Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή – Άγρια κόντρα για τον Αποστολάκη και τον… Σπαντιδάκη

Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή –  Ά...
Βγενόπουλος Φάνης

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ψηφοφορία για τη ψήφο εμπιστοσύνης

Σκληρές εκφράσεις αντάλλαξαν σήμερα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ψηφοφορίας ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποχώριση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα. Οι τόνοι έπιασαν κόκκινο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέκρινε την τοποθέτηση του μέχρι χθες αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του Υπουργού Άμυνας, με τον στρατηγό της Χούντας Σπαντιδάκη.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακαλέσει αμέσως τη σύγκριση που έκανε.

«Ο μόνος λόγος που ζήτησα τον λόγο είναι διότι θεωρώ -και θέλω να πιστεύω άθελά του -ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις: Συνέκρινε τον μέχρι χτες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό τη Χούντας Σπαντιδάκη. Και αυτό είναι μια μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου και ζητώ να ανακαλέσει», είπε.

Να σταθούν "καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή τους και στο συμφέρον του τόπου και του λαού" κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός ζήτησε "με ευθύτητα και καθαρότητα" την ανανέωση, την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση "που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, από την κρίση, που μπορεί να ανοίξει δρόμους προοπτικής στον ελληνικό λαό".

Κι αυτό, προκειμένου, όπως υπογράμμισε, να προχωρήσει όλες τις μεγάλες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έχει δρομολογήσει και δεν πρέπει να καθυστερήσουν: Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής, την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση "μιας ιστορικής συμφωνίας" με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Θράσος του κ. Μητσοτάκη να μιλάει για "αποστάτες" βουλευτές

Με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τη στάση τους και τις κατηγορίες τους περί τεχνασμάτων, σικέ πλειοψηφιών, συναλλαγών, "αποστατών" βουλευτών, περί "ετερόκλητων συμμαχιών και αθέμιτων μεταγραφών".

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για "αντιπολιτευτική παραζάλη και πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης" που "δεν τόλμησε να καταθέσει καν πρόταση δυσπιστίας", αλλά που, αντίθετα, λοιδορεί και μέμφεται τον ίδιο που προχώρησε σε καθαρή, έντιμη επιλογή παρότι δεν επιβαλλόταν από το Σύνταγμα δεδομένου, όπως είπε, ότι οι πλειοψηφίες θα βρίσκονταν για τις πρωτοβουλίες που αφορούν θετικά μέτρα για την κοινωνία. "Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση", είπε.

Κατηγόρησε ειδικότερα τον κ. Μητσοτάκη ότι "έχει το θράσος" να μιλά εκείνος για αποστάτες, "λόγω οικογενειακής παράδοσης" και μεταγραφές όταν η ΝΔ έχει πάρει 4 βουλευτές από δύο άλλα κόμματα, τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι ιστορικά ο όρος "αποστασία" έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο. "Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν", του είπε.

Αθλιότητες με απειλές βουλευτών ενορχηστρώνονται από τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ

Με υψηλούς τόνους ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι από την ανοχή πέρασε στη συνενοχή για τις "αθλιότητες που ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ότι αποδεικνύεται από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ". Μίλησε για "πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και να ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους".

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι "η δημοκρατία σε αυτόν το τόπο μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η δημοκρατία θα νικήσει", σημείωσε και τόνισε ότι "οι βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν, θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία". Διότι, όπως υπογράμμισε, "μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία".

Κυβέρνηση-"κουρελού" ήταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2011

Απαντώντας στα περί κυβέρνησης κουρελού", "θύμισε" στον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά ότι "κουρελού" ήταν η κυβέρνηση που έστησαν το 2011 η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ "που για 40 χρόνια ήταν πολιτικοί αντίπαλοι, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση".

Πολιτική ανατροπή συντελέστηκε τον Γενάρη του 2015

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός μίλησε για την πολιτική ανατροπή που συντελέστηκε τον Γενάρη του 2015, όταν ο ελληνικός λαός έκανε την ιστορική επιλογή, όπως είπε, "να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας".

Η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα

Σήμερα, μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλα αυτά τα επιτεύγματα της κυβέρνησης έγιναν με τη συνεργασία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου.

Δεν πράττει σωστά ο κ. Καμένος, αλλά θα σεβαστώ την επιλογή του

Αναφερόμενος στη διαφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί πως δεν πράττει σωστά ο κ. Καμμένος, αλλά ότι θα σεβαστεί την επιλογή του"

Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα", είπε και συνέχισε:

Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του", παρατήρησε και συνέχισε: "Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει την κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία την επιλογή του"

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών έπραξα το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, "πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος

Πολιτικά αγύρτες όσοι αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική

Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική", τόνισε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε "πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους", αναφερόμενος κυρίως στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.

Εν είδει σύντομου απολογισμού αναφέρθηκε στο τι μεσολάβησε από τον Γενάρη του 2015, και, μεταξύ άλλων, στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, στην "πιο κομβική στιγμή αυτή της διαδρομής, δηλαδή τις εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού", στις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, στην προσφυγική κρίση.

Παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις η κυβέρνηση πέτυχε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

Τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 "παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια" και ταυτόχρονα ρυθμίστηκε το χρέος "καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο". "Και έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα. Και το σημαντικότερο: όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια", πρόσθεσε.

Σε όλο αυτό τι διάστημα, είπε, το μέλημα αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν μόνο η έξοδος απ' το πρόγραμμα, αλλά ότι τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης είχαν ένα και μοναδικό στόχο: "Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών". Ώστε, τόνισε, "να μην είναι η έξοδος από τα μνημόνια μια κενή ημερομηνία".

Ψηφίστηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ψήφιση του "πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού" που "μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας". Επισήμανε ότι περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", "την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019", την οποία "πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση (σ.σ. της ΝΔ)".

Κυρ. Μητσοτάκης: Ψεύτικο το διαζύγιο, Τσίπρας- Καμμένος παραμένουν συνεταίροι στη νομή της εξουσίας

Για ψεύτικο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για κυβέρνηση κουρελού έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης: «Ζούμε έναν τραγέλαφο, ανακοινώθηκε ένα ψεύτικο διαζύγιο, ενώ Τσίπρας - Καμμένος παραμένουν συνέταιροι στη νομή της εξουσίας. Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο κ. Τσίπρας τους οποίους δεν διαγράφει για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Και ο κ. Τσίπρας κρατά στην κυβέρνηση δύο υπουργούς των ΑΝΕΛ. Πρόκειται για φαρσοκωμωδία, πρόκειται για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν και αλλιώς συνεχίζουν, ενώ είναι πρόθυμοι τώρα να γίνουν δεκανίκια μίας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού αφού κουρέλιασε την οικονομία. Κυβέρνηση κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα».

Από τα σενάρια για κυβέρνηση ανοχής, τώρα σενάρια για κυβέρνηση συνενοχής

Ακολούθως χαρακτήρισε εικονική την έξοδο του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση. «Τι είδους έξοδος είναι αυτή όταν τέσσερις από τους επτά βουλευτές του στηρίζουν την κυβέρνηση;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν χώρισαν αλλά συγχωνεύτηκαν, ο συνεταιρισμός παραμένει και προσπάθησε την τελευταία στιγμή να περάσει μία σκανδαλώδη τροπολογία. Ζούμε την τελευταία πράξη μίας κυβέρνηση που καταρρέει», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο πλειοψηφίες στην Βουλή: μία πλειοψηφία για να στηριχθεί η κυβέρνηση και μία για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Από τα σενάρια για μία κυβέρνηση ανοχής περάσαμε σε μία κυβέρνηση συνενοχής».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: «Όταν ο κ. Καμμένος μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση δεν το έκανε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία, αφού εκχωρεί τους βουλευτές του στην κυβερνητική πλειοψηφία. Το δίδυμο Τσίπρας - Καμμένος δεν έχει καμία αναστολή για να υπηρετήσει τα ιδιοτελή κομματικά συμφέροντα. Κύριε Τσίπρα, μετατρέπετε την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι, νομιμοποιείτε την επικίνδυνη λογική ότι στην πολιτική όλα γίνονται... Η κυβέρνηση αύριο θα προκύψει από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής ζωής και θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να τους αποκολλήσει από τις καρέκλες τους».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον ορισμό ως υπουργού Εθνικής Άμυνας, του κ. Αποστολάκη: «Ποτέ καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό 'Αμυνας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμίζοντας ότι το προηγούμενο αντίστοιχο περιστατικό ήταν αυτό του Γρ. Σπαντιδάκη, επί δικτατορίας δηλαδή, αναφορά που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. «Για την πρώτη φορά αριστερά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Τους πολίτες ούτε θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα τους εξαγοράσετε, και ο λογαριασμός θα είναι βαρύς», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος προς τον Νίκο Κοτζιά του είπε: «Εσείς γιατί διαμαρτύρεστε, εσείς φύγατε από την κυβέρνηση λόγω του κ. Καμμένου», ενώ όταν διαμαρτυρήθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε προς τον πρωθυπουργό: «Τώρα μιλάει το νέο, να το χαίρεστε».

«Προειδοποιώ για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα είναι προϊόν συναλλαγής, εφόσον η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Ζητά σήμερα ο πρωθυπουργός από τη Βουλή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη όμως σε τι και σε ποιόν; Θα βασίζετε σε μετρημένους βουλευτές που άλλαξαν θέση και σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο που θέλει να μείνει λίγο ακόμη για να διεκπεραιώσει ρουσφέτια».

Ακολούθως πρόσθεσε: «Προειδοποιώ για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας που θα επιβαρυνθεί περισσότερο από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο... Οι διεθνείς οίκοι λένε το αυτονόητο ότι οι πρόωρες εκλογές θα ξεκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο... Αντί να συζητούμε για το πώς θα ανακάμψει η οικονομία συζητάμε για ένα ψεύτικο διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

«Ναι» στην κυβέρνηση, ισοδυναμεί με «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνδέοντας την ψήφο εμπιστοσύνης με την ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών είπε: «Όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ψηφίζει "ναι" και στη Συμφωνία των Πρεσπών, που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση και στηρίζει μία κυβέρνηση κουρελού δίχως λαική εντολή».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει θα είναι προϊόν συναλλαγής ανάμεσα σε Τσίπρα - Καμμένο και ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στους πρόθυμους βουλευτές. Απευθυνόμενος προς τον κ. Δανέλλη που δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διερωτήθηκε: «Τι άλλαξε μέσα σε μερικούς μήνες; Τον Ιούνιο ο κ. Δανέλλης καταψήφισε την κυβέρνηση ενώ τώρα την υπερψηφίζει. Τότε δεν ξέρατε ότι καταψηφίζοντας την κυβέρνηση καταψηφίζατε και την Συμφωνία των Πρεσπών;».

Έκανε επίσης λόγο για βουλευτή που κατακεραύνωνε το λαϊκισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σήμερα υπερψηφίζει την κυβέρνηση ενώ συνεχίζοντας ρώτησε: «Πού είναι η κ. Παπακώστα, θα έλθει στα μουλωχτά να ψηφίσει; Είμαι περίεργος εάν θα την αναβαθμίσετε κ. Τσίπρα. Ο δρόμος που έχετε διαλέξει είναι κατηφορικός και αδιέξοδος και τα αξιώματα είναι πρόσκαιρα. Οι πολίτες δεν εξαγοράζονται. Αν αύριο δεν έχετε τους 151, τότε θα πρέπει να οδηγήσετε την χώρα αμέσως σε εκλογές. Το να συνεχίσετε με κυβέρνηση ανοχής, ξεχάστε το, αυτά δεν συμβαίνουν σε ευνομούμενες δημοκρατίες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης που πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται μία νέα κυβέρνηση. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν γίνει τοξικοί και πρέπει να ηττηθείτε κ. Τσίπρα για να αποδοκιμαστεί αυτό το πρότυπο».

Την ψήφο εμπιστοσύνης την δίνει ο λαός

Κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε ξανά στον κ. Τσίπρα: «Από τότε που γίνατε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τα έχετε πει όλα. Από τα είπα-ξείπα συγκρατώ μία φράση στο τρίτο συνέδριο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους την δίνει ο λαός και την δίνει ανοικτά και καθαρά μέσα από εκλογές. Αν κάποιοι θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης τότε ξέρουν και τον τρόπο. Εκλογές, εδώ η κάλπη, εδώ και το πήδημα. Συμφωνώ μαζί σας κ. Τσίπρα: εκλογές εδώ και τώρα, ιδού η κάλπη ιδού και το πήδημα».

Κάνοντας συνολικότερη κριτική στην κυβέρνηση είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Μιλάτε για καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ υπηρετείτε συστήματα διαπλοκής που βρήκατε και δημιουργείτε νέα. Είσαστε ικανοί για τα πάντα, ενώ είσαστε ανίκανοι να κυβερνήσετε. Το Μάτι κάηκε, 100 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ το μόνο που κάνατε ήταν ότι στήνατε παραστάσεις στην τηλεόραση. Έχετε διαλύσει το κράτος που το βλέπετε μόνο σαν έναν μηχανισμό διευθετήσεων και τακτοποιήσεων. Συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα, το ψέμα της διακυβέρνησής σας αποδεικνύεται από το άθλιο σόου που στήσατε στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Στήσατε ένα άθλιο θέατρο και κοροϊδεύετε τους Θεσσαλονικιούς μες στα μούτρα τους. Απαξιώνετε τη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές, κατασκευάζετε διώξεις. Ο κ. Πολλάκης αναφέρθηκε επώνυμα σε δικαστές στο facebook και εσείς τον καλύψατε, γιατί Πολλάκης είναι Τσίπρας, είναι ο καθρέπτης του πρωθυπουργού. Αυτή η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι τα πάντα γίνονται, καταργούνται όλοι οι κανόνες».

Απαντώντας στην κατηγορία του πρωθυπουργού ότι συνέκρινε τον Σπαντιδάκη με τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη, είπε: «Σέβομαι τον κ. Αποστολάκη και λέω ότι έκανε λάθος που το δέχθηκε να αναλάβει υπουργός 'Αμυνας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις