Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: "Εκφοβισμός γιατρών και ασθενών στο βωμό της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: "Εκφοβισμός γιατρών ...

Το θέμα απασχόλησε τη γενική συνέλευση

"Tο σώμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ που διενεργήθηκε στις 08/12/2018 καταγγέλλει την ενορχηστρωμένη προσπάθεια της πολιτείας για άκρως εκβιαστική και άναρχη επιστράτευση των πολιτών, όσον αφορά την εγγραφή και την αντιστοίχιση με δυσεύρετους ή ανύπαρκτους οικογενειακούς ιατρούς σε όλη την Επικράτεια", αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ και συνεχίζει:

"Η καταχρηστική και αιφνιδιαστική καταγγελία 2.000 συμβάσεων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων και κατάργηση 4,8 εκατομυρίων δωρεάν ετήσιων επισκέψεων στις 31/07/2018 αποτέλεσε την πρώτη πράξη του δράματος, που ανέτρεψε την ικανοποιητική παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην κοινωνία.

Η δεύτερη πράξη αφορά τονανελέητο εκφοβισμό του πολίτη για εγγραφή μέχρι τέλους του έτους στο δυσεύρετο ή ανύπαρκτο οικογενειακό ιατρό με την απειλή απώλειας της πρόληψης ή της ασφάλισης.

Η τρίτη πράξη είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα συντελεστεί από τις αρχές του επόμενου έτους στους κρατικούς φορείς από την αποχώρηση των ιατρών (επικουρικών ιατρών, ιατρών ΠΕ με δικαστικές αποφάσεις) από τη θέση τους.

Ταυτόχρονα αναμένεται ακόμη η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας με τον ΠΙΣ για τιςσυμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους ιατρούς των υπολοίπων ειδικοτήτων (πλην παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων) καθώς και τον τρόπο παραπομπής των ασθενών.

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία, βιώνοντας τον φόβο απώλειας της πρόληψης και της ασφάλισης, αδυνατώντας να κατανοήσουν στο που πρέπει να απευθυνθούν, πώς θα εξυπηρετηθούν, πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, για ποιό λόγο έχασαν τον θεράποντα ιατρό τους, κλπ.

Οι τοπικές μονάδες και τα κέντρα υγείαςαδυνατούν να εξυπηρετήσουν με καθολικό και ολοκληρωμένο τρόπο την αυξημένη ζήτηση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας λόγω και της εξ ορισμού υποστελέχωσης τους. Τα Νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά πνιγεί από το κύμα αγανακτισμένων πολιτών που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία ακόμα και για συνταγογράφηση, ενώ οι υπηρετούντες ιατροί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες ΠΦΥ, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι τα Νοσοκομεία προορίζονται για δευτεροβάθμια και ανώτερη περίθαλψη.

Απευθυνόμενοι προς τους ασφαλισμένους τονίζουμε εμφατικά ότι:

Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ είτε παθολόγος είτε παιδίατρος είτε γενικός γιατρός είτε άλλης ειδικότητας ΔΕ χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες, γεγονός που κατοχυρώθηκε εκ νέου με τον τελευταίο ΦΕΚ του κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο.

Απευθυνόμενοι προς τη διοίκηση του υπουργείου Υγείας έχουμε να πούμε το εξής :

Σταματήστε τον εκφοβισμό των ασφαλισμένων.

Ανοίξτε τα μάτια σας στην πραγματικότητα γύρω σας.

Παρακαλούμε, ακόμα και τώρα, αλλάξτε τακτική και αντιμετωπίστε με αίσθημα ευθύνης και με σοβαρότητα τους πολίτες και τους ιατρούς της χώρας".

 

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Δημήτριος Οικονόμου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being