Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Καρφιά» του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Καρφιά» του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεω...

Για τη στάση της ΝΔ στο διαχωρισμό

Το όψιμο ενδιαφέρον πολλών πολιτικών χώρων «που λένε τι θα γίνει ο Κλήρος, να κατεβούμε στον δρόμο και να πάρουμε τα λάβαρα», καυτηρίασε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως 'Ανθιμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3, το οποίο, όπως είπε, «δεν προσιδιάζει». Ιδιαίτερα, μάλιστα, τόνισε ότι αναφέρεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίον επεσήμανε ότι «δεν θα είναι σωστό, αφού παλαιότερα έλεγε για χωρισμό, για οριοθέτηση των σχέσεων, για διακοπή της μισθοδοσίας του Κλήρου και πληρωμή με άλλον τρόπο -τα έλεγαν αυτά και τα θυμόμαστε, δεν ήταν σε παλαιότερες εποχές- άρα, τώρα, γιατί αυτή η παλινωδία;».

Και αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν καθόμαστε κάτω σοβαρά και υπεύθυνα; Υπάρχουν κείμενα πολιτικών χώρων και του συγκεκριμένου που λένε να μη γίνει τώρα, αλλά στην επόμενη κυβέρνηση αν θα είμαστε εμείς. Αυτά, όμως, δεν είναι σοβαρά και αξιοπρεπή πράγματα. Υπάρχει ένα ζήτημα. Εμείς, πάντως, ως επίσκοποι -και οι ιερείς μας το ίδιο- δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε στο οπλοστάσιο κάθε κόμματος που κραδαίνει την έννοια του χωρισμού και της μισθοδοσίας του Κλήρου, αλλά και το ότι μας πληρώνουν με τη φορολογία του ελληνικού λαού, να το ξανακούσουμε».

Σε αυτό το σημείο του λόγου του, υπογράμμισε ότι «Η αξιοπρέπειά μας είναι πολύ σημαντικότερη από την αξιοπρέπεια την οποία μας προσδίδουν τα πολιτικά κόμματα, σε τέτοιου είδους προεκλογικές ευκαιρίες ή πολύ περισσότερο σε εξευτελιστικές ομιλίες προεκλογικές, λέγοντας για χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας. Τώρα που ετέθη το θέμα -και νομίζω πολύ σωστά ετέθη- να καθίσουν με σοβαρότητα και να το συζητήσουν όλοι οι πολιτικοί χώροι. Όχι αυτά τα πυροτεχνήματα και τα παιχνίδια, αφήστε τα για αργότερα. Τώρα προέκυψε, τώρα να συζητηθεί με υπευθυνότητα. Θυμόμαστε, δεν έχουμε Αλτσχάιμερ, το τι λεγόταν από όλους τους πολιτικούς χώρους πριν από λίγους μήνες, πριν από λίγα χρόνια».

Εν συνεχεία, δήλωσε ότι «Η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να συνδιαλέγεται με αυτόν που κάθε φορά ο ελληνικός λαός εκλέγει και τον οδηγεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό θα είναι σήμερα, αύριο, μεθαύριο. Όποτε και να ‘ναι, όποιον εκλέγει ο ελληνικός λαός με αυτόν θα συνδιαλέγεται ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος. Αυτά τα παιχνίδια περί του με ποιον θα μιλούμε και όταν είναι αντιπολίτευση να λένε ότι έχει λόγο η Εκκλησία και όταν γίνονται κυβέρνηση να λένε ότι τώρα οι ρόλοι είναι διακριτοί και να μην έχει λόγο η Εκκλησία, κάποτε να τελειώσουν». Και εμφατικά σημείωσε: «Η Εκκλησία έχει λόγο και θα μιλάει με όποιον εκλέγει νόμιμα ο ελληνικός λαός».

Εξάλλου, αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου, το οποίο χαρακτήρισε «πειρασμό», και ακολούθως τόνισε ότι «δικαιούνται όλοι οι κληρικοί και οι επίσκοποι το ίδιο, να έχουν αυτή την αγωνία. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο γιατί ξέρει τι κάνει και ό,τι παραμέτρους θέλουν να συζητήσουμε θα τις συζητήσουμε αύριο», στην έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις