Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Επετειακή παράσταση & εγκαίνια έκθεσης για τον Κωστή Παλαμά

Πάτρα: Επετειακή παράσταση & εγκαίνι...

Στις 13/1/2019 συμπληρώνονται ακριβώς 160 έτη από τη γέννηση του ποιητή

Ο σπουδαίος ποιητής μας Κωστής Παλαμάς είχε γεννηθεί στις 13 Ιανουαρίου του 1859, πριν από 160 χρόνια στο οίκημα της οδού Κορίνθου, πλησίον της Κολοκοτρώνη στην Πάτρα που πλέον αποτελεί την «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς». Αυτό το σαββατοκύριακο 12 και 13/1 η Στέγη Γραμμάτων σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων & το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας θα διοργανώσει εκδηλώσεις τιμής για την επέτειο των 160 χρόνων από την γέννηση του ποιητή στην πόλη της Πάτρας.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 στις 21.00 στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων θα δοθεί επετειακή παράσταση του θεατρικού έργου του Κωστή Παλαμά «Τρισεύγενη». Το μοναδικό θεατρικό του Παλαμά που εκτυλίσσεται στην περιοχή του Μεσολογγίου έχει ανέβει από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε μία επιμελημένη παράσταση σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Πριν την παράσταση του Σαββάτου θα υπάρξει ομιλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρου Τσακίρη για τον «θεατρικό Παλαμά».

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 στις 11 το πρωί στην Οικία Παλαμά που έχει ανακαινιστεί με γούστο, σεβασμό και υψηλή αισθητική, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα: «ο Ποιητής γράφει στις εφημερίδες και τα έντυπα της εποχής του».

Το περιεχόμενο της έκθεσης θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Μουσείου Τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Ι.Ν. – Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων Μιχάλης Βασιλάκης. Στο χώρο της Στέγης Γραμμάτων εκτίθεται και αρχειακό υλικό από θεατρικά προγράμματα που αφορούν στην «Τρισεύγενη», ρόλο που έχουν παίξει μεγάλες ηθοποιοί όπως οι Κατίνα Παξινού, Άννα Συνοδινού, Μελίνα Μερκούρη, κ.α.

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο συμπολίτης μουσικός – θεολόγος Παναγιώτης Ανδριόπουλος, καθηγητής στο Αρσάκειο στην Αθήνα και ιεροψάλτης στο ναό της Μονής Πετράκη, θα παρουσιάσει την «Παλαμική Ανθολογία» του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης.

*Η παράσταση "Τρισεύγενη" θα συνεχιστεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων έως τις 3 Μαρτίου 2019.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture