Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καλάβρυτα: Μία ανέιπωτη τραγωδία με θύματα και πολλά παιδιά -ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Καλάβρυτα: Μία ανέιπωτη τραγωδία με θύμα...

Την Πέμπτη η 75η επέτειος της θηριωδίας των Γερμανών κατακτητών στα Καλάβρυτα

Πλησιάζει η 75η τραγική επέτειος της εκτέλεσης από τους Γερμανούς κατακτητές του άρρενος πληθυσμού των Καλαβρύτων, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 και όπως κάθε χρόνο στον Τόπο Θυσίας θα γίνουν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στα αδικοχαμένα θύματα.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Πρόκειται για ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου οι Ναζί συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό στην κεντρική πλατεία και οδήγησαν τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών σε μια επικλινή τοποθεσία, που ονομαζόταν «Ράχη του Καπή», ενώ τα γυναικόπαιδα τα κλείδωσαν στο σχολείο.

Στη ράχη του Καπή εκτυλίχθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες η ανείπωτη τραγωδία, που οδήγησε σχεδόν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων στο θάνατο, όπως αναφέρει ο Κώστας Θεοδωρακόπουλος που έστειλε κι ένα σχετικό συγκινητικό βίντεο.

Το σχολείο απ’ όπου τα γυναικόπαιδα κατάφεραν να βγουν έξω και να σωθούν, έχει γίνει πλέον Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ενώ στο λόφο του Καπή δεσπόζει ένας μεγάλος λευκός σταυρός, υπάρχουν αναμμένα καντήλια όσα και τα εκατοντάδες θύματα της στυγερής εκτέλεσης και το μήνυμα "όχι πια πόλεμο" γραμμένο στο λόφο με λευκά γράμματα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις