Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Κάτι τρέχει με το "Πράσινο Βιβλίο" - Αντιδράσεις από την οικογένεια του ήρωα της ταινίας

Κάτι τρέχει με το "Πράσινο Βιβλίο&q...

Το φιλμ που πάει για Όσκαρ παίζεται και στην Πάτρα

Μετά και το θρίαμβο του στην 76η απονομή των Χρυσών Σφαιρών, το φιλμ «Green Book – Το Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι που ξεκίνησε από την Πέμπτη 10/1/2019 να παίζεται και στην Πάτρα, φαίνεται πως οδεύει ολοταχώς και για τα Οσκαρ, απειλώντας στα ίσα ακόμη και τα μεγαλύτερα φαβορί όπως το «Ένα Αστέρι γεννιέται» του Μπράντλει Κούπερ.

Η ταινία εκτυλίσσεται στις αρχές του ’60 και με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Βίγκο Μόρτενσεν και Μαχερσάλα Άλι αφηγείται την (αληθινή) φιλία ενός λευκού Ιταλοαμερικάνου οδηγού και ενός μαύρου εστέτ μουσικού (πιανίστα) σε μια περιοδεία στον Αμερικάνικο Νότο που θα φέρει στην επιφάνεια τα ακόμη ανοιχτά τραύματα μιας ολόκληρης χώρας.

Στην φετινή αμφίρροπη Οσκαρική κούρσα ακόμη κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, ωστόσο κάποια σύννεφα δείχνουν ικανά να ανακόψουν την φόρα της ταινίας. Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του το flix.gr, αρχικά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την οικογένεια του Ντον Σίρλεϊ (τον υποδύεται στην ταινία ο Μαχερσάλα Αλι).

Στο φιλμ ο Σίρλεϊ εμφανίζεται να έχει μόνο έναν αδελφό με τον οποίο δεν είχαν καλές σχέσεις. Συγγενείς όμως του Σίρλεϊ καταδίκασαν την ταινία και εναντιώθηκαν στην παραγωγό, την γνωστή μαύρη ηθοποιό Οκτάβια Σπένσερ γιατί η παραγωγή δεν επικοινώνησε με την οικογένεια του Σίρλεϊ παρά μόνο αφότου είχε ολοκληρωθεί το φιλμ.

Ο αδερφός του Ντον Σίρλεϊ, ο Μορίς δήλωσε πως ο μουσικός αδερφός του δεν θεώρησε ποτέ τον Τόνι (τον χαρακτήρα του Βίγκο Μόρτενσεν) ως φίλο του και πως ήταν μόνο μια σχέση καθαρά επαγγελματική, αφεντικού και υπαλλήλου.

Ο Μαχερσάλα Αλι ζήτησε συγγνώμη από τον ανιψιό του Ντον Σίρλεϊ λέγοντας πως «έκανα ότι καλύτερο μπορούσα με το υλικό που είχα», αποκαλύπτοντας πως δεν είχε ιδέα ότι υπήρχαν συγγενείς του Σίρλεϊ με τους οποίους θα μπορούσε να είχε συναντηθεί και να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τον ήρωά του.

Το ίδιο δήλωσε και ο σκηνοθέτης Πίτερ Φαρέλι. Ο Βίγκο Μόρτενσεν θεώρησε άδικη την επίθεση της οικογένειας του Σίρλεϊ ενώ σε μία τηλεοπτική εμφάνιση του στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας, του ξέφυγε η λέξη "nigger" προξενώντας αντιδράσεις. Απολογήθηκε πάντως την επόμενη μέρα λέγοντας πως η πρόθεσή του ήταν να μιλήσει γλαφυρά εναντίον του ρατσισμού και ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση της λέξης.

Το φιλμ που θεωρείται ως ιδιαίτερα ανθρώπινο και συγκινητικό, τιμήθηκε με 3 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ, σεναρίου και Β' Ανδρικού Ρόλου στον Μαχερσάλα Αλι).

Στο μεταξύ σύμφωνα πάντα με το flix.gr, λίγο μετά τις Χρυσές Σφαίρες, ένα tweet του σεναριογράφου της ταινίας δημιούργησε πανικό. Ανήκει στον Νικ Βαλελόνγκα, γιο του χαρακτήρα που υποδύεται στην ταινία ο Βίγκο Μόρτενσεν και χρονολογείται από το 2015, όταν ο Βαλελόνγκα είχε απαντήσει στον Ντόναλντ Τραμπ και το ρατσιστικό του μένος εναντίον των Μουσουλμάνων γράφοντας «έχεις δίκιο. Οι Μουσουλμάνοι στο Τζέρσεϊ χειροκροτούσαν όταν έπεσαν οι πύργοι». Τo tweet σβήστηκε άρον άρον και επίσης λίγο μετά διαγράφηκε και ολόκληρος ο λογαριασμός του Βαλελόνγκα στο Twitter.

Τέλος, ην ίδια μέρα με το παραπάνω tweet, τα κοινωνικά δίκτυα και μέρος του Τύπου, θυμήθηκαν μία «κακή», άσεμνη συνήθεια του Πίτερ Φαρέλι στα τέλη της δεκαετίας του 90.

Να δούμε λοιπόν αν όλα αυτά που δεν έχουν σχέση με το καλλιτεχνικό κομμάτι της ταινίας θα την επηρεάσουν στον δρόμο της στα Όσκαρ.

Το "Πράσινο Βιβλίο" μέχρι στιγμής στα Αμερικάνικα ταμεία έχει κάνει εισπράξεις 36 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture