Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην Πάτρα τη Δευτέρα ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ από το Βατοπαίδι

Στην Πάτρα τη Δευτέρα ο Αρχιμανδρίτης Εφ...

Στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2018

Συνεχίζονται τα Πρωτοκλήτεια 2018 που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και την Δευτέρα 19/11/2018 στις 19.00, σε συνεργασία με την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, διοργανώνει εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, με τίτλο «Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)».

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο.

Ο αείμνηστος Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός κατά κοινή ομολογία συγκαταλεγόταν μεταξύ των οσίων μορφών του Αγίου Όρους. Ως γνωστόν, ήταν υποτακτικός του μακαρίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού (1897-1959). Γεννήθηκε στην Δρούσια της Πάφου της νήσου Κύπρου την 1η Ιουλίου 1921. Ὁ μακάριος Γέροντας από έφηβος είχε την εμπειρία της αιωνιότητας, της νίκης κατά του θανάτου μετά την εμφάνιση του ιδίου του Χριστού σε αυτόν.

Οι λόγοι του Χριστού, «ο άνθρωπος είναι αθάνατος» εισχώρησαν σε όλο το είναι του, ώστε να γίνει βίωμά του η αθανασία, η υιοθεσία του Θεού. Με πολλούς ασκητικούς κόπους και ιδρώτες διά της θείας Χάριτος απέκτησε όλες τις ευαγγελικές αρετές και έφθασε στην απάθεια και στο μεγάλο χάρισμα της θεολογίας. Άμοιρος της θύραθεν παιδείας, έχοντας όμως τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, έγραψε δεκαέξι βιβλία μέσα στο πνεύμα της φιλοκαλικής Πατερικής παραδόσεως. Κοιμήθηκε την 1η Ιουλίου 2009. Χαμογέλασε μετά την κοίμησή του για να επιβεβαιώσει το λόγο του Κυρίου «μακάριοι οἱ κλαίοντες νῦν, ὅτι γελάσετε» (Λουκ. 6,21). Γέλασε τον μακάριο γέλωτα της αναστάσεώς του και με τις προσευχές και διδαχές του μάς καλεί στην αιωνιότητα.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση ενώ η παρουσίαση του τόμου θα πραγματοποιηθεί από τον π. Χρυσόστομο Παπαδάκη, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας. Ομιλία θα κάνει ο συγγραφέας του τόμου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου. Ο Χορός Ψαλτικής «Κλείδα» με χοράρχη τον κ. Δημήτρη Γαλάνη θα ψάλει ύμνους.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με θέμα το πρόσωπο, τη ζωή και τη διδασκαλία του Γέροντος Ιωσήφ.

*Την Κυριακή 18/11 στις 18.30 το απόγευμα στο νέο ιερό ναό Αγίου Ανδρέου στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων, η γυναικεία Βυζαντινή χορωδία "Πανύμνητος" θα αποδώσει την ιερά ακολουθία των Χαιρετισμών στον Απόστολο Ανδρέα που είχε γράψει ο αέιμνηστος υμνογράφος Ηλίας Μπογδανόπουλος, για την προσφορά και έργο του οποίου πραγματοποιείται έκθεση αυτές τις μέρες στη Δημοτική Πιονακοθήκη στην οδό Μαιζώνος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις