Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Ελλάδα γερνάει αλλά η Πάτρα ... γεννάει - Τα χρόνια της κρίσης "χάθηκαν" 100.000 γεννήσεις από την χώρα

Η Ελλάδα γερνάει αλλά η Πάτρα ... γεννάε...

Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία

Η ληξιαρχική… ζυγαριά  γεννήσεων – θανάτων στην Αχαΐα την τελευταία πενταετία δίνει νότες αισιοδοξίας σε πρώτη ανάγνωση αλλά τελικά η αντικειμενική προσέγγιση των στοιχείων αυτών μπορεί να δώσει ακριβή εικόνα;

Απάντηση με βεβαιότητα δεν μπορεί να δοθεί. Όχι τουλάχιστον μέχρι την επόμενη πληθυσμιακή απογραφή το 2021.

Μέχρι τότε, μένουμε σε όσα κατέγραψε η εθνική στατιστική αρχή και δείχνουν πώς το πρώτο μόνο 10μηνο του 2017 στην Αχαΐα δηλώθηκαν 455 περισσότερες γεννήσεις από θανάτους .

Συνολικά την τελευταία 5ετία και μέχρι το Νοέμβριο του 2017 είχαν δηλωθεί 3.203 περισσότερες γεννήσεις από θανάτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα ληξιαρχεία της χώρας που έδωσε πριν λίγο  καιρό στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών από το 2015 έως και το 2017 καταγράφονται σε Πάτρα και Ρίο περισσότερες γεννήσεις από θανάτους.

Κι αυτό δικαιολογείται με δεδομένη τη λειτουργία των δυο μεγάλων νοσοκομείων στην πόλη που διαθέτουν μαιευτικές κλινικές αλλά και από τα ιδιωτικά μαιευτήρια στην περιοχή.

Σαφή στοιχεία όμως για την δημογραφική εξέλιξη της Αχαϊας δεν μπορούν να υπάρξουν γιατί από τα παιδιά που γεννιούνται στην περιοχή πολλά δηλώνονται στη συνέχεια στις οικογενειακές μερίδες που διατηρούν οι γονείς τους σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας ακόμη και εκτός Αχαΐας.

Στα παράδοξα αυτής της ιστορίας το γεγονός ότι όλος ο νομός Αχαΐας πλην της Πάτρας μοιάζει να… πεθαίνει, αφού τα περισσότερα Ληξιαρχεία καταγράφουν σχεδόν μόνο θανάτους, ενώ μόνο τα Ληξιαρχεία της Πάτρας και του Ρίου καταγράφουν πολλές γεννήσεις.

Σε ο,τι αφορά στους γάμους, παρατηρείται μια σταθερότητα της τελευταία 5ετία. Οι περισσότεροι γάμοι στην Αχαϊα έγιναν σύμφωνα με την καταγραφή το 2011 και οι λιγότεροι το 2017  (δεν έχει προσμετρηθεί ο Δεκέμβριος). Παράλληλα αυξάνονται σταδιακά χρόνο με το χρόνο τα σύμφωνα συμβίωσης. Το 2013 είχαν δηλωθεί στα ληξιαρχεία του νομού μόλις 6 ενώ το 2017 έφθασαν τα 94!

Σε ο,τι αφορά τα διαζύγια, το 2017 δηλώθηκαν 389, το 2016 352 και το 2015 αποτέλεσε τη χρονιά  με ρεκόρ χωρισμών αφού καταγράφηκαν 506 διαζύγια.

Τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα «χάθηκαν»  100.000 γεννήσεις!

Δυστυχώς όμως η γήρανση της Ελλάδας δεν φαίνεται να ανακόπτεται αλλά αντιθέτως οι ρυθμοί …επιταχύνονται μέχρι το 20150 κι αυτό γιατί έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2011- 2017 περισσότεροι κάτοικοι της χώρας (Έλληνες κι αλλοδαποί) με τον πληθυσμό να συρρικνώνεται κατά 400.000. Αν αυτό συνεχιστεί στην απογραφή του 2021 ο πληθυσμός στην Ελλάδα θα έχει μειωθεί κατά 600.000. Όπως τόνισε μάλιστα ο καθηγητής Δημογραφίας του πανεπιστήμιου της Θεσσαλίας Βύρωνας Κοτζαμάνης, μιλώντας στην εκδήλωση του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας στο πλαίσιο του «21ου Forum Ανάπτυξης - Money Show Πάτρας 2018», την περίοδο 2004 - 2017 το 15% των γεννήσεων προέρχονται από τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης "χάθηκαν" περίπου 110.000 γεννήσεις!

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικής δημογραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αλεξάνδρα Τραγάκη επεσήμανε πως οι Ελληνίδες πλέον μπαίνουν στη διαδικασία απόκτησης παιδιού από την ηλικία των 31 κι έπειτα, 8 χρόνια υψηλότερη με 30 χρόνια πριν επειδή επιθυμούν πρώτα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις