Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εαν θέλετε να επισκεφτείτε το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας...καλέστε στο Μουσείο για ραντεβού! ΦΩΤΟ

Εαν θέλετε να επισκεφτείτε το Αρχαίο Ωδε...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Χωρίς φύλακα ο αρχαιολογικός χώρος

Κλειστός είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Αρχαίου Ωδείου, στην Πάτρα, λόγω έλλειψη φύλακα! Όπως μας ενημερώνει η ανακοίνωση που έχει τοποθετηθεί στην πόρτα του χώρου εάν κάποιος θέλει να τον επισκεφθεί θα πρέπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και να κλείσει… ραντεβού!

Απαραίτητη η παρουσία φύλακα αρχαιοτήτων

 

Όπως ανέφερε στο thebest.gr η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αναστασία Κουμούση ο χώρος παραμένει κλειστός από τις 18 Νοεμβρίου αφού οι συνταξιοδοτήσεις και η λήξη συμβάσεων ωρομίσθιων φυλάκων έχουν αφήσει το Αρχαίο Ωδείο χωρίς φύλακες.

Στο χώρο, όπως μας εξήγησε η κα Κουμούση, υπάρχει εργατοτεχνικό προσωπικό το οποίο όμως δεν μπορεί να τον ανοίξει αφού βάση νόμου είναι απαραίτητη η παρουσία φύλακα αρχαιοτήτων.

Το πότε θα λυθεί το πρόβλημα και το πόσο προσωρινή είναι αυτή η κατάσταση μένει άγνωστο προς το παρόν!

Να σημειώσουμε ότι το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις.

Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, στην Άνω πόλη δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο και ανάμεσα στις οδούς Παλιών Πατρών Γερμανού, Σωτηριάδου, Παντοκράτορος και την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Έχει πρόσοψη προς τα νότια και είναι επενδυμένο με τούβλα, σήμερα οι κλίμακες του είναι επενδυμένες με μάρμαρο.

 

Σήμερα το Ωδείο είναι επισκέψιμο, ενώ χρησιμοποιείται συχνά για μουσικές εκδηλώσεις

 

Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν παλιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και βρισκόταν συνεχόμενο της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης, ήταν στολισμένο λαμπρά αλλά όχι όπως το Ηρώδειο που το θεωρούσε λαμπρότερο.

Στα χρόνια που πέρασαν το Ωδείο έπαθε ζημιές από φυσικές καταστροφές και επιδρομές και επιχωματώθηκε. Ο Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι στα χρόνια του σωζόταν τμήματα του στον περίβολο σπιτιών.

Το 1889 αποφασίστηκε να γκρεμιστεί ο λόφος του Στράνη και τα χώματα να χρησιμοποιηθούν στην επιχωμάτωση του λιμανιού που κατασκευαζόταν τότε, κατά τις εργασίες αυτές ανακαλύφθηκε το Ωδείο.

Από το 1959 έως το 1963 με πρωτοβουλία και προσωπική δαπάνη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου έγινε αναμαρμάρωση και αναστήλωση πολλών χώρων του, γι' αυτό του το έργο μάλιστα ο Βασιλείου τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τον Δήμο Πατρέων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις