευκτα η συζήτηση έρχεται και στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και στο όπερα αρτ στούντιο που λειτουργεί στο θέατρο και αν θα δούμε την Βασιλική Καραγιάννη στο μέλλον είτε να πρωταγωνιστεί σε κάποια παράσταση ή να διδάσκει σε κάποιο σεμινάριο. Για την ώρα όπως υπογράμμισε στο thebest.gr, «δεν μπορώ να πω κάτι, έχει γίνει απλώς μία πρώτη κουβέντα με τον κ. Τσακίρη».

Όσο για το καρναβάλι, το αγαπά και ως Πατρινή νιώθει πως είναι στο dna της, παρόλ’ αυτά σχεδόν ποτέ δεν της επιτρέπεται την περίοδο αυτή να έρθει έως την Πάτρα. «Είναι μία περίοδος φουλ, πολλές φορές είμαι και εκτός Ελλάδος σε καλλιτεχνικές υποχρεώσεις και εμφανίσεις στο εξωτερικό. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη ότι θα μπορώ να έρθω έστω για ένα σαββατοκύριακο αλλά το αγαπώ και κουβαλάω πολλές ωραίες αναμνήσεις».

Συνέντευξη - κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture