Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στη βουλή από τον Ιάσονα Φωτήλα το θέμα του αμιάντου, στο κτίριο των ΕΛΤΑ στην Πάτρα

Στη βουλή από τον Ιάσονα Φωτήλα το θέμα ...

Ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος

Στον εντοπισμό αμιάντου και στις εργασίες κάλυψής του χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα στο κτίριο των ΕΛΤΑ στην Πάτρα αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα έχει αναδείξη το thebest.gr και τελευταία εξέλιξη που καταγράφηκε ήταν η επιβολή Διοικητικού προστίμου στα ΕΛΤΑ από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το αποτέλεσμα των λανθασμένων εργασιών ήταν να απελευθερωθούν ίνες αμιάντου εντός του κτιρίου – κάτι που επισημαίνει και η πολιτικός μηχανικός, υπεύθυνη για τη συντήρηση του κτιρίου. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που προχώρησε άμεσα σε ενέργειες, ζήτησε να της κατατεθούν όλες οι σχετικές μελέτες όπως για παράδειγμα επικινδυνότητας, ενώ πραγματοποίησε και σχετική αυτοψία στο χώρο. Ο ειδικός σύμβουλος για θέματα επικοινωνίας των ΕΛΤΑ ενημέρωνε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες μετρήσεις και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αμίαντο που να αποτελεί κίνδυνο για τους εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν αληθεύουν τα εν λόγω δημοσιεύματα και εάν θα αναληφθούν ευθύνες καθώς και με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Επίσης, ποιος φορέας πιστοποιεί την καταλληλόλητα του κτιρίου των ΕΛΤΑ της Πάτρας αναφορικά με το θέμα του αμιάντου και ποια είναι η σχετική του έκθεση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ

Προς τους Υπουργούς

-          Εσωτερικών

-          Υποδομών & Μεταφορών

-          Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Χωρίς μέτρα ασφαλείας για τον αμίαντο στα ΕΛΤΑ της Πάτρας;

Το ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος και ιδιαίτερα βλαπτικός για τη δημόσια υγεία είναι πλέον ευρέως γνωστό. Η ύπαρξή του εντοπίζεται ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία εντός ενός κτιρίου και ως εκ τούτου για την απομάκρυνση ή απομόνωσή του πλέον προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι ήδη γνωστό εδώ και χρόνια ότι στο κτίριο των ΕΛΤΑ στην Πάτρα, έχει εντοπιστεί αμίαντος. Για το σκοπό αυτό ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2018 εργασίες κάλυψής του με την τοποθέτηση πάνελ. Όμως, οι εργασίες κάλυψης του αμιάντου έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα με αποτέλεσμα να έχουν απελευθερωθεί ίνες αμιάντου εντός του κτιρίου που είναι και οι πλέον βλαπτικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το γεγονός αυτό έχει επισημάνει και η ίδια η πολιτικός μηχανικός που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του εν λόγω κτιρίου. Το θέμα έχει φτάσει τόσο στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος όσο και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ πληροφορίες θέλουν να είναι ενήμερη και η εισαγγελία Πατρών.

Μάλιστα η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προχώρησε άμεσα σε ενέργειες και ζήτησε να της κατατεθούν όλες οι σχετικές μελέτες όπως για παράδειγμα επικινδυνότητας, ενώ πραγματοποίησε και σχετική αυτοψία στο χώρο. Την ίδια στιγμή ο ειδικός σύμβουλος για θέματα επικοινωνίας των ΕΛΤΑ ενημέρωνε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες μετρήσεις και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αμίαντο που να αποτελεί κίνδυνο για τους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας προχώρησε πρόσφατα στην επιβολή διοικητικού προστίμου δεδομένου ότι «διαπιστώθηκε εκτέλεση εργασιών που περιλαμβάνουν χρησιμοποίηση αμιάντου χωρίς να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο, για την πρόληψη των εκπομπών αμιάντου στα υγρά και αέρια απόβλητα…».

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. 1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη των εκπομπών αμιάντου όπως ορίζεται στη σχετική νομοθεσία; Εάν ναι, για ποιο λόγο και τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να αναληφθούν ευθύνες και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία;
  2. 2. Τίθεται σήμερα θέμα δημόσιας υγείας στο κτίριο των ΕΛΤΑ στην Πάτρα; Ποιος φορέας πιστοποιεί την καταλληλόλητα του κτιρίου των ΕΛΤΑ της Πάτρας αναφορικά με το θέμα του αμιάντου; Ποιες οι σχετικές μετρήσεις στις οποίες έχει προβεί και ποια η σχετική έκθεση στην οποία έχει καταλήξει; Παρακαλούμε όπως μας δοθούν τα σχετικά έγγραφα.

 

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας

Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις