Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΚΚΕ Αχαΐας: Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί

ΚΚΕ Αχαΐας: Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί

Σημαντικές ζημιές λόγω του δάκου

Την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τη ζημιά λόγω του δάκου, ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας. Όπως αναφέρει:

«Αντιμέτωποι με ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στο εισόδημα τους βρίσκονται οι 25.000 περίπου ελαιοπαραγωγοί της Αχαΐας. Ο δάκος μαζί και η εμφάνιση ασθενειών από μύκητες μείωσαν τη παραγωγή σε  ποσοστά, που σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς κυμαίνονται από 50-70%, και όση έμεινε δεν είναι βρώσιμη.

Το γεγονός δεν είναι τυχαίο.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας, που ακολουθεί η Κυβέρνηση με την αποσπασματικότητα στις περιοχές που εντάσσονται σε αυτό, την έλλειψη επιστημονικού και άλλου κατάλληλου προσωπικού, το καθιστά αναποτελεσματικό .

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που λειτουργεί ήδη με όρους αγοράς (με υποστελέχωση , περικοπές στις δαπάνες και αποζημίωση με βάση τι πληρώνεις…)  αφήνει ανασφάλιστη ουσιαστικά την παραγωγή  από τις ποικίλες καιρικές διακυμάνσεις, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση τόσο της παραγωγής όσο και του κεφάλαιου.

Επιβεβαιώνεται ότι η Κυβερνητική πολιτική για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής σχεδιάζεται σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ με επίκεντρο την κερδοφορία των ιδιωτών , αδιαφορώντας για τη διατροφική ποιοτική επάρκεια της χώρας και του λαού της, ενώ δημιουργεί επιπλέον όρους για το χτύπημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την εξαθλίωση της .

Η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας έχει επίσης ευθύνη για την κατάσταση,αφού ενώ  έχει στην ευθύνη της τη δακοκτονία, άργησε να ξεκινήσει τους ψεκασμούς .

Ζητάμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

•Να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή της ζημιάς και να αποζημιώσουν τους ελαιοπαραγωγούς για το χαμένο εισόδημά τους γρήγορα από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να ενταχθούν οι ζημιές στα ΠΣΕΑ, όπου θα αργήσουν οι αποζημιώσεις πάρα πολύ, μπορεί και χρόνια, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.

•Να αυξηθούν οι μέχρι τώρα πετσοκομμένες πιστώσεις, που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία.

•Να μην κρατηθεί από κανέναν αγρότη το 2% για τη δακοκτονία.

•Να γίνεται αποκλειστικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. Αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης του δολωματικού ψεκασμού έγκαιρα με επιστημονικούς όρους, χωρίς να εξαιρείται καμία ελαιοκομική περιοχή.

•Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις  του κατάλληλου προσωπικού.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις