Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η ιστορία πίσω από το ξύλινο καραβάκι που στόλισε Χριστουγεννιάτικα την πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας - ΦΩΤΟ

Η ιστορία πίσω από το ξύλινο καραβάκι πο...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Δείτε τις εικόνες

Το βαρκάκι που στέκει στη μέση της πλατείας Τριών Συμμάχων, είναι το αποτέλεσμα τυχαίου περιστατικού, που ωστόσο αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το καραβάκι είναι το ελληνικό παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο στοιχείο και ως τέτοιο, οι άνθρωποι που το εντόπισαν, σκέφτηκαν να το χρησιμοποιήσουν από την πρώτη στιγμή.

Αυτή η βάρκα μετρά αρκετές δεκαετίες στην θάλασσα, αλλά και στην ξηρά, παρατημένη να σαπίζει από το πέρασμα του χρόνου.

Το βαρκάκι που σήμερα στέκει στην πλατεία Τριών Συμμάχων, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στην περιοχή Τσαούση. Ηταν σε άσχημη κατάσταση και σύμφωνα με τον τομέα καθαριότητας του δήμου Πατρέων, συνεργεία του οποίου μετέβησαν στην περιοχή για εργασίες, αποτελούσε εστία μόλυνσης. Ο πρόεδρος του τομέα καθαριότητας του δήμου απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη. Ο τελευταίος δέχθηκε να απομακρυνθεί η βάρκα από το σημείο, ωστόσο τόνισε την ιστορική αξία που είχε το πλεούμενό του.

Οι άνθρωποι του τομέα καθαριότητας προσφέρθηκαν να μεταφέρουν με ασφάλεια την σχεδόν κατεστραμένη βάρκα και να φροντίσουν να αξιοποιηθεί.

Το καραβάκι προωθηθηκε στο καρναβαλικό εργαστήρι κι εκεί οι μάγοι-καλλιτέχνες του, ανέλαβαν με μικρές παρεμβάσεις και διατηρώντας, στοιχεία του παρελθόντος στην βάρκα, να της δώσουν ξανά ζωή. Στηρίχθηκε το κεντρικό κατάρτι, τοποθετήθηκε νέο πανί και επίσης βάφτηκε, στα αρχικά της χρώματα, διατηρώντας ακόμη και την επωνυμία.

Είκόνες αρχείου από την Πάτρα του 1910 απεικονίζουν βάρκες με πανιά στην μορφή που -αφού συντηρήθηκε- επανήλθε σήμερα μια βάρκα ψαρα της εποχής εκείνης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις