Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τότε που υπερχείλισε ο Γλαύκος και έπνιξε την Πάτρα - Δυο ενήλικες κι ένα μωρό νεκροί από τη σφοδρή βροχόπτωση

Τότε που υπερχείλισε ο Γλαύκος και έπνιξ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Το 1962

Πλημμύρες και καταστροφές στην πόλη της Πάτρας έχουν καταγραφεί πολλές κατά το παρελθόν κυρίως λόγω των χειμάρρων που βρίσκονται μέσα στην πόλη όπως ο Διακονιάρης (παλιότερα), ο χείμαρρος Παναγίτσα και φυσικά ο Γλαύκος που ουκ ολίγες φορές είχε προκαλέσει προβλήματα από την υπερχείλιση των υδάτων του.

Κατά το παρελθόν έχει προκαλέσει πολλές πλημμύρες δημιουργώντας πολλές καταστροφές αλλά και θανάτους. Χαρακτηριστικά, στην πλημμύρα του 1886 πλημμύρισε το σχολείο στο Μπεγουλάκι την ώρα του μαθήματος κινδυνεύοντας να παρασυρθούν τα παιδιά στα ορμητικά νερά του. Αναφέρεται μάλιστα ότι η καταστροφή ήταν τόση μεγάλη που το Μπεγουλάκι έμεινε ακατοίκητο αναγκάζοντας τους κατοίκους να ζητήσουν από το δήμο να τους δώσει εκτάσεις σε άλλη περιοχή της πόλης να εγκατασταθούν εκεί. Ανάλογες καταστροφές έγιναν και στις πλημμύρες του 1912 και 1915, μάλιστα αναφέρεται ότι, πριν αλλά και μετά τον 17ο αιώνα εκεί υπήρχαν βάλτοι που σχηματίζονταν από τα νερά του Γλαύκου.

Τεράστιες ήταν οι καταστροφές από τις πλημμύρες το Δεκέμβρη του 1962, όταν έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι κι ένα μωρό. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν στα τότε Επίκαιρα και αποτυπώνονται στο υλικό που διασώζεται από το εθνικό οπτικοακουστικό αρχείο.

Μία πατρινή οικογένεια προσπαθεί να βρεί προσωρινό καταφύγιο από τις πλημμύρες του Γλαύκου/ πηγή φωτογραφίας ebay/ Αναρτήθηκε από τον Ανδρέα Ανδριόπουλο στο patrasoldphotos

Μία πατρινή οικογένεια προσπαθεί να βρεί...

Μία πατρινή οικογένεια προσπαθεί να βρεί προσωρινό καταφύγιο από τις πλημμύρες του Γλαύκου/ πηγή φωτογραφίας ebay/ Αναρτήθηκε από τον Ανδρέα Ανδριόπουλο στο patrasoldphotos

Όλα αυτά γίνονταν συχνά μέχρι τη δεκαετία του '70, όπου διευθετήθηκε η κοίτη του με τσιμεντένια τοιχώματα, τουλάχιστον στο πεδινό τμήμα του ρου του. Παρόμοια έργα έγιναν και την περίοδο 2009-2011, έργα ρύθμισης της κοίτης του, με κατασκευή τοιχωμάτων από μπετόν αρμέ και ανακατασκευή του παραποτάμιου δρόμου που τον διασχίζει. Ο δρόμος αυτός συνδέει την περιμετρική οδό με το νέο λιμάνι της πόλης και στις εκβολές του κατασκευάστηκε την περίοδο 2012-2014 αερογέφυρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις