Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

«Kυνηγούν» γιατρούς και επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν κατά της γρίπης – Η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

«Kυνηγούν» γιατρούς και επαγγελματίες υγ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Μεγάλα ποσοστά πανελλαδικά ανεμβολίαστων υγειονομικών σε νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία  σύμφωνα με τα οποία μεγάλο ποσοστό υγεινονομικών, γιατρών και εργαζομένων δηλαδή σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας  δεν προχωρούν σε αντιγριπικό εμβολιασμό. Αν και τα τελευταία χρόνια η κατάσταση βελτιώνεται ακόμα υπάρχουν «κενά».

Την περίοδο 2015 – 2016 είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης μόνο το 10,90% των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία και το 24,30% στα Κέντρα Υγείας.

Την περίοδο 2016 – 2017 εμβολιάστηκε στα νοσοκομεία το 18% των επαγγελματιών υγείας και στα Κέντρα Υγείας το 34.60%. Την περίοδο 2017 -2018 εμβολιάστηκε το 24.90% των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία και το 40,20% στα Κέντρα Υγείας , όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών με αυτά τα δεδομένα προχώρησε σε σχετική ενημέρωση των μελών του εκδίδοντας ανακοίνωση, με την οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού των γιατρών. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στις Διοικήσεις των νοσοκομείων , των Κέντρων Υγείας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

 

Προς τα

μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε περίπου πέντε εβδομάδες πριν την αναμενόμενη έξαρση της γρίπης. Είναι επιτακτική η ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού όλων των επαγγελματιών υγείας με στόχο τη δική τους προστασία αλλά κυρίως την έμμεση προστασία των ασθενών τους από τη γρίπη. Βάσει σχετικής επιστολής του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σημαντική αύξηση του πανελλαδικού ποσοστού αντιγριπικού εμβολιασμού επαγγελματιών υγείας (συνημμένο αρχείο). Με δεδομένο όμως ότι η εμβολιαστική κάλυψη του ιατρικού προσωπικού δεν είναι ακόμη ικανοποιητική, σας κοινοποιούμε την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό του πληθυσμού και του υγειονομικού προσωπικού, με την προτροπή για συμμόρφωση με τις αναφερόμενες οδηγίες.

 

Όσον αφορά το υγειονομικό προσωπικό, επισημαίνεται ότι:

"Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσουν στους συναδέλφους, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα κ.α.) ή με χαμηλή ανοσολογική απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης. Ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατεσταλμένων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) οφείλει να είναι στο σύνολό του εμβολιασμένο Επιπρόσθετα, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των επαγγελματιών υγείας, συστήνεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, Συντονιστική Επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, τον Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων και τη Διοίκηση των Νοσοκομείων θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός των εργαζομένων και για τη χρονική περίοδο 2018-2019. "

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

Η Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Άννα Μαστοράκου         Γεώργιος Πατριαρχέας

 


Μέχρι στιγμής τα κρούσματα του ιού της γρίπης στη χώρα παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά

Κατά την εβδομάδα 45/2018 (05–11 Νοεμβρίου 2018) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

. • Κατά την εβδομάδα 45/2018 (05–11 Νοεμβρίου 2018) στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 33 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Κανένα δείγμα δεν βρέθηκε θετικό για ιούς γρίπης

. • Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιδημιολογική επιτήρησητης γρίπης.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ

 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ (ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ)

 

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:  Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες  Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές  Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).  Μεταμόσχευση οργάνων  Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)  Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα  Χρόνια νεφροπάθεια  Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

5. Λεχωίδες

6. Θηλάζουσες

7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2

8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο).

11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

Γ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. 4 Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.  Βρέφη και παιδιά ηλικίας < 9 ετών, τα οποία εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα < 9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης, χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών  Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών, χορηγούνται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις νέες οδηγίες από το FDA και την ΕΜΑ.

 


 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being