Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πόσο κοστίζει το νερό σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο – ΔΕΙΤΕ ΠΙΝΑΚΑ

Πόσο κοστίζει το νερό σε Πάτρα, Θεσσαλον...
Βγενόπουλος Φάνης

Γιατί ο Δήμος Πατρέων αρνείται τον διαδημοτικό φορέα για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου

Συγκριτικό πίνακα με το κόστος του νερού σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική Αρχή της Πάτρας. Από τον πίνακα προκύπτει ότι οι Πατρινοί πληρώνουν φθηνότερα τόσο το νερό, όσο και την αποχέτευση, σε σχέση με τους δημότες των άλλων δύο συγκρινόμενων πόλεων.

Η δημοσιοποίηση του πίνακα, έγινε μετά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, μέσω του οποίου θα υδροδοτηθεί το αστικό συγκρότημα των Πατρών.

Για το θέμα αυτό, η δημοτική Αρχή Πελετίδη, με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, ζητά τη διαχείριση του φράγματος να αναλάβει αποκλειστικά το κράτος και απορρίπτει την πρόταση του Υπουργείου Υποδομών για τη σύσταση Φορέα που θα συμμετέχουν η Πολιτεία, οι τρεις εμπλεκόμενοι Δήμοι (Πατρών, Δυτικής Αχαΐας κι Ερυμάνθου) καθώς και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στην πρόταση αυτή προβλέπεται το κράτος για 3 χρόνια θα καλύψει οικονομικά τη λειτουργία του ενώ θα βρεθεί λύση και για την στελέχωσή του κατά την ίδια περίοδο.

Η δημοτική Αρχή της Πάτρας εκτιμά πως με την πρόταση του Υπουργείου οι Δήμοι θα επωμιστούν το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του φράγματος και του δικτύου, με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλήσει στους καταναλωτές και κατ’ επέκταση να ακριβύνει η τιμή του νερού.

Να σημειωθεί πάντως, ότι η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει το νερό ως κοινωνικό αγαθό, στο οποίο θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως πρόσβαση οι πολίτες και για το λόγο αυτό στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης, προβλέπεται να μπει στο Σύνταγμα, σχετική διατύπωση.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα ένα νοικοκυριό με ελάχιστη κατανάλωση 30 κυβικών μέτρων νερού στην Πάτρα πληρώνει 41 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη 52,5 ευρώ (+28,05%) και στο Ηράκλειο της Κρήτης 48 ευρώ (+17,07%). Ο λογαριασμός για κατανάλωση 50 κυβικών, η οποία θεωρείται ως η μέση κατανάλωση ενός νοικοκυριού στην Πάτρα, έρχεται στα 59 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη στα 84,8 ευρώ (+43,73%) και στο Ηράκλειο στα 92,5 ευρώ (+ 56,78%).

Όσο για το κόστος της αποχέτευσης στην Πάτρα ανέρχεται στο 30% επί της αξίας του νερού, στη Θεσσαλονίκη στο 80% και στο Ηράκλειο στο 60%.

Οι παραπάνω τιμές αφορούν καταναλώσεις που τιμολογούνται με κανονικές χρεώσεις και δεν αφορά τις ειδικές ομάδες πληθυσμού οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ, είναι περί τις  6.000 οικογένειες, και οι οποίες πληρώνουν ακόμη φθηνότερα το νερό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις