Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Εκδήλωση με θέμα "Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά"

Πάτρα: Εκδήλωση με θέμα "Από την Απ...

Το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, στις 18.30 στην Αγορά Αργύρη

Eκδήλωση ιστορικοπολιτικού ενδιαφέροντος με θέμα «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά» θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, στις 18.30 το απόγευμα στην Αγορά Αργύρη στην Αγίου Ανδρέου και Ζαίμη στην Πάτρα. Θα παρουσιαστεί η 2η έκδοση του ιστορικού τόμου «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά, μία τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας» - πρακτικά συνεδρίου.

Το 1944, ήταν μια καθοριστική χρονιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους κατακτητές αλλά, πριν συμπληρωθούν δύο μήνες, εκδηλώθηκε μια σύγκρουση, τα Δεκεμβριανά, που προσδιόρισε το είδος του κράτους που διαδέχθηκε τις κατοχικές κυβερνήσεις.

Σε αυτά θα αναφερθούν τρεις προσωπικότητες, στην διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του τόμου του Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά» το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019,  στις 18.30 στην Αγορά Αργύρη της Πάτρας.

Ομιλητές θα είναι οι:

* Γιώργος Μόσχος,   Ιστορικός Ερευνητής-Συγγραφέας.

* Βασίλης Μανουσάκης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

* Βασίλης Μόσχος,   Δρ. Ιστορίας-Εκπαιδευτικός.

Εισήγηση – Συντονισμός:

Προκόπης Παπαστράτης,  Ομότιμος Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πρόκειται για τον τόμο που εκδόθηκε από την «Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία» στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών  του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας  του Παντείου Πανεπιστημίου και περιλαμβάνει τα πρακτικά από το 2ο Συνέδριο με θέμα «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: μια τομή στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας». Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις 60 προσωπικοτήτων για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό χώρο, οι οποίες περιλαμβάνονται στις 723 σελίδες του τόμου.

Το βιβλίο διατίθεται σε προσιτή τιμή.

Σκοπός του 2ου Συνεδρίου ήταν να αναλύσει, στη βάση των δύο θεματικών αξόνων Απελευθέρωση-Δεκεμβριανά, μια σειρά ζητημάτων και ερωτημάτων που παραμένουν ανοικτά και απαιτούν ενδελεχή ιστορική προσέγγιση.  Με το Συνέδριο αυτό συνεχίζεται η εξέταση καίριων ζητημάτων της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας που είχαν παρουσιαστεί στο αντίστοιχο 1ο Συνέδριο που είχε οργανωθεί στο Πάντειο.

Οι ανακοινώσεις αυτού του τόμου εντάσσονται στο ευρύτερο φαινόμενο της Απελευθέρωσης που εκείνη την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη.  Η περίοδος που εξετάζεται είναι χρονικά περιορισμένη, αλλά εξαιρετικά πυκνή σε γεγονότα, επειδή η αποκατάσταση της κανονικότητας και των κρατικών δομών είχε υπονομευθεί εκ των προτέρων από πολιτικούς σχεδιασμούς που επέβαλαν απόλυτη προτεραιότητα στην αποκατάσταση του προπολεμικού πολιτικού συστήματος ερήμην του ελληνικού λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ανακοινώσεις του Συνεδρίου φιλοδοξούν να εξετάσουν μία περίοδο όπου η Ελληνική κοινωνία καλείται να διαχειριστεί την ελευθερία της  σύμφωνα με τις αρχές που έχει θεσπίσει η Χάρτα του Ατλαντικού μέσα όμως σε συνθήκες που ουσιαστικά της άφηναν περιορισμένα περιθώρια πρωτοβουλιών.

Να σημειωθεί ότι η 2η έκδοση είναι εμπλουτισμένη και με χαρακτηριστικές φωτογραφίες της περιόδου.  Τιμή 16 ευρώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις