Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Εκδήλωση – αφιέρωμα στον "σκηνοθέτη της ψυχής" Γιάννη Σμαραγδή-Στην Πάτρα απόψε ο σκηνοθέτης

Πάτρα: Εκδήλωση – αφιέρωμα στον "σκ...

Στις 23 Ιανουαρίου 2019 από το Ινστιτούτο Πλάτων

Το Ινστιτούτο Πλάτων  εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων στο πλαίσιο των οποίων παρουσιάζεται το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο των Γραμμάτων, των Τεχνών & της Επιστήμης, οι οποίοι μιλούν για το έργο τους  καθώς και  εξειδικευμένοι ιστορικοί και αναλυτές.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, στο Royal Theatre, με επίτιμο καλεσμένο τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Ο κ. Σμαραγδής που πέρυσι σκηνοθέτησε την ταινία «Καζαντζάκης» που σημείωσε και σημαντική εμπορική επιτυχία, θα μας μυήσει  στην ψυχή ενός έργου τέχνης και πως αυτό λειτουργεί με τις ψυχές των θεατών, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Ο «αρχιτέκτονας της ψυχής», ο σκηνοθέτης των μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών θα παρευρεθεί και θα τιμηθεί από το Ινστιτούτο Πλάτων (www.platoninstitute.gr) σε μια  ιδιαίτερη βραδιά παρουσίασης και ανάλυσης του έργου του.

Η ματιά του Γιάννη Σμαραγδή στον κινηματογράφο, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στον κόσμο, στη ζωή θα είναι στο επίκεντρο της εκδήλωσης.

Θα αναφερθεί στα κινηματογραφικά του έργα του όπως «El Greco», «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» και «Καζαντζάκης» καθώς και στη νέα ταινία που σχεδιάζει για τον Καποδίστρια.

Θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως  σε όλες τις πτυχές του έργου του, στο Φως που έχει τις απαρχές του στην εποχή του θείου Ομήρου, διατρέχει τους αρχαίους τραγικούς, τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, τον Αλέξανδρο, τον Λόγο του Χριστού, τον Γκρέκο και φτάνει στον 20ο αιώνα στον Σεφέρη, τον Καζαντζάκη και τον Ελύτη κι έναν από τους σύγχρονους μας, γνήσιους εκπροσώπους του Φωτός αυτού τον Γιάννη Σμαραγδή, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ο Γιάννης Σμαραγδής στην πολύχρονη πορεία του αιχμαλωτίζει με τον φακό του Έλληνες που σφράγισαν αυτό τον τόπο. Κινηματογραφικές βιογραφίες που μας μυούν στον κόσμο του Καβάφη, του Βαρβάκη και του Θεοτοκόπουλου.

Αυτό τον καιρό ο πάντα ανήσυχος και δημιουργικός σκηνοθέτης δίνει πνοή σε ένα ακόμα όραμα του. Φιλοδοξία του Γιάννη Σμαραγδή είναι όπως προείπαμε, να μας συστήσει τον γνωστό αλλά και τόσο άγνωστο πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Την εκδήλωση – αφιέρωμα στις 23/1, θα πλαισιώσει μουσικά  το Ορχηστρικό σχήμα Vibrato της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture