Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στην Πάτρα την Πέμπτη 13/12 η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη

Στην Πάτρα την Πέμπτη 13/12 η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη

Παρουσιάζεται το βιβλίο της "Ο μοντερνιστής κριτικός Νικόλας Κάλας"

Οι Εκδόσεις Αρμός και το Βιβλιοπωλείο Discover προσκαλούν το κοινό στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της Αλεξάνδρας Δεληγιώργη: με τίτλο "Ο μοντερνιστής κριτικός Νικόλας Κάλας! Μια ποιητική εικόνων, ρημάτων, πραγμάτων". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 20:00 στο Βιβλιοπωλείο Discover (Βούρβαχη 3, κάτω από την Κορίνθου στην Πάτρα).

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Μαρία Ψάχου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα του βιβλίου Αλεξάνδρα Δεληγιώργη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μια ποιητική εικόνων, ρημάτων, πραγμάτων.

«Στην τέχνη, η μετριότητα είναι χειρότερη από την αδικία.» Νικόλας Κάλας

Έλληνας ποιητής και κριτικός, ο Νικόλας Κάλας (1907-1988) με το ρηξικέλευθο πνεύμα του, τάραξε τα νερά των ελληνικών γραμμάτων, στην δεκαετία του 1930. Με τον ξεριζωμό του από την Ελλάδα, το 1937, έζησε και πέθανε στη Νέα Υόρκη. Η ποίηση και τα κριτικά κείμενά του στα γαλλικά και στα αγγλικά αποτελούν ανεξίτηλη παρακαταθήκη για τους ποιητές, ζωγράφους και κριτικούς της τέχνης και της λογοτεχνίας αυτού του νέου αιώνα.

Με το κράμα γνώσης και μυστικής εμπειρίας, βαθύνοιας και ενορατικής έκλαμψης, ελευθερίας και τόλμης, προκλητικής και αφυπνιστικής ειρωνείας που σφραγίζει το έργο του, υπήρξε ένας μοντερνιστής, στην χορεία των ιδιοφυών Ελλήνων δημιουργών του 20ού αι. Διατρέχοντας την ύστερη μοντερνικότητα, από τονυπερρεαλισμό έως την αμερικάνικη πρωτοπορία, με όχημα τον μοντερνισμό, η ποίηση και η κριτική του υπερβαίνουν διχαστικές αντιθέσεις και γεφυρώνουν τα αβυσσαλέα χάσματα που προκάλεσαν, αναδεικνύοντας τόπους, όπου η ελευθερία του πνεύματος, ο έρωτας για δημιουργία και η τόλμη στην αναζήτηση αλήθειας και δικαιοσύνης μάς βοηθούν να ξαναβρούμε προσανατολισμό και κατεύθυνση. - Α.Δ.

*Η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Είναι ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε φιλοσοφία στο Α.Π.Θ. και κοινωνιολογία-εθνολογία στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes, Paris V της Σορβώνης (Mairtrise, D.E.A.) και τιμήθηκε με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης για σπουδές στη Γαλλία, με υποτροφία από το Ίδρυμα Fullbright για έρευνα στο Πανεπιστήμιο City University of New York και με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Princeton των Η.Π.Α. για έρευνα στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Είναι μέλος της Εταιρίας Ευρωπαίων Συγγραφέων, της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Έχει δημοσιεύσει πολλές φιλοσοφικές μελέτες, ενώ στη λογοτεχνία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1969 με το αφήγημα Ιστορίες στο πρώτο πρόσωπο Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου-κριτικής το 1998.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture