Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Από 6 Δεκεμβρίου στην Πάτρα η περιπέτεια «Mortal Engines» με τον Πίτερ Τζάκσον στην παραγωγή & στο σενάριο

Από 6 Δεκεμβρίου στην Πάτρα η περιπέτεια...

Το φιλμ εκτυλίσσεται σ' έναν δυστοπικό και αφιλόξενο κόσμο

Aπό την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 ξεκινά να προβάλλεται στην Ελλάδα και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare η «μετα-αποκαλυπτική» περιπέτεια με στοιχεία φαντασίας «Mortal Engines» σε διανομή της Tulip entertainment. Μεταξύ των παραγωγών της φιλόδοξης αυτής περιπέτειας που στις ΗΠΑ θα βγει στις 13 Δεκεμβρίου είναι και ο βραβευμένος με Όσκαρ Νεοζηλανδός σκηνοθέτης, δημιουργός του έπους του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, Πίτερ Τζάκσον.

Εκτέλεση Παραγωγής: Κεν Κάμινς, Φιλίπα Μπόγιενς

Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Ρίβερς

Σενάριο: Φραν Γουόλς, Φιλίπα Μπόγιενς, Πίτερ Τζάκσον

Φωτογραφία: Λάινους Σάντγκρεν

Πρωταγωνιστούν οι: Χιούγκο Γουίβινγκ, Χέρα Χίλμαρ, Ρόμπερτ Σίχαν, Τζιχάε, Ρόναν Ράφτερι, Λέιλα Τζόρτζ, Πάτρικ Μαλαχάιντ και Στέφεν Λανγκ.

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα Φίλιπ Ριβ.

Διάρκεια: 128 λεπτά.

Η ταινία θα προβληθεί και σε 3D.

Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν οι πόλεις κινούνταν πάνω σε τροχούς; Πώς θα είχε διαμορφωθεί ο πλανήτης, αν οι μεγάλες πόλεις διαρκώς ταξίδευαν και προσπαθούσαν να καταβροχθίσουν η μια την άλλη;

Αυτός ο δυστοπικός και αφιλόξενος κόσμος κυριαρχεί στην ταινία «Mortal Engines» που θα απολαύσει το κοινό στους κινηματογράφους από τις 6 Δεκεμβρίου.

Με τη δράση τοποθετημένη χρονολογικά 1.700 χρόνια μετά την εποχή μας, ο κόσμος έχει πια καταστραφεί οικολογικά και τεχνολογικά, εξαιτίας του λεγόμενου «Εξηντάλεπτου Πολέμου», στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά όπλα και βιολογικές βόμβες που αφάνισαν ολόκληρες χώρες.

Η ταινία βασίζεται στο πρώτο μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα Φίλιπ Ριβ - Philip Reeve, το οποίο πυροδότησε τη φαντασία του σκηνοθέτη και παραγωγού Πίτερ Τζάκσον, με σχεδόν ανάλογο τρόπο που τον είχε εμπνεύσει η γραφή του Τόλκιν και τον έκανε να δημιουργήσει τη θρυλική τριλογία του «Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών». Χρειάστηκαν 7 χρόνια για τον Ριβ, να ολοκληρώσει το πρώτο του young-adult βιβλίο, που τελικά κυκλοφόρησε το 2001.

Αυτό που τράβηξε τη δημιουργική ομάδα στο συγκεκριμένο project, όταν έψαχναν υλικό αμέσως μετά τη θριαμβευτική διασκευή τους στον φανταστικό κόσμο του Τόλκιν, ήταν το αισιόδοξο και ανθρωπιστικό συναίσθημα, σε έναν κόσμο ταξικής ανισότητας μετά τη μεγάλη καταστροφή, όπου οι μεγάλες πόλεις τρώνε τις μικρές σε ένα αχανές τοπίο που κάποτε ήταν η Ευρώπη. Οι πόλεις πάνω σε κινούμενες ρόδες ήταν μια εξαιρετικά τολμηρή ιδέα, ακόμα και για τη σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού.

Η ιστορία του τελικά θα εξελίσσονταν σε μια σειρά βιβλίων με τους τίτλους: Predator’s Gold, Infernal Devices και A Darkling Plain. To πληθωρικό όραμα του συγγραφέα, τελικά βρήκε ιδανικούς εκφραστές στο πρόσωπο των βραβευμένων με Όσκαρ παραγωγών του «Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών» και του «Χόμπιτ».

Η ταινία «Mortal Engines» είναι μία συμπαραγωγή των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Πίτερ Τζάκσον παθιάστηκε με το σύμπαν του βιβλίου και εργάστηκε στο project αυτό σαν να είναι δικό του, υπογράφοντας και το σενάριο. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε τελικά ο βραβευμένος με Όσκαρ ειδικών εφέ, Κρίσταν Ρίβερς (King Kong) ο οποίος ήταν πιστός συνεργάτης του Τζάκσον από τα πρώτα του κιόλας βήματα.

Η παραγωγή πέρασε αρκετά στάδια πριν την ολοκλήρωση, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου. Τα γυρίσματα στη Νέα Ζηλανδία καθυστέρησαν μέχρι να ολοκληρωθεί η τριλογία του «Χόμπιτ» και μέχρι να τελειοποιηθούν τα απαιτητικά οπτικά εφέ. Η ανάπτυξη της παραγωγής της ταινίας, κράτησε περίπου μια δεκαετία (τόσο χρειάστηκε ώστε τα ειδικά εφέ να είναι ιδανικά και η απόδοση του βιβλίου να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς ο περφεξιονισμός του Πίτερ Τζάκσον είναι γνωστός).

Ο ήρωας της ταινίας είναι ένας 20χρονος μαθητευόμενος Ιστορικός από το Λονδίνο, ο Τομ Νατσγουόρθι (Ρόμπερτ Σίχαν) ο οποίος δεν έχει ζήσει ποτέ έξω από τα σύνορα της κινούμενης πόλης του. Η ζωή του θα αλλάξει δραματικά όταν θα βρεθεί στο δρόμο του η Έστερ Σο (Χέρα Χίλμαν), μια μοναχική και ατρόμητη κοπέλα που θα βρεθεί στο Λονδίνο.

Η Έστερ έχει μοναδικό σκοπό ζωής να δολοφονήσει τον Θάντεους Βαλεντάιν (Χιούγκο Γουίβινγκ), τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο της μητέρας της. Η Έστερ είναι ένα ελεύθερο πλάσμα με πάθος για εκδίκηση και τρυφερή καρδιά. Ο Τομ είναι έγκλειστος στον δικό του κόσμο, αφελής και καλόπιστος, αλλά με σπάνια γενναιότητα και αφοσίωση. Αυτοί οι δυο ήρωες είναι η ραχοκοκκαλιά της ιστορίας. Η καρδιά της ταινίας χτυπάει γύρω από τον αναπάντεχο δεσμό τους, σε αντίξοες συνθήκες.

Στον αγώνα τους, θα τους βοηθήσει η Άννα Φανγκ (στο ρόλο η Νοτιοκορεάτισσα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζιχάε) μια επικίνδυνη εγκληματίας που όμως έχει γενναιόδωρη καρδιά και καλά κίνητρα για την επανάστασή της. Αυτή η ιστορία εκδίκησης θα φέρει τους δυο ήρωες κοντά, σαν δυο εξόριστους στην ίδια πόλη, όμως τα πράγματα θα εξελιχθούν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και οι αποκαλύψεις θα είναι πιο συγκλονιστικές απ’ ότι θα μπορούσαν να φανταστούν.

Ο Πίτερ Τζάκσον, μέσα από την ψυχαγωγική φύση της ταινίας, καταφέρνει και περνάει μηνύματα για τους απολυταρχικούς αρχηγούς κρατών μέχρι την κλιματική αλλαγή, πάντα σε παραμυθένιο περίβλημα και με όπλο την αστείρευτη κινηματογραφική του φαντασία, όπως αναφέρει τέλος το δελτίο Τύπου για την ταινία, το τρέιλερ της οποίας μας προδιαθέτει για μία καλογυρισμένη περιπέτεια.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture