Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Βγήκε στην Αθήνα το βραβευμένο φιλμ «Ρόμα» - Αναμένεται & στην Πάτρα, στο Πάνθεον

Βγήκε στην Αθήνα το βραβευμένο φιλμ «Ρόμ...

Το φιλμ του Αλφόνσο Κουαρόν πάει και για Όσκαρ

Βγήκε το βραβευμένο φιλμ «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν που πάει και για Όσκαρ, σε 7 αίθουσες της Αθήνας από την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 και σύμφωνα με πληροφορίες σε μία ή το πολύ σε 2 εβδομάδες θα έρθει και στην Πάτρα στη 2η αίθουσα του Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη. Πρόκειται για ένα φιλμ με αυτοβιογραφικά στοιχεία που διαδραματίζεται στο Μεξικό των αρχών του ’70 και με ζηλευτή ασπρόμαυρη φωτογραφία. Ο Κουαρόν έχει υπογράψει εκτός από τη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία και το σενάριο.

Το περιοδικό Αθηνόραμα έδωσε στην ταινία άριστα – 5 αστέρια. Όπως έγραψε πρόκειται για ψυχολογικό δράμα, κοινωνικό σχόλιο και ιστορία ενηλικίωσης που εκμοντερνίζει συγκινητικά το ύφος και τις αξίες του νεορεαλισμού κι εντυπωσιάζει με την περίτεχνη όσο και στέρεα αφήγησή της.

Το φιλμ που είναι παραγωγή του Netflix κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα της 75ης Κινηματογραφικής Μόστρας στη Βενετία ενώ προβλήθηκε και στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια: 135 λεπτά.

Στην Αμερικανομεξικανική αυτή ταινία σε σκηνοθεσία του τιμημένου με Όσκαρ για το «Gravity», Αλφόνσο Κουαρόν παίζουν οι: Γιαλίτζα Απαρίσιο, Μαρίνα ντε Ταβίρα, Νάνσι Γκαρσία, Χόρχε Αντόνιο Γκερέρο, Κάρλος Περάλτα, κ.α.

Το φιλμ παρουσιάζει την ιστορία μιας υπηρέτριας στο σπίτι ενός Μεξικανού γιατρού στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Ο 57χρονος Αλφόνσο Κουαρόν, που έχει περάσει από πολλά είδη και μεγάλες παραγωγές του Χόλυγουντ, από το «Η Μικρή Πριγκίπισσα» και το «Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν», μέχρι το πριν μια πενταετία «Gravity» με την Σάντρα Μπούλοκ, εδώ στο «Ρόμα» μάλλον κάνει τον κινηματογράφο που του αρέσει, που θα ήθελε να κάνει.

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης, με την καταξίωση της κριτικής και των στούντιο στην τσέπη, αλλά και την αποδοχή από το κοινό, πίσω από το γοητευτικό περίβλημα της ταινίας, όπως όλοι οι σημαντικοί δημιουργοί, μιλά για το θέμα που τον απασχολεί σε όλες του σχεδόν τις ταινίες, για τη μοναξιά του ανθρώπου, για τα προσωπικά αδιέξοδα, καθώς και πως μπορεί αυτά να ξεπεραστούν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Έτσι, πίσω από ένα συναισθηματικό ρυάκι, κρύβεται ένας χείμαρρος έντασης, που αναδύεται χωρίς κραυγές ή υπερβολές, αλλά με την απεικόνιση της αλήθειας, της πραγματικότητας, μέσα κι έξω από τη μεσοαστική οικογένεια, που αποτελεί τον καμβά πάνω στον οποίο κεντάει τον προβληματισμό του ο Κουαρόν, ο οποίος κινηματογραφεί, ανάλαφρα, σε απαλό φως, τις αναμνήσεις του, εστιάζοντας στις γυναίκες που τις διαμόρφωσαν και εν τέλει τις απάλυναν.

Παράλληλα, κάνει και το διακριτικό σχόλιό του για τη στάση και την απόσταση που παίρνει η μεσοαστική οικογένεια στα πολιτικά γεγονότα και την κοινωνική αναταραχή που συγκλονίζει τη χώρα του. Ένα σχόλιο που διανθίζει με μια εξαιρετική, γεμάτη σφρίγος, αναπαράσταση της εποχής.

Η ταινία του Κουαρόν, που έχει γράψει και το σενάριο και που έχει για πρωταγωνίστρια την πρωτοεμφανιζόμενη Γιαζλίτζα Απαρίθιο, μία εξαιρετική φιγούρα, η οποία κλέβει τις εντυπώσεις, αποτελεί την επίσημη πρόταση του Μεξικού για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας ενώ είναι πιθανό να καταφέρει να προταθεί και στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας.

Ο Αλφόνσο Κουαρόν τοποθετεί την ιστορία του στην Πόλη του Μεξικού και στην καλή συνοικία Ρόμα, στην ταραγμένη δεκαετία του ‘70, σε ένα μεσοαστικό σπίτι, στο οποίο η οικογένεια ζει την καθημερινότητά της. Ο πατέρας, ένας γιατρός και η μητέρα, μια απλή νοικοκυρά, αντιμετωπίζουν συγκαλυμμένα το χωρισμό τους, ενώ τα τέσσερα παιδιά τους, με τη γιαγιά συνεχίζουν τη θορυβώδη ζωή τους. Όλα, όμως, περνούν από τα χέρια της ευγενέστατης Κλεό, της μιας από τις δυο υπηρέτριες του σπιτιού. Κι όχι μόνο αυτό, αφού η Κλεό, που είναι έτοιμη να αρραβωνιαστεί, είναι εκεί όχι μόνο για τις δουλειές του σπιτιού, αλλά και για να παρηγορεί, να δίνει αγάπη, να παρατηρεί.

*Αναμένεται και στην Πάτρα να σπεύσουν να δουν το φιλμ όλοι σχεδόν οι λάτρεις του καλού κινηματογράφου.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture