Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Το… ταμείο της επίσκεψης Τσίπρα- Επιτέλους τα Καλάβρυτα έγιναν «ορεινά»! Οι Φορείς μιλούν στο thebest.gr

Το… ταμείο της επίσκεψης Τσίπρα- Επιτέλο...
Χριστακόπουλος Θάνος

Φορείς της περιοχής σχολιάζουν την πρωθυπουργική περιοδεία

Θετικά αποτιμούν οι φορείς των Καλαβρύτων την πρωθυπουργική επίσκεψη Τσίπρα στην περιοχή, καθώς και τα όσα εξήγγειλε για την στήριξη της κτηνοτροφίας αλλά και των κατοίκων. Μάλιστα μια από τις πλέον σημαντικές ειδήσεις που βγήκαν, αποκαθιστούν μια χρόνια αδικία που, αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, κατέτασσε τα Καλάβρυτα στις… παραλιακές περιοχές με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να παίρνουν λιγότερα χρήματα.

Τελικά μετά το νόμο Σκουρλέτη κι επαφές με τους συναρμόδιους Υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τα Καλάβρυτα εντάσσονται πλέον στη Β’ ζώνη με αποτέλεσμα από φέτος κιόλας η επιδότηση θέρμανσης που θα πάρουν οι Καλαβρυτινοί να είναι αισθητά αυξημένη. Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, οι αγώνες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έπιασαν τόπο.

«Το θέμα λύθηκε ήδη από φέτος και οι Καλαβρυτινοί θα παίρνουν την επιδότηση που πραγματικά δικαιούνται. Πρέπει να επισημάνω την συμβολή όλων και ιδίως των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της κυρίας Αναγνωστοπούλου και των κυρίων Σπαρτινού και Ριζούλη, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους είχαν προετοιμάσει την θετική αυτή ανακοίνωση», σχολιάζει ο κ. Λαζουράς.

Παράλληλα ο Δήμαρχος έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για να πάρει τη δέσμευση του κ. Τσίπρα ότι μέσα στον Γενάρη το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής θα μπει προς συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Ο κ. Λαζουρά αποτιμά θετικά την επίσκεψη στα Καλάβρυτα εκτιμώντας ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον του και την στήριξή του προς την κτηνοτροφία αλλά και τον τουρισμό, περνώντας παράλληλα ένα σαφές συμβολικό μήνυμα κατά του Ναζισμού.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Καλαβρύτων είχε την ευκαιρία να θέσει στον πρωθυπουργό μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την περιοχή, όπως η ένταξη της αναβάθμισης του χιονοδρομικού κέντρο στις δημόσιες επενδύσεις, την βελτίωση του οδικού δικτύου, τον αγροτικό εκσυχρονισμό, την υποστελέχωση στην εκπαίδευση κ.α., που το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν λεπτομερώς για να αντιμετωπιστούν.

 

Τσίπρας από Καλάβρυτα: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε 40.000-45.000 αιγοπροβατοτρόφους

 

Θετικά βλέπει την επίσκεψη Τσίπρα και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς. Όπως σημειώνει στο μιλώντας στο thebest.gr «δεν βλέπει και κάθε μέρα έναν Πρωθυπουργός σε Αγροτικό Συνεταιρισμό. Αυτό από μόνο του έχει την αξία του και σηματοδοτεί κάποια πράγματα». Από εκεί και πέρα ο κ. Σατολιάς αναγνωρίζει ότι η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους στους κτηνοτρόφους της περιοχής θα βοηθήσει να μειωθεί η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία τους λόγω της χαμηλής τιμής του γάλακτος. Όπως εκτιμά αναλογούν περίπου 5 ευρώ ανά ζώο, ποσό που δεν θα κάνει τους παραγωγούς πλούσιους θα τους δώσει όμως μια ανάσα.

«Εμείς θέσαμε και άλλα αιτήματα όπως φορολογικά κίνητρα στους παραγωγούς που διακινούν το προϊόν τους μέσω των συνεταιρισμών, θεσμοθέτηση αυστηρότερων ελέγχων στην αγορά, για παράνομες εισαγωγές γάλακτος κ.α., καθώς επίσης και επιπλέον στήριξή μας από τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική», υπογραμμίζει ο κ. Σατολιάς.

 

Καρέ- καρέ η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Καλάβρυτα- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

 

«Διαφήμιση και τιμή» χαρακτηρίζει για τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων της επίσκεψη Τσίπρα ο Γενικός Διευθυντής του φορέα, Θανάσης Παπαδόπουλος. Όπως είπε επί της ουσία και με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται η συστηματική δουλειά που γίνεται στον Συνεταιρισμό εδώ και 35 χρόνια. «Εδώ παρά τις δυσκολίες αναπτύσσεται ένα μοναδικό στην Ελλάδα συνεταιριστικό κίνημα.

Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιγράφει το εργοστάσιό μας ως ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης, μας τιμά ιδιαίτερα. Εμείς δίνουμε βάρος στην ποιότητα και τις καλές τιμές προς τους κτηνοτρόφους μας, κι έτσι θα συνεχίσουμε», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα του thebest.gr.

Όπως σημειώνει ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σημαντικές πράγματα όπως η μείωση των εισφορών των αγροτών κατά 12%, την οικονομικές ενίσχυση με 40εκ. των κτηνοτρόφων των ορεινών περιοχών καθώς και άλλα προγράμματα και ελέγχους στα εισαγόμενα, που εάν εφαρμοστούν θα βοηθήσουν σημαντικά.

«Παράλληλα συνέδεσε την παραγωγή μας με τον τουρισμός κάτι που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Έδωσε ένα πρότυπο για εμάς, μας τίμησε με την παρουσία τους και την στήριξή του στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τα ποιοτικά μας προϊόντα», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

 

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΣΙΠΡΑ

 

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, άμεσα και μέχρι τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα υλοποιήσει:

- Την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί. Η ενίσχυση αυτή αφορά περίπου 40.000-45.000 παραγωγούς και για κάθε επιχείρηση που έχει 200 αιγοπρόβατα η ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ.

- Η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018.

Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Η δημόσια δαπάνη, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ, και κατανέμεται: Για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές, στα 89 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση οργανώνει ακόμη:

- Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

- Την υποστήριξη του Ελληνικού γιαουρτιού, για το οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναλαμβάνει άμεσα την σύνταξη φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

- Τη διάθεση ποσοτήτων τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα. Μία ενέργεια η οποία αποτελεί και αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της κυβέρνησης είναι να εξετασθεί η δυνατότητα διάθεσης φέτας και γραβιέρας μέσω:

α) των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία

β) της σίτισης των μεταναστών

γ) της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ).

«Και η βούληση μας είναι αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα τα τελευταία 3,5 χρόνια, ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας στον οποίο ειδικεύεστε, είπε ο κ. Τσίπρας στους παραγωγούς και ανέφερε συγκεκριμένα:

- νομοθέτησε το 2016 το συνεταιριστικό νόμο ώστε τόσο οι υφιστάμενοι συνεταιρισμοί να ανταπεξέλθουν στην κρίση και να ανασυνταχθούν ξανά σε υγιή βάση αλλά και να ευνοηθεί η δημιουργία νέων συνεταιρισμών

- νομοθέτησε το 2017 την υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα ανάμεσα σε αυτά και τα γαλακτοκομικά αλλά και το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας

- διεύρυνε και αύξησε ήδη από το 2016 την ενίσχυση - συνδέοντάς την με την παραγωγή - των ζωοτροφών, στοχεύοντας ακριβώς στην ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας

- έβαλε σε τάξη της πληρωμές ενισχύσεων και προγραμμάτων, όπως και η Βιολογική Κτηνοτροφία

- προχώρησε στις ενέργειες για την ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος. Μέσα από τη στενή συνεργασία Υπηρεσιών με ελεγκτικές αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων η οποία ήδη αποδεικνύεται ότι είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις