Φθινοπωρινές λιχουδιές με φρούτα!

La cuisinière

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

22/11/2018 14:02

Μοιραστείτε το άρθρο:


Φθινοπωρινές λιχουδιές με φρούτα! Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή
 

Και καθώς το φθινόπωρο παρελαύνει, θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην τιμήσουμε τα φρούτα του! Δεν γίνεται να έρθει και να φύγει το φθινόπωρο χωρίς να φτιάξουμε μια ωραία, μοσχομυριστή μηλόπιτα ή ένα γλυκό του κουταλιού κυδώνι!

Αλλά επειδή τα συνηθισμένα γλυκά, μας κουράζουν που και που, σας προτείνω ένα εντυπωσιακό, γρήγορο και εύκολο γλυκό με ψητά γεμιστά μήλα και μια μαρμελάδα.. όνειρο…με κυδώνι, μήλο και ρόδι που θα ξετρελάνει τους μικρούς στο πρωινό και τους μεγάλους, αφού πλάι σε μια καπνιστή γραβιέρα θα γίνει εκπληκτικό συνδυασμός με ένα ποτήρι κόκκινο παλαιωμένο κρασί.

Οι ποικιλίες των μήλων που υπάρχουν, δεν είναι μόνο τα «Γκόλντεν», τα «Ξινόμηλα», τα «Σμιθ» και τα κλασικά κόκκινα που γνωρίζουμε. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ποικιλίες μήλων, όπως Ρουαγιάλ Γκαλα, , τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά αργότερα τον χειμώνα, τα Τζόναθαν , τα Ρέντ Ντελίσιους, τα Μπράουμπερν.

Στις συνταγές μου προτείνω να χρησιμοποιήσετε τα κατακόκκινα μήλα Ζαγοράς, του Συνεταιρισμού Ζαγορίν, τα οποία έχουν μοναδική και χαρακτηριστική γεύση που τους την δίνει η τοποθεσία της περιοχής που παράγονται, η οποία συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα.

Ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είναι από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς, αφού ιδρύθηκε το 1916 από 199 Ζαγοριανούς και τα προϊόντα του κατέχουν τον τίτλο της “Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης”.

Το κυδώνι, είναι γνωστό και ως «χρυσό μήλο», αφού κατά την αρχαιότητα συμβόλιζε τη γονιμότητα, την ευζωία και τον έρωτα.

Είναι ένα ακόμα από τα φρούτα που μπορείς να βρεις το φθινόπωρο αρκετά παραγνωρισμένα, λόγω της άσχημης όψης τους, αλλά γευστικότατα, αφού στην κυριολεξία μεταμορφώνονται όταν μαγειρευτούν. Ποιος μπορεί άλλωστε να παραβλέψει την γεύση του εξαίρετου παραδοσιακού γλυκού του κουταλιού, κυδώνι με αμύγδαλο.

Η αλήθεια είναι ότι ξεφλουδίζονται και κόβονται δύσκολα. Το μυστικό είναι να τα τοποθετήσετε για 15’ στον φούρνο να μαλακώσουν.

Στην ανατολίτικη κουζίνα χρησιμοποιούνται πολύ στα φαγητά. Παραδοσιακά τα σερβίρουν γεμιστά με κιμά και ρύζι ή πλιγούρι, κάτι σαν το χειμωνιάτικο αντίστοιχο της γεμιστής ντομάτας. Στην δική μας κουζίνα μπορεί να συνδυαστεί άψογα τόσο με μοσχάρι όσο και με χοιρινό για ένα χειμωνιάτικο πιάτο.

Γι’ αυτό μην αφήνετε την απόλαυση να περιμένει..!!

Ετοιμάστε τα…!!

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ ΜΕ ΜΗΛΟ & ΡΟΔΙ

Χρόνος προετοιμασίας 20’, Χρόνος μαγειρέματος 20’- Εύκολο

ΥΛΙΚΑ

1 kg μήλα

3 κυδώνια

Χυμός από ένα ρόδι

Σπόροι από ένα ρόδι

1 kg ζάχαρη

Φλούδες από ένα λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα κυδώνια επειδή είναι πολύ σκληρά και δεν καθαρίζονται εύκολα , τα πλένουμε και τα βάζουμε στον φούρνο, στους 100-110οC στον αέρα, για 10’-15’ για να μαλακώσουν. Στην συνέχεια, τα βγάζουμε από τον φούρνο , τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια.

Τα μήλα τα τρίβουμε στο μαντολίνο ή στους κόφτες του μίξερ. Κόβουμε το ρόδι και κρατάμε τους σπόρους του.

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ρόδι σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε νερό εμφιαλωμένο μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά και λίγο ακόμα.

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να δέσει η μαρμελάδα. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τους σπόρους από το ρόδι.

Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν, πάρουμε μία κουταλιά από το μείγμα το βάλουμε σ’ ένα πιατάκι και τραβώντας στη μέση μία γραμμή αυτή δεν θα κλείσει αμέσως.

Δεν χρειάζεται να μείνει εντελώς χωρίς υγρά, διότι θα πήξει περαιτέρω όταν τη βάλουμε στα βάζα και στο ψυγείο.

Βάζουμε το μείγμα μας σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια, τα οποία αναποδογυρίζουμε επάνω σε μία πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Διατηρείται στο ψυγείο μας έως και έξι μήνες.

TIP

Αυξομειώστε την ποσότητα του μήλου και του κυδωνιού ανάλογα με την γεύση που θέλετε να κυριαρχήσει στην μαρμελάδα.

Εάν κυριαρχούν τα μήλα μπορείτε να προσθέσετε και κανέλα.

Ψητά μήλα γεμιστά ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ μέλι και ταχίνι

Χρόνος προετοιμασίας 20’, Χρόνος μαγειρέματος 20’- Εύκολο

ΥΛΙΚΑ / ΜΗΛΟ

1 μήλο Ζαγοράς

1 κ.γ. γλυκού μέλι

1 1/2 κ.γ ταχίνι

1/4 κ.γ κανέλα τριμμένη

Μία πρέζα γαρίφαλο τριμμένο

Καρύδια χοντροτριμμένα

Σταφίδες ξανθές

Λίγο θυμάρι για το σερβίρισμα

1 ξύλο κανέλλας ολόκληρο για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά τα μήλα μας και βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο το σκληρό μέρος στο κέντρο χωρίς να τρυπήσουμε το μήλο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μέλι , το ταχίνι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα τα καρύδια και τις σταφίδες ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Κόβουμε τα μήλα στην μέση και βάζουμε μία στρώση από την γέμιση. Κλείνουμε με το υπόλοιπο μισό του μήλου, τα τοποθετούμε στην βαθειά λαμαρίνα του φούρνου και προσθέτουμε μισή κούπα νερό ή κρασί κόκκινο.

Ψήνουμε στους 180 οC για 40’ περίπου, αναλόγως με το μέγεθος του μήλου.

Για μεσαίο μεγέθους μήλα αρκούν 40’. Στα 30’ του ψησίματος «τσιμπάμε» με ένα πιρούνι τα μήλα μας για να δούμε εάν έχουν μαλακώσει.

Το βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο θυμάρι και τοποθετώντας το ξύλο κανέλας στο κοτσάνι του μήλου.

TIP

Εάν θέλετε μπορείτε να το σερβίρετε με μία κουταλιά άγλυκης συνταγής ή κρεμ ανγκλαίζ.

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 22/11/2018 14:02

Τυπώθηκε: 21/02/2019 20:35

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/508115

thebest.gr © 2019






κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χιόνια στην Πάτρα το Σάββατο προβλέπουν το meteo και το windy! Θα είναι ιστορικός ο χιονιάς; Χιόνια στην Πάτρα το Σάββατο προβλέπουν το meteo και το windy! Θα είναι ιστορικός ο χιονιάς;
Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε για την ερωτική σχέση με τον Γκλέτσο! Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε για την ερωτική σχέση με τον Γκλέτσο!
Θα είναι ...ιστορικός ο χιονιάς του προσεχούς Σαββατοκύριακου; Οι μετεωρόλογοι απαντούν... Θα είναι ...ιστορικός ο χιονιάς του προσεχούς Σαββατοκύριακου; Οι μετεωρόλογοι απαντούν...
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τετάρτη 20 & την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τετάρτη 20 & την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019
Η φρενίτιδα για το "Casa de Papel" κατέλαβε το Πατρινό Καρναβάλι! Χιλιάδες θα παρελάσουν ως ...ληστές - ΦΩΤΟ Η φρενίτιδα για το "Casa de Papel" κατέλαβε το Πατρινό Καρναβάλι! Χιλιάδες θα παρελάσουν ως ...ληστές - ΦΩΤΟ
Πάτρα: Συγκίνηση για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κόμπλα Πάτρα: Συγκίνηση για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κόμπλα
Θλίψη στα Μποζαϊτικα - Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Σταματόπουλος Θλίψη στα Μποζαϊτικα - Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Σταματόπουλος
Πάτρα: Αλλάζουν όψη οι σκάλες της Αγίου Νικολάου -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Πάτρα: Αλλάζουν όψη οι σκάλες της Αγίου Νικολάου -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Πάτρα: Πλάκωσε το παιδί του στο ξύλο και το έστειλε στο νοσοκομείο! Συνελήφθη ο πατέρας Πάτρα: Πλάκωσε το παιδί του στο ξύλο και το έστειλε στο νοσοκομείο! Συνελήφθη ο πατέρας
Δρόμοι της Πάτρας γέμισαν... πετρέλαιο κι "έφευγαν" ένα μετά το άλλο τα δίκυκλα  στις στροφές - ΦΩΤΟ Δρόμοι της Πάτρας γέμισαν... πετρέλαιο κι "έφευγαν" ένα μετά το άλλο τα δίκυκλα στις στροφές - ΦΩΤΟ