Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η πατρινή Χρυσή Σεβαστιάδου με ένα μακαρόν ...ρυζόγαλο έφτασε στον τελικό του διαγωνισμού της γαλλικής πρεσβείας!

Η πατρινή Χρυσή Σεβαστιάδου με ένα μακαρ...

Φέτος αναλαμβάνει θέση κριτή και μιλάει στο thebest.gr

Η συμμετοχή της στον διαγωνισμό της Γαλλικής Πρεσβείας για το καλύτερο μακαρόν της χάρισε μία σημαντική διάκριση, ενώ η σχέση της με την ζαχαροτεχνία ξεκίνησε ως μία ανάγκη έκφρασης και έχει εξελιχθεί σε μία σχέση που την προκαλεί να αναμετρηθεί με τον εαυτό της, τεστάροντας την έμπνευσή της, τη φαντασία και την αντοχή της.

Γλυκές δημιουργίες που θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κανείς ως μικρά έργα τέχνης

 

Η Πατρινή Χρυσή Σεβαστιάδου που ασχολείται με την «διακοσμητική» ζαχαροπλαστική, αγαπώντας το vintage και το ρουστίκ στιλ στις δημιουργίες της, καταφέρνει να παρουσιάζει γλυκές δημιουργίες που θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κανείς ως μικρά έργα τέχνης.

Το 2018 ήταν μία σημαντική χρονιά για εκείνη καθώς έφτασε στον τελικό του διαγωνισμού της Γαλλικής Πρεσβείας για το καλύτερο μακαρόν. Μάλιστα ήταν η μόνη μη επαγγελματίας ζαχαροπλάστης ανάμεσα σε 50 διαγωνιζόμενους. Στον τελικό συμμετείχε με ένα μακαρόν με γκανάς λευκής σοκολάτας και ρυζόγαλο, βανίλια, κανέλα. Το μακαρόν της είχε μοβ χρώμα με μια βρώσιμη ασημένια πινελιά.

Έρχεται ο διαγωνισμός για το καλύτερο ελληνικό εκλέρ από την Πρεσβεία της Γαλλίας! Ημιτελικός στην Πάτρα στις 23 Ιανουαρίου

Φέτος θα είναι μέλος της κριτικής επιτροπής στην Πάτρα, όπου πραγματοποιείται για πρώτη φορά ημιτελικός του διαγωνισμού.

Μιλώντας στο thebest.gr μοιράστηκε όμορφες στιγμές της «γλυκιάς» της διαδρομής, αποκάλυψε μυστικά για ένα άψογο γλυκό !

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Πότε και πώς μπήκε στη ζωή σας η ζαχαροπλαστική;

Αρχικά θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να μου επιτραπεί η προσθήκη ενός επιθέτου μπροστά από τη λέξη «ζαχαροπλαστική».

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, η τέχνη ‒σε διάφορες εκφάνσεις της‒ υπήρχε στη ζωή μου

 

Η διακοσμητική ζαχαροπλαστική, ή ζαχαροτεχνία ή sugar art, με την οποία ασχολούμαι, είναι ένας διαφορετικός κλάδος από την κλασική ζαχαροπλαστική, με την οποία κινείται παράλληλα και όχι επικαλυπτικά. Δε «σκεπάζει» απλώς μια τούρτα ψυγείου.

Μιλάμε για δύο διαφορετικές γλυκές παρασκευές, τόσο στη δομή όσο και στη σύσταση και στην τεχνική, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δική μου θέση και προσέγγιση πάνω στο θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και τα δύο προϊόντα μπορούν να δώσουν αποτελέσματα εξίσου υπέροχα, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση, ανάλογα με τις ανάγκες που καλούνται να υπηρετήσουν.

Μέσα από τη διακοσμητική ζαχαροπλαστική εκφράζομαι

 

Κλείνοντας την παρένθεση, λοιπόν, απαντώ ότι, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, η τέχνη ‒σε διάφορες εκφάνσεις της‒ υπήρχε στη ζωή μου. Ιδιαίτερα η ζωγραφική. Και παρόλο που η επαγγελματική μου κατεύθυνση ήταν εντελώς διαφορετική, η τέχνη έκανε δυναμικό comeback με τη μορφή της ζαχαροτεχνίας, τρία χρόνια πριν, όσον αφορά στις τούρτες και, λίγο παραπάνω, όσον αφορά στα μπισκότα.

Μέσα από τη διακοσμητική ζαχαροπλαστική εκφράζομαι, δίνοντας στα γλυκά μου σχήμα, διαστάσεις, χρώμα, μέγεθος και, τελικά, τη μορφή που θα μπορέσει να «αγκαλιάσει» θεματικά ένα ιδιαίτερο γεγονός της ζωής, όπως τα γενέθλια,  τον γάμο, τη βάπτιση αλλά και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική περίσταση.

Τι είναι αυτό που σε κερδίζει σε αυτή;

Η σχέση μου με τη ζαχαροτεχνία ξεκίνησε από μια προσωπική ανάγκη έκφρασης. Είναι μια σχέση αγάπης στην οποία με κέρδισε ο θαυμασμός για έναν κόσμο απεριόριστης δημιουργικότητας που ανοίχτηκε μπροστά μου.

Είναι μια σχέση που κερδίζεται καθημερινά, αφού με καλεί-προκαλεί να αναμετρηθώ με τον εαυτό μου, τεστάροντας την έμπνευση και τη φαντασία μου, την αντοχή μου στις απογοητεύσεις, την επιμονή μου στη λεπτομέρεια, την προσήλωσή μου. Παράλληλα, μου δίνει νέες δυνατότητες έκφρασης προσφέροντάς μου εργαλεία, υλικά και τεχνικές που κεντρίζουν την επιθυμία μου για εξέλιξη.

 

Μια σημαντική διάκριση για εσάς ήταν στον διαγωνισμό της Γαλλικής Πρεσβείας για «Το καλύτερο ελληνικό μακαρόν 2018».

Μίληστε μου για αυτή την εμπειρία…

Στο πλαίσιο της 4ης διοργάνωσης του Goût de France ‒ Good France 2018, που εορτάζει τη γαλλική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα,  Christophe Chantepy, τιμώντας το εμβληματικό γλυκό της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, το macaron, και θέλοντας να δημιουργήσει γαστρονομική «γέφυρα» μεταξύ των δύο χωρών, κήρυξε την έναρξη του διαγωνισμού του πρώτου ελληνογαλλικού μακαρόν.

ο διαγωνισμός της Γαλλικής Πρεσβείας για «Το καλύτερο ελληνικό μακαρόν 2018»

 

Ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς και σε sites που ασχολούνται με τη γαστρονομία και διεξήχθη σε δύο γύρους. Στην α΄ φάση του διαγωνισμού, οι πόλεις όπου μπορούσε κάποιος να δηλώσει συμμετοχή ήταν δύο: η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Από κάθε πόλη, η κριτική επιτροπή θα αναδείκνυε δύο νικητές.

Δήλωσα συμμετοχή στην Αθήνα, όπου η πρώτη φάση του διαγωνισμού έλαβε χώρα στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά.

Παρουσίασα ένα χειμωνιάτικο μακαρόν με γκανάς σοκολάτας γάλακτος και πραλίνας φουντουκιού, γαρνιρισμένο με καραμελωμένα φουντούκια ‒χαρακτηριστικός χειμωνιάτικος ξηρός καρπός‒ σε λαδί χρώμα, το χρώμα της ελιάς, και με βρώσιμα φύλλα χρυσού, ως αναφορά στο στεφάνι νίκης των ολυμπιακών αγώνων.

Η επιλογή στο διαγωνισμό του τελικού ήταν φόρος τιμής στο ρυζόγαλο της γιαγιάς μου

 

Εκεί, η κριτική επιτροπή, μετά τη δοκιμή των μακαρόν όλων των υποψήφιων, κάλεσε τέσσερις από εμάς για μια πιο προσωπική συνέντευξη.

Όταν φώναξαν το όνομά μου, συνειδητοποίησα ότι ήμουν πολύ κοντά στην πρόκριση στον τελικό. Λίγη ώρα αργότερα, η κριτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι τελικά ήμουν η μία από τους δύο υποψήφιους που μπήκε στην τετράδα του τελικού.

Η μέρα του τελικού στη Γαλλική Πρεσβεία στις 19.3.2018, με τους 700 προσκεκλημένους του Γάλλου πρέσβη και την κριτική επιτροπή με τις επίσημες λευκές της στολές, με πρόεδρο τον σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας, κύριο Jean Marie Hoffmann, και μέλη μια dream team καταξιωμένων επαγγελματιών στον χώρο της γαστρονομίας, ήταν μια μέρα γιορτής.

Βέβαια, είχε προηγηθεί ένας τετραήμερος αγώνας δρόμου στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας, όπου καθένας από τους 4 φιναλίστ, με τα μέλη της κριτικής επιτροπής να μας παρακολουθούν, έπρεπε να φτιάξει 700 μακαρόν, με τη γεύση της επιλογής του, για τους προσκεκλημένους της δεξίωσης.

Στον τελικό παρασκεύασα ένα μακαρόν με ρυζόγαλο αρωματισμένο με φυσική βανίλια, το οποίο ανάμειξα με γκανάς λευκής σοκολάτας και πασπάλισα με  κανέλα.

Ήταν μια επιλογή φόρος τιμής στο ρυζόγαλο της γιαγιάς μου, ένα μαμαδίστικο γλυκό με μυρωδιές που ζεσταίνουν την ψυχή, ένα γλυκό που ξυπνάει σε όλους μας παιδικές μνήμες και έχει εγγραφεί στο DNA μας σαν comfort food.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στον τελικό, επέλεξα το χρώμα του μακαρόν μου. Επειδή ένιωθα ότι εκπροσωπώ την πόλη μου, την Πάτρα, και ήθελα να την τιμήσω, έδωσα στο μακαρόν μου μοβ χρώμα, με μια βρώσιμη ασημένια πινελιά πάνω του, για να θυμίζει το χρώμα του πανέμορφου, ειδυλλιακού ηλιοβασιλέματος της Πάτρας λίγη ώρα πριν πέσει το σκοτάδι.

Τη στιγμή της βράβευσής μου από τον Γάλο Πρέσβη, ένιωσα να πλημμυρίζω από χαρά!

Ένιωσα να δικαιώνομαι, να επιβραβεύεται η προσπάθειά μου και να εξισώνομαι με τους επαγγελματίες ‒ειδικούς στο μακαρόν‒ παρόλο που ήμουν η μόνη μη επαγγελματίας από όλους τους συμμετέχοντες και των δύο φάσεων του διαγωνισμού.

Γέμισα ικανοποίηση και περηφάνια, αφού είχα κριθεί ήδη από την κριτική επιτροπή και το κοινό, είχα προκριθεί και άκουσα από όλους τόσο κολακευτικά σχόλια για το ελληνικό μακαρόν μου.

Πώς αισθανθήκατε όταν έμαθες για την υποψηφιότητά  σου ως πρόσωπο της χρονιάς;

Ένιωσα μεγάλη χαρά και συγκίνηση στο άκουσμα της υποψηφιότητάς μου ως πρόσωπο της χρονιάς στην κατηγορία Πολιτισμός-Τέχνες. Το ειδικό βάρος, δε, των υπόλοιπων συνυποψήφιων στην ίδια κατηγορία με έκανε να αισθανθώ ακόμα μεγαλύτερη τιμή για την υποψηφιότητά μου.

Όπως ήδη είπα, κατά τη διάρκεια του τελικού στον διαγωνισμό της Γαλλικής Πρεσβείας για το καλύτερο ελληνικό μακαρόν 2018, ένιωθα ότι εκπροσωπώ την πόλη μου και είχα ένα αίσθημα ευθύνης απέναντί της. Η Πάτρα ήταν μέσα στην καρδιά μου.

Υπάρχει ένας κανόνας στη ζαχαροπλαστική, που ισχύει κυρίως στα μακαρόν. Το χρώμα του περιβλήματος πρέπει να σε προϊδεάζει για τη γεύση που υπάρχει στο εσωτερικό του. Ήταν επιλογή μου να παραβλέψω αυτό τον κανόνα και να μην παρουσιάσω ένα λευκό μακαρόν. Το μοβ χρώμα που «χρωμάτισε» το μακαρόν του τελικού για να θυμίζει το ηλιοβασίλεμα της Πάτρας μού στέρησε κάποιους βαθμούς της κριτικής επιτροπής στην τελική κατάταξη.

Στα μακαρόν, το χρώμα του περιβλήματος πρέπει να σε προϊδεάζει για τη γεύση που υπάρχει στο εσωτερικό του

 

Είναι, όμως, κάτι που θα το επαναλάμβανα ευχαρίστως. Επειδή είναι το ίδιο  γεγονός που μου έδωσε «πόντους» στην καρδιά σας και τη συγκινητική ανταπόδοση της πόλης μου με την υποψηφιότητά μου  στα «Πρόσωπα της χρονιάς».

Από πού εμπνέεστε;

Η πηγή της έμπνευσής μου είναι η καθημερινότητα. Η ζωή, η φύση, μια γιορτή και πρωτίστως η τέχνη. Επίσης, έχω επιρροές που προέρχονται από τις τάσεις και τις τεχνοτροπίες που κυριαρχούν στη διακόσμηση, η οποία αποτελεί την άλλη μεγάλη μου αγάπη.

Η καθημερινότητα είναι η πηγή της έμπνευσης μου

 

Το vintage και το ρουστίκ είναι τα αγαπημένα μου στιλ, το φλοράρ προσδίδει μια ρομαντική πλευρά στην όποια δημιουργία, αλλά, κάποιες φορές, το βιομηχανικό, το steampunk ή ένα πιο σύγχρονο ύφος με, π.χ., γεωμετρικά σχέδια μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στο ζητούμενο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν «μυστικά» για ένα άψογο γλυκό;

Το να έχει ένας cake designer στο οπλοστάσιό του νόστιμες συνταγές είναι ένα αβαντάζ. Επίσης ‒επειδή μιλάμε για διακοσμητική ζαχαροπλαστική‒ οι ιδιαίτερες δεξιότητες και η κλίση στις τέχνες είναι παράγοντες που σίγουρα δρουν ενισχυτικά ως προς το παραγόμενο τελικό προϊόν.

Τα μυστικά ενός άψογου γλυκού

 

Αυτό που, πρωτίστως, παίζει καταλυτικό ρόλο για έναν επιτυχημένο συνδυασμό αισθητικού-γευστικού αποτελέσματος είναι η αγάπη για δημιουργία, η επιμονή στη λεπτομέρεια, η στοχοπροσήλωση, η αντοχή σε πολλές ώρες δουλειάς και μελέτης, η εσωτερική ανάγκη αυτοβελτίωσης, η διάθεση εξέλιξης, η εξάσκηση και η εκπαίδευση σε νέες τεχνικές και μεθόδους.

Φτιάχνετε απίστευτα εντυπωσιακές τούρτες. Πόσος χρόνος απαιτείται για μια τέτοια δημιουργία;

Εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας που έχει το θέμα το οποίο καλούμαι να αποδώσω. Τα στάδια διαδικασίας μιας custom made τούρτας ή ενός μπισκότου είναι αυτά που συναντά κανείς στη ζωγραφική ή στη γλυπτική. Η μελέτη του θέματος, η έρευνα, ο σχεδιασμός εναλλακτικών εκδοχών του ίδιου θέματος, η επιλογή αυτής που εκφράζει τον άμεσα ενδιαφερόμενο, το κατασκευαστικό μέρος, η μορφοποίησή του, η ζωγραφική, τα διακοσμητικά στοιχεία, οι τελευταίες πινελιές πάνω σε ένα γλυκό, σε μια τούρτα ή σε ένα μπισκότο, ώστε να αποτελέσει ένα γευστικό μικρό έργο τέχνης.

15 ημέρες για φτιαχτεί...μία τούρτα

 

Εν κατακλείδι, μια τούρτα μέτριας δυσκολίας απαιτεί ένα τριήμερο προετοιμασίας, ενώ έχει χρειαστεί να δουλέψω και 15 μέρες για να προσεγγίσω το αποτέλεσμα που πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει τον άνθρωπο ο οποίος με εμπιστεύτηκε.

Ποια είναι τα θέματα που σας έχουν ζητήσει για τούρτες γενεθλίων;

Με χαρά θα πω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται την αισθητική και την κρίση μου και απλώς μου περιγράφουν αυτό που ‒ιδανικά‒ θα ήθελαν, αφήνοντάς μου την ελευθερία έκφρασης και τελικής επιλογής, που ταυτόχρονα αποτελεί και μεγάλη ευθύνη, ώστε η τελική δημιουργία να ταιριάζει στα αισθητικά και γευστικά standards του ενδιαφερόμενου, να του δώσει χαρά, να αγγίξει την ψυχή του και να είναι, τελικά, το κομμάτι του δικού του παραμυθιού που μετουσιώνεται σε ένα βρώσιμο έργο τέχνης!

Πώς μπορεί να απολαύσει κανείς τα γλυκά σας;

Μέσα από τα social media, όπου θα με βρει ως Chrisi Murat. Κάνοντας follow στον λογαριασμό μου στο Instagram, Chrisi Murat, όπου αναρτώ φωτογραφίες από δημιουργίες μου, όπως τούρτες, μπισκότα, cup cakes, macarons, cake pops κ.ά., μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθεί τις τάσεις που επικρατούν ή να επιλέγει σχέδια που του αρέσουν.

Το ίδιο ισχύει και με τον λογαριασμό στο Facebook: Χρυσή Μουράτ.

Με χαρά θα απαντήσω σε μηνύματα, σχόλια, απορίες και θα δώσω απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη διακοσμητική ζαχαροπλαστική και τις εφαρμογές της.

 

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Στο άμεσο μέλλον θα συμμετάσχω ως κριτής στον διαγωνισμό MaziChef για το καλύτερο ελληνικό εκλέρ που διοργανώνεται στο πλαίσιο του εγχειρήματος Goût de France ‒ Good France 2019, από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και τον σεφ της πρεσβείας και πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, κύριο Jean Marie Hoffmann, με τη συμβολή γνωστών Ελλήνων και Γάλλων σεφ.

Για το μέλλον σχεδιάζω να γίνομαι καθημερινά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου

 

Ο τελικός θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, μετά από τέσσερις προεπιλογές στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στα Χανιά. Η υποβολή των συμμετοχών ισχύει έως τις 20 Ιανουαρίου, και πληροφορίες μπορεί να λάβει κάποιος από τη σελίδα MaziChef στο Facebook ή στέλνοντας e-mail στο [email protected]

Φέτος, για πρώτη φορά, η Πάτρα φιλοξενεί τον ημιτελικό, που θα διεξαχθεί στις 23.1.2019 και ώρα 12:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας, γεγονός που σημαίνει ότι ο ένας από τους 4 φιναλίστ του τελικού που θα διεξαχθεί στις 18.3.2019 στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα θα είναι από την Πάτρα.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να προσκαλέσω όλο το δημιουργικό δυναμικό της πόλης μας να δώσει ένα ηχηρό παρόν, συμμετέχοντας σε αυτή τη σημαντική διοργάνωση που θα διαφημίσει την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Προσκαλώ τους επαγγελματίες του χώρου αλλά και τους ερασιτέχνες με γνώσεις και μεράκι να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με εμπνευσμένα εκλέρ, που μέσα από τη μεγάλη ποικιλία των τοπικών μας προϊόντων ‒τα οποία θα παντρέψουν μεταξύ τους αρμονικά‒ θα αναδείξουν τα αγαθά του τόπου μας, δημιουργώντας ένα γευστικό αποτέλεσμα με ονομασία προέλευσης ΠΑΤΡΑ.

Και για να απαντήσω στο ερώτημα, συνολικά για το μέλλον σχεδιάζω να γίνομαι καθημερινά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight