Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτή την ώρα ο προϋπολογισμός

Πάτρα: Στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτή την ώ...

Δείτε απ' ευθείας τη συνεδρίαση

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, που είναι σε εξέλιξη, συζητείται και εγκρίνεται ο Προϋπολογισμός του Δήμου Πατρέων, για το 2019. Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προσόδων  και Τοπικής Οικονομίας Παναγιώτης Μελάς, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η σύνταξη του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2019, ολοκληρώνεται μέσα από μία διαδικασία ουσιαστικού δημόσιου απολογισμού και συζήτησης στις γειτονιές, στα Διαμερίσματα, στις Κοινότητες και με εκπροσώπους φορέων, αλλά και ουσιαστική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τα ανταποδοτικά τέλη, τέλη κοινοχρήστων χώρων και τεχνικό πρόγραμμα. Επίσης με παρουσίαση από τις υπηρεσίες του Δήμου, του έργου που επιτελείται.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός είναι για άλλη μια φορά άδικος και ταξικός. Με ακόμη μεγαλύτερη την μείωση της κρατικής  χρηματοδότησης για  Δήμους και  λαϊκές ανάγκες, με  νέα  επίθεση στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.

Το σύνολο της  κρατικής χρηματοδότησης για την τοπική διοίκηση για  φέτος, είναι μειωμένο σε σχέση με πέρσι κατά 862 εκατ. Η μείωση  για τους δήμους ανέρχεται σε 740 εκατ. (από 2.402 σε 1760), για τις Περιφέρειες  σε 73 εκατ.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν την καρδιά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων - την λειτουργία της τοπικής διοίκησης, ως φορομπηχτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό, πλάι σε αυτόν του κεντρικού κράτους και πάντα σε βάρος των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.

Γι’ αυτό και σε αυτόν τον προϋπολογισμό, τα έξοδα του προσωπικού ξεπερνάνε το ποσό της χρηματοδότησης.

Οι “ίδιοι πόροι” εκτοξεύονται σε 2.614 εκατ., ξεπερνώντας κατά 194 εκατ. την κρατική χρηματοδότηση.

Τα “έσοδα” των Παρελθόντων Οικονομικών Ετών το 2018 ανήλθαν σε 545 εκατ. και το 2019 ανεβαίνουν σε 559 εκατ.

Στον ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, καταγράφονται τα ματωμένα πλεονάσματα, που για το 2019 ανέρχονται σε 3,6% (έσοδα 6,9 δις ευρώ) και προστίθενται στα 3,98% (7,4 δισ. ευρώ)  του  2018.

Επιπρόσθετο στοιχείο οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Καταγράφεται  το ποσό των 1.027 εκατ. ποσό μειωμένο σε σχέση με πέρσι, κατά 153 εκατ.!

Βαθιά αντιλαϊκή και περιοριστική, η χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής μέσω των δήμων.

Η χρηματοδότηση για το “Βοήθεια στο Σπίτι”, ίδια με πέρσι (40 εκ). Η  κυβέρνηση συνεχίζει να προπαγανδίζει τις “3.000 μόνιμες προσλήψεις” στο πρόγραμμα – προπαγάνδα, που συγκαλύπτει τις απολύσεις, που εμπεριέχει ο σχεδιασμός της για τους περισσότερους από τους νυν εργαζόμενους και την διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων σε  προσωπικό, για μια σειρά από άλλες υπηρεσίες.

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, η εντατικοποίηση, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, είναι ο κύριος παράγοντας που έχει πολλαπλασιάσει τα εργατικά ατυχήματα - 43 θάνατοι και πάνω από 60 τραυματίες τα 4 τελευταία χρονιά στους δήμους – παράγοντας, που θα συνεχίσει να συντρίβει τη ζωή, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την  ποιότητα και τον χαρακτήρα των υπηρεσιών.

Δυο χρόνια τώρα, η κυβέρνηση προπαγάνδιζε τη δημιουργία 1800 νέων παιδικών σταθμών!. Το πόσο των 140 εκ. αποσύρθηκε. Οι παιδικοί σταθμοί συρρικνώνονται αντί να διευρύνονται, τα vauther άνοιξαν την πόρτα για τους ιδιώτες. Το παιδί και τις ανάγκες του, η κυβέρνηση τα έβαλε απέναντι στην σύνταξη του παππού και της γιαγιάς! Το “κοινωνικό προσωπείο της” ναυάγησε «εν τη γενέσει του», μέσα στο στενό δημοσιονομικό κορσέ, που ράβεται με τα υλικά και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Αυτή την πολιτική μόνο ο λαός μπορεί να την ακυρώσει με την πάλη του, ανοίγοντας με αυτοπεποίθηση τον δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον ασκούμε τα καθήκοντά μας στο Δήμο και  παίρνουμε συνεχώς μέτρα, για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογενείας που αποτυπώνεται και στην πολιτική των δημοτικών τελών. Συγκεκριμένα:

Με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, άποροι, ΑΜΕΑ, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, κάτοικοι γύρω από Ξερόλακα και Βιολογικό απαλλάχθηκαν ή μειώθηκαν από το 2015 έως σήμερα, συνολικά 10.207 οικογένειες  (2015 απαλλάχθηκαν 1975 οικογένειες, 2660 οικογένειες το 2016, 2.899 οικογένειες το 2017, 3273 οικογένειες το 2018), χωρίς να υπολογίζουμε τις απαλλαγές από το ΚΕΑ που συνεχίζεται η καταγραφή.

Εντάξαμε τους βοηθητικούς χώρους, στο χαμηλό συντελεστή 0,9 €/τμ από 1,95€/τμ.

Μειώσαμε στο χαμηλό συντελεστή τα ιδρύματα της πόλης, πολιτιστικούς συλλόγους, εργατικό κέντρο σε 0,9 €/τμ από 1,95€/τμ.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και μεσαίες επιχειρήσεις προχωρήσαμε σε μειώσεις:

Αυξήσαμε στις μεγάλες επιχειρήσεις το συντελεστή σε 4,5€/μ2 .

Καθιερώσαμε και επιβάλαμε το δικαίωμα εμπορίας πόσιμου ύδατος.

Προχωράμε για το 2019 σε νέες μειώσεις:

Νέα μείωση του οικιακού συντελεστή. Δηλαδή μείωση από το 2014, στο 25%, από 1,95€/τμ σε 1,50€/τμ.

Διατηρούμε όλες τις μειώσεις και απαλλαγές που είχαμε για το 2018. Αυξάνουμε μόνο στους τρίτεκνους το οικογενειακό εισόδημα από 20.000€ σε 25.000€, για να εντάξουμε περισσότερες οικογένειες στις απαλλαγές.

Νέες Δράσεις που υλοποιούμε:

Καθιερώσαμε το Λαϊκό Φροντιστήριο, στο οποίο συμμετείχαν 600 παιδιά για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019.

Λειτουργήσαμε τις παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ και στα Ροΐτικα  και για το 2018 ωφελήθηκαν 1.320 παιδιά.

Κατασκευάσαμε και διαμορφώσαμε νέους χώρους, όπως τα κτίρια στην Πλαζ και τον περιβάλλοντα χώρο, το Νότιο Πάρκο, το Πλατανόδασος, το Ριγανόκαμπο, τον Κόκκινο Μύλο, την πλατεία στην Λεύκα με την συνδρομή των εργαζομένων του Δήμου και παρά τις διώξεις, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, από την κτηματική υπηρεσία.

Αναπτύσσουμε πολιτιστική δραστηριότητα, τόσο με τις κεντρικές παραγωγές, όσο και με δραστηριότητα στις γειτονιές.

Σχεδιάζουμε την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών μας, από την Ξερόλακκα σε νέο χώρο.

Προχωράμε στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού με προϋπολογισμό 4.761.792,00 ευρώ με πόρους των ανταποδοτικών και όχι με δάνειο, όπως είχαν προχωρήσει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, που πληρώνουμε σήμερα.

Πληρώνουμε για την αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου ύψους 2.657.000 ευρώ, που για το 2019 η δόση είναι 352.000 ευρώ.

Το σύνολο των δανείων που πληρώνουμε, μαζί με το παραπάνω που αναφέρουμε των ανταποδοτικών, ανέρχονται σε 2.657.000 ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή, οι εργαζόμενοι στο Δήμο, έχουν να επιδείξουν πρωτοφανή θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά τα έργα:

Μέσα από νοικοκυρεμένο προγραμματισμό και τη σωστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.

Διεκδικούμε :

Πολιτική Προστασία, Περιβάλλον, Χρήσεις Γης:

Συνολικό  σχεδιασμό και  χρηματοδότηση με  ευθύνη του κράτους όλων  των αναγκαίων μέτρων και έργων για  την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ισχυρούς ανέμους).

Θεσμικά, Πόροι, Χρηματοδότηση:

Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αύξησή του στα είδη πολυτελείας, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων,  κατάργηση της ανταποδοτικότητας.

Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου, Καλλικράτης-Κλεισθένης, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση, να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά. Κατάργηση του Οικονομικού παρατηρητηρίου και του καταναγκασμού εναπόθεσης  των όποιων αποθεματικών  των δήμων, στην τράπεζα της Ελλάδας.

Κανένα σπίτι ή άλλο περιουσιακό στοιχείο φτωχών και ανέργων νοικοκυριών σε πλειστηριασμό, για όφειλες στους Δήμους

Κοινωνική Πολιτική, Πρόνοια, Υγεία κ.α.:

Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών, με σύγχρονες δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών.

Αντιπαλεύουμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων παιδείας, υγείας, πρόνοιας στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης. Η προώθηση μιας τέτοιας πολιτικής,  πρώτα και κύρια θα τσακίσει παραπέρα, ό,τι έχει απομείνει από τον ενιαίο και δωρεάν χαρακτήρα τους, θα βαθύνει ταξικά την  κατηγοριοποίηση  τους.

Υποδομές - Έργα:

Καμιά ιδιωτικοποίηση άμεση ή έμμεση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η Καθαριότητα (αποκομιδή και  διαχείριση των απορριμμάτων), ο ηλεκτροφωτισμός που βρίσκονται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που το  επιτρέπει.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, οδικό δίκτυο, δίκτυο νερού, εξοπλισμός και στόλος καθαριότητας, αυτεπιστασίας  κλπ.

Εργαζόμενοι

Μονιμοποίηση των ήδη συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου για την λεγομένη αξιολόγηση, του αντιδραστικού πλαισίου για το πειθαρχικό δίκαιο. Κατοχύρωση συλλογικών συμβάσεων, ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και εφαρμοστών νόμων, που ανατρέπουν παραπέρα την Κοινωνική Ασφάλιση και μειώνουν τις συντάξεις».

Μπορείτε να δείτε απ' ευθείας τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=Tnhy0B7JZs0

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις