Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Π. Βρυώνης στο thebest.gr: Πολιτικός ο βασιλιάς καρνάβαλος του 2019 -ΑΥΤΑ είναι τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού -ΦΩΤΟ

Ο Π. Βρυώνης στο thebest.gr: Πολιτικός ο...

Πολιτικό όμως θέμα θα έχει και το άρμα της βασίλισσας, η οποία θα κάθεται στην αγκαλιά του Κινγκ Κονγκ!

Σε μία εβδομάδα, από του Αγ. Αντωνίου με το χαρούμενο άγγελμα του τελάλη θα μπούμε και επισήμως στη φετινή καρναβαλική περίοδο που θα κρατήσει αρκετά έως τις 10 Μαρτίου 2019 κι όπως δείχνει το πολιτικό θερμόμετρο θα είναι και…προεκλογική!

Έντονα πολιτικό χαρακτήρα θα έχουν και τα φετινά καρναβαλικά άρματα που θα δούμε στις παρελάσεις του τελευταίου σαββατοκύριακου της αποκριάς 9 και 10/3 κι όπως αποκάλυψε στο thebest.gr ο βετεράνος δημιουργός – κατασκευαστής Πέτρος Βρυώνης που συμπληρώνει κοντά στα 30 έτη που φτιάχνει το κορυφαίο άρμα του βασιλιά καρνάβαλου, οι συγκυρίες αλλά και η παρατεταμένη κρίση των τελευταίων ετών συν το προεκλογικό κλίμα συντείνουν σ’ ένα αμιγώς πολιτικό θέμα τόσο για τον βασιλιά καρνάβαλο όσο και για το άρμα της βασίλισσας.

Για τον βασιλιά καρνάβαλο του 2019 η ιδέα και τα σχέδια υπήρχαν εδώ και 2 χρόνια και αξιοποιούνται φέτος καθώς…τίποτε δεν έχει αλλάξει στο μεσοδιάστημα. Και ποιο είναι το θέμα; Όπως μας είπε ο κ. Βρυώνης το θέμα είναι το δίπολο της αστικής δημοκρατίας, ένα δίπολο που αποτελείται από την νεοφιλελεύθερη πολιτική και οπτική των πραγμάτων και από την σοσιαλίζουσα πολιτική. Πρόκειται ουσιαστικά όπως μας εξήγησε ο πάντοτε δημιουργικός Πέτρος Βρυώνης, για ένα ψευτοδίλημμα που θ’ απεικονιστεί στο άρμα με ένα τεράστιο κεφάλι στο κέντρο και δεξιά και αριστερά η κατασκευή θα μοιάζει σαν μία ζυγαριά.

Το εντυπωσιακό στοιχείο φέτος είναι πως 2 μήνες πριν την τελευταία Κυριακή της αποκριάς το 90% του άρματος του βασιλιά καρνάβαλου είναι έτοιμο (ήδη ο Πέτρος Βρυώνης έχει ξεκινήσει στο Καρναβαλικό συνεργείο στο Πετρωτό, το βάψιμο του άρματος). Όσο για τις διαστάσεις του, θα είναι 6 μέτρα ύψος και τουλάχιστον 12 μέτρα μήκος.

Τα ολοκαίνουρια άρματα που θα δούμε στο φετινό καρναβάλι αναμένεται σε αριθμό να φτάσουν τα 6-7, βελτιώνοντας σημαντικά την εικόνα μιας και όλοι θυμόμαστε πως τα δύο προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των αρμάτων είχε μειωθεί προφανώς ελλείψει μπάτζετ. Τα προβλήματα παραμένουν όπως είναι η προμήθεια υλικών, το προσωπικό και το πιο κύριο η χρηματοδότηση, ωστόσο ειδικά φέτος το ζητούμενο, όπως είπε ο κ. Βρυώνης, είναι το όλο αποτέλεσμα να είναι ξεχωριστό και «να ξεπεράσουμε την εσωστρέφεια και τον εαυτό μας».

Το μόνιμο προσωπικό του Καρναβαλικού εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων είναι μόλις 6 άτομα μαζί με άλλα 6 που εργάζονται με συμβάσεις. Σημαντική ήταν η βοήθεια εργαζομένων που δούλεψαν έως τα μέσα Δεκεμβρίου με 8μηνα αλλά πάνω που είχαν μάθει τη δουλειά και μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα, χρειάστηκε να σταματήσουν.

Ο κ. Βρυώνης υπογράμμισε και την ανάγκη κάποιων χορηγιών που θα βοηθούσαν σε οικονομικό επίπεδο.

Επιστρέφοντας στα άρματα, μας αποκάλυψε πως πολιτικό θα είναι και το άρμα της βασίλισσας. «Θα έχει ένα σκληρό θέμα, έναν τεράστιο κινγκ κονγκ – γορίλα που θα θέλει να μας κατασπαράξει. Το θέμα συμβολίζει το λεγόμενο κοινωνικό κράτος που του είχαν τάξει ανάπτυξη και βελτίωση αλλά μάταια. Εκτός από τον κινγκ κονγκ στην κατασκευή θα υπάρχουν ανοιχτά ράφια που θα συμβολίζουν ακριβώς το διαλυμένο κοινωνικό κράτος, «τροφή» στις ορέξεις και ψευτουποσχέσεις της δήθεν ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Βρυώνης που επίσης υπογράφει κατασκευαστικά το εν λόγω άρμα που σε ύψος θα φτάσει τα 5 μέτρα.

Φέτος θα δούμε στην παρέλαση των αρμάτων κι ένα μεγάλο άνθινο άρμα με την υπογραφή του Νίκου Λιβάνη ενώ τις άλλες κατασκευές έχουν αναλάβει οι Δημήτρης Τζουμάνης, Νεκτάριος Σαρηγιάννης και Παντελής Χατζόπουλος.

Θα δούμε και καινούρια καρναβαλικά στοιχεία στην παρέλαση του Καρναβαλιού των μικρών στις 3 Μαρτίου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος έγινε στο χώρο του Εργαστηρίου ένας γενικός καθαρισμός. «Καθαρίσαμε και πετάξαμε κάποια πράγματα που είχαν φθαρεί ενώ κάποιες ανακατασκευές παλαιότερων δημιουργιών θα τις τοποθετήσουμε σε σημεία όπως η πλατεία Γεωργίου ως καρναβαλική διακόσμηση», ανέφερε ο κ. Βρυώνης προσθέτοντας πως καλό είναι την περίοδο μετά το καρναβάλι και το καλοκαίρι όσοι ενδιαφέρονται να περνάνε από το Εργαστήρι και να πάρουν κάποια καρναβαλικά στοιχεία εφόσον το επιθυμούν.

«Προτιμότερο αυτό από τα να οδηγηθούν τα χρησιμοποιημένα υλικά στην Ξερόλακκα», είπε τέλος ο κ. Βρυώνης, ο οποίος συμπληρώνει αισίως 35 χρόνια στο χώρο της καρναβαλικής δημιουργίας.

Ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι φωτογραφίες είναι του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture