Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αίγιο: Βρέθηκαν τυχαία τα οστά του ευεργέτη του ’21 Ανδρέα Λόντου

Αίγιο: Βρέθηκαν τυχαία τα οστά του ευεργ...

Κατά τη διάρκεια εργασιών

Πάνω σε ένα σημαντικό εύρημα έπεσαν το πρωί της Τετάρτης οι εργάτες που εκτελούσαν εργασίες μεταφοράς της μαρμάρινης πλάκας από τον προαύλιο χώρο της Παναγίας Φανερωμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες αποκαλύφθηκε το οστεοφυλάκιο του μεγάλου ευεργέτη της Επανάστασης του 1821, Υπουργού και προεστού του Αιγίου, Ανδρέα Λόντου.

Όπως γράφει το filodimos.gr οι εργάτες, αφαιρώντας την πλάκα με ανάγλυφο το πρόσωπο του Ανδρέα Λόντου, εντόπισαν δοχείο με οστά και αμέσως κάλεσαν την Αστυνομία, ενώ ειδοποιήθηκε και η δημοτική αρχή που με επικεφαλής το δήμαρχο Αιγιαλείας, βρέθηκαν μπροστά σ'αυτή την ιστορική ανακάλυψη.

Ο χώρος πλέον προστατεύεται από τσίγκους που τοποθετήθηκαν εκεί, ενώ το πρωί της Πέμπτης αναμένεται παρουσία Εισαγγελέα και αστυνομικής αρχής, η αφαίρεση του δοχείου που βρισκόταν κάτω από την μαρμάρινη πλάκα με την τέλεση τρισαγίου αλλά και καθαρισμός των οστών με νερό και κρασί, όπως προβλέπεται από την παράδοση.

Ακολούθως τα οστά θα φυλαχθούν ώστε να ταφούν κάτω από την μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα που απεικονίζει τον Ανδρέα Λόντο, στο προαύλιο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου, έξω από το αρχοντικό της θρυλικής οικογένειας Λόντου που πρόσφερε τα μάλα στον Αγώνα κατά του Οθωμανικού Ζυγού.

 

Ανδρέας Λόντος: Ο Αχαιός Υπουργός που αυτοκτόνησε πάμφτωχος

 

Η άποψη πως τα οστά που βρέθηκαν είναι πράγματι του Ανδρέα Λόντου, ο οποίος πέθανε το 1845, ενισχύεται και από το ότι ως γνωστόν, δεν ετάφη με χριστιανική κηδεία μιας και αυτοκτόνησε λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μετά από άστοχες κινήσεις και σπατάλες του. Έτσι, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές, ετάφη στο προαύλιο της Παναγίας Φανερωμένης που εκείνη την εποχή ονομαζόταν "Πλατεία Μητροπόλεως".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις