Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Έρευνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι οδηγοί

Έρευνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζ...

Ο εγκέφαλός τους έχει χάσει την ικανότητά του να "μπλοκάρει" τις περιττές λεπτομέρειες του φόντου

Οι ηλικιωμένοι οδηγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στην οδήγηση του αλλά όχι επειδή «γερνάνε» τα ματιά τους αλλά επειδή ο εγκέφαλός τους έχει χάσει την ικανότητά του να "μπλοκάρει" τις περιττές λεπτομέρειες του φόντου, με συνέπεια να βλέπουν υπερβολικά πολλά και περιττά πράγματα και να ζαλίζονται, αδυνατώντας έτσι να διακρίνουν σωστά τα άλλα αυτοκίνητα και τους πεζούς. Αυτό δείχνει μια νέα έρευνα Αμερικανών νευροεπιστημόνων, υπό τον καθηγητή Duje Tadin, του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Neuroscience", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ".

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της "διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης", μεταφέροντας ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο εθελοντών, αναστέλλοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία μιας συγκεκριμένης περιοχής, της μέσης βρεγματικής οπτικής περιοχής. Μπλοκάροντας τη δράση αυτής της περιοχής έλεγξαν πόσο καλά οι εθελοντές μπορούσαν να διακρίνουν τις κινήσεις μικρότερων και μεγαλύτερων αντικειμένων.

Διαπίστωσαν ότι μπορούσαν ευκολότερα να εντοπίσουν τα μεγαλύτερα αντικείμενα στο υπόβαθρο. Αυτή η δυσλειτουργία αυτής της περιοχής του εγκεφάλου πιθανότατα ευθύνεται για την καλύτερη αντίληψη που έχουν οι ηλικιωμένοι, σε σχέση με τους νέους οδηγούς, όσον αφορά τις κινήσεις στο οπτικό υπόβαθρο.

Οι ηλικιωμένοι φαίνεται πως αδυνατούν να "φιλτράρουν" και να βγάλουν από το οπτικό πεδίο τους τις περιττές πληροφορίες του υποβάθρου, πράγμα που προκαλεί σύγχυση όταν οδηγούν. Αντίθετα, σε νέους ανθρώπους η σωστή λειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου "μπλοκάρει" τις άσχετες κινήσεις και τις άλλες πληροφορίες του οπτικού πεδίου, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπορεί να συγκεντρωθεί ευκολότερα στα μικρότερα κινούμενα αντικείμενα μπροστά του κι έτσι να οδηγεί ακίνδυνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being