Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Επετειακές εκδηλώσεις για τον Ηπειρώτη ποιητή Κώστα Κρυστάλλη

Πάτρα: Επετειακές εκδηλώσεις για τον Ηπε...

Από τις 10 έως 15/12 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών και ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πάτρας & Δυτικής Ελλάδας συνδιοργανώνουν επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη.

Ο Κρυστάλλης ή Κρουστάλλης υπήρξε Έλληνας ποιητής και πεζογράφος της Νέας Αθηναϊκής σχολής, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1868, στο Συρράκο Ιωαννίνων και απεβίωσε στις 22 Απριλίου του 1894 σε ηλικία μόλις 26 ετών. Έχει καθιερωθεί ως ο ποιητής του βουνού και της στάνης.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών ("To Σπίτι του Ηπειρώτη" Μουρούζη 14, Πάτρα, 1ος όροφος) καθώς και στο θέατρο "Επίκεντρο", στην οδό Νόρμαν 16, από τις 10 έως 15 Δεκεμβρίου 2018. Γενικός τίτλος του επετειακού αφιερώματος που μάλιστα τελεί  υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, είναι "2018, έτος Κώστα Κρυστάλλη, 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή".

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας του Βαγγέλη Γιωτόπουλου «Η κάθοδος των Συρρακιωτών ποιμένων στα χειμαδιά» με εικόνες από τη ζωή των κτηνοτρόφων της Πίνδου που ύμνησε μέσα από το λογοτεχνικό του έργο ο Κώστας Κρυστάλλης ενώ τη Δευτέρα 10/2 στις 19.30 στο «Σπίτι του Ηπειρώτη» στην οδό Μουρούζη 14, 1ος όροφος, πλησίον της οδού Καρόλου, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Κώστας Κρυστάλλης, η επιστροφή, 150 χρόνια από τη γέννηση του», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πέτρα – Ηπειρωτικές εκδόσεις, Αθήνα.

Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού συλλόγου Πάτρας Αλέξανδρος Χάιδας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Νικολάου και ο Μανόλης Μαγκλάρας, συγγραφέας, καθηγητής και πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πάτρας & Δυτ. Ελλάδας.

Το Σάββατο 15/12 στις 19.30 στη σκηνή του Επίκεντρο+ στη Νόρμαν 16 & Αγ. Διονυσίου, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση από την ομάδα τέχνης «Βορείως» του δήμου βορείων Τζουμέρκων με τίτλο «…δι’ αυτόν τον προορισμόν…». Πρόκειται για μία θεατροποιημένη προσέγγιση της ζωής & του έργου του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη.

*Ακόμα την Τετάρτη 12/12 στις 19.30 στον Πανηπειρωτικό σύλλογο θα γίνει μία εκδήλωση με τίτλο «μουσικοχορευτικοί Δρόμοι ημινομάδων κτηνοτρόφων» που θα περιλαμβάνει παρουσίαση βλάχικης παραδοσιακής συρρακιώτικης φορεσιάς, προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την κάθοδο και άνοδο των Συρρακιωτών και παρουσίαση χορών και τραγουδιών από την περιοχή Συρράκο Ιωαννίνων.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture