Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ "ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟ ΕΛΕΦΑΝΤΑ" ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ thebest: "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟ"

Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ...

Στο θέατρο Λιθογραφείον

Με αφορμή τη θεατρική παράσταση "Ο Αλυσοδεμένος ελέφαντας" στην οποία πρωταγωνιαστεί μίλησε στο thebest.gr o πατρινός ηθοποιός Γεράσιμος Σοφιανός. Η παράσταση αναβαίνει στο θέατρο Λιθογραφείον, στην οδό Μαιζώνος, κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Το διαχρονικό κείμενο του Χόρχε Μπουκάι- σε σκηνοθεσία της Ελένης Καραμούζη- που πραγματεύεται την ανάγκη του ανθρώπου να αποδεσμευτεί από τις πάσης φύσεως αλυσίδες που τον κρατούν περιορισμένο στη ζωή, γίνεται η αφορμή για ένα πρωτότυπο θεατρικό σε σύλληψη Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Αυτή την περίοδο σε βρίσκουμε στο  θέατρο «Λιθογραφείον» και στον «Αλυσοδεμένο Ελέφαντα». Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Με το θέατρο Λιθογραφείον και την Ελένη Καραμούζη, ήρθα σε μια πρώτη επαφή το καλοκαίρι. Έπειτα ήρθε η πρόταση της Ελένης για τον Αλυσοδεμένο ελέφαντα την οποία βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, λόγω του πρωτότυπου θέματος της.

Παρά το γεγονός ότι έχεις κάνει δουλειές και εκτός Πατρών φροντίζεις να διατηρείς τους καλλιτεχνικούς σου δεσμούς με την γενέτειρα σου… Είναι κάτι πού το επιδιώκεις;

Ναι βεβαίως και με αφορά ο θεατρικός παλμός της Πάτρας- είναι η πόλη μου-  και είναι κατι που το επιδιώκω.

Πώς σχολιάζεις τη θεατρική ζωή της πόλης φέτος;

Νομίζω οτι υπάρχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Είναι φυσικό επακόλουθο αυτό, από τη στιγμή που μόνο από τη Δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας έχουν αποφοιτήσει σχεδόν 50 άτομα, αν δεν κάνω λάθος.

Υπάρχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στην πόλη

 

Φυσικά ένα μεγάλο μέρος θα στραφεί προς την Αθήνα, άλλα και πολλά παιδιά θα δραστηριοποιηθούν εδω. Με εντυπωσιάζει όμως το γεγονός, ότι στις τρεις κεντρικές παραγωγές του,  το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν απορρόφησε φέτος πάνω από τρεις απόφοιτους.

Επιστρέφοντας στην παράσταση, πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό. Πώς το προσεγγίσατε;

Αρχικά ν' αναφέρω ότι ο Αλυσοδεμένος ελέφαντας είναι μια ιστορία, που έχει πει ο γνωστός ψυχίατρος Χόρχε Μπουκάι σε ασθενή του.

Το θέμα της έχει να κάνει, με τον τρόπο που  μια ενδεχόμενη αποτυχία καταγράφεται στο υποσυνείδητο και δεν μας αφήνει να ξαναπροσπαθήσουμε κάτι που θέλουμε και να ξαναδοκιμάσουμε τη δύναμή μας.

Η δυσκολία που είχαμε ν' αντιμετωπίσουμε ήταν, πως κρατώντας αυτό ως άξονα, να φτιάξουμε μια παράσταση, που θα την επικοινωνησουμε στα παιδιά μ' έναν ευαίσθητο τρόπο. Νομίζω ότι το εγχείρημα μας πέτυχε, αφού το ενδιαφέρον των σχολείων, από νηπιαγωγείο μέχρι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι πολύ μεγάλο. Φυσικά η παράστασή μας απευθύνεται και σε ενήλικες.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μίας καλής παιδικής παράστασης;

Δεν γνωρίζω ποιά είναι τα χαρακτηριστικά μίας καλής παιδικής παράστασης. Κατά τη γνώμη μου μια παράσταση είναι καλή, αν επικοινωνεί σ'ένα στοχευμένο κοινό, που έχει θέσει.

Είναι τελικά τα παιδιά οι πιο αυστηροί θεατές;

Ναι είναι, γιατί αποτελούν ένα ειλικρινές κοινό κι εκφράζουν τη διάθεση τους άμεσα.

Τι σε γοητεύει περισσότερο στο συγκεκριμένο κείμενο του Χόρχε Μπουκάι;

Αρχικά με γοήτευσε το θέμα του, που προανέφερα. Δημιουργώντας την παράσταση, με γοήτευσε επίσης το γεγονός, ότι κάνω πολλούς ρόλους και είναι κάτι που το απολαμβάνω ιδιαίτερα.

Στο έργο είναι διάχυτη η ανάγκη του ανθρώπου να αποδεσμευτεί από αλυσίδες που τον κρατούν περιορισμένο στη ζωή…  Ποιες θα έλεγες ότι μπορεί να είναι οι δικές σου «αλυσίδες»;

Η προσκόλληση στη δουλειά μου, ίσως να είναι μια προσωπική μου αλυσίδα.

Ποιο είναι το θεατρικό όνειρο που δεν έχεις πραγματοποιήσει;

Πολλοί είναι οι ρόλοι με τους οποίους θα ήθελα ν' αναμετρηθώ κι ευελπιστώ να μου δοθεί η ευκαιρία να παίξω κάποιους από αυτούς.

Τι υπάρχει στα μελλοντικά σου σχέδια;

Είμαι σε συζητήσεις για το επόμενα σχέδια, ακόμα όμως δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο.

 

Κλείνοντας θα ήθελα ν' αναφέρω τους συντελεστές του Αλυσοδεμένου Ελέφαντα.

Οι ηθοποιοί: Ν. Καρακώστα και Γ. Μυλωνά .Η σκηνοθεσία είναι της Ε. Καραμούζη, η θεατρική διασκευή του Κ. Κυριακόπουλου, η μουσική του Γ. Δίπλα, οι φωτισμοί της Ε. Δρακονταειδή, η κίνηση της Ο. Σπυράκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Π. Λαλιώτη .

Παίζουμε κάθε Σάββατο 5.30 μ.μ. και Κυριακή 11.30 π.μ. στο θέατρο Λιθογραείον

Καθημερινές -παραστάσεις για σχολεία – πληροφορίες στο τηλ. του θεάτρου 2610328394

Τέλος θα ήθελα ν' αναφέρω ότι θα πραγματοποιήσω ένα διήμερο σεμινάριο υποκριτικής (24- 25 Νοεμβρίου) ,για άτομα που θέλουν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την τέχνη του θεάτρου, στην School of dance -Κανακάρη 55. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ επικοινωνίας 2610.000076 και 6953001370.

*Φωτογραφίες: Π. Μουλινός, Ε. Μπονέλη

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture