Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αυτά τα μπάζα ποιος θα τα πάρει; Το κόστος, ο ΧΥΤΑ και οι λύσεις της… νύχτας

Πάτρα: Αυτά τα μπάζα ποιος θα τα πάρει; ...

Η Οδύσσεια όσων δεν έχουν να πληρώσουν

Σε πραγματικό σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται σε αρκετές περιπτώσεις για τους Πατρινούς το τι θα κάνουν με τα μπάζα που προκύπτουν από μια ανακαίνιση στο σπίτι τους ειδικά την περίοδο που διανύουμε κατά την οποία τα οικονομικά των περισσότερων είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Αποτέλεσμα αυτής της δυσκολίας είναι ρέματα, χείμαρροι, ποτάμια και πλαγιές στα πέριξ της Πάτρας να γεμίζουν με μπάζα που καθίστανται μάλιστα επικίνδυνα σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

Με αφορμή τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε που καταδεικνύει και την άγνοια των συμπολιτών για το τι ακριβώς συμβαίνει ψάξαμε το θέμα και διαπιστώσαμε ότι λύσει υπάρχουν. Απαιτείται όμως ή κόπος, ή χρήμα ή ακόμα και η πρόθεση να… ψιλοπαρανομήσεις για να απαλλαγείς από τα μπάζα. Καταρχήν το κόστος για να ενοικιάσει κανείς έναν κάδο όσο διαρκούν οι εργασίες είναι μεν αξιοσημείωτο δεν μπορείς εύκολα όμως να το χαρακτηρίσεις απαγορευτικό.

Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε εάν το κτίριο βρίσκεται μέσα στην Πάτρα οι εταιρείες που έχουν κάδους τους νοικιάζουν για περίπου 80-100 ευρώ. Ο ενδιαφερόμενος, εάν κι εφόσον διαθέτει αυτό το ποσό, ξεμπερδεύει οριστικά καθώς οι άνθρωποι της εταιρείας φέρνουν τον κάδο τον τοποθετούν και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, τον μεταφέρουν σε ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας που λειτουργεί στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

Εάν τώρα ο ενδιαφερόμενος δεν διαθέτει τα χρήματά αυτά, αρχίζουν τα δύσκολα. Ο Δήμος Πατρέων δεν διαθέτει κάποια ειδική υπηρεσία συλλογής μπάζων, ωστόσο εάν πρόκειται για λίγες σακούλες, 5-6 γίνονται εξυπηρετήσεις. Στην περίπτωση όμως που μιλάμε για περισσότερες, που συνήθως αυτό συμβαίνει, ο Δήμος ουσιαστικά σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Συμπολίτες που επικοινώνησαν με την υπηρεσία καθαριότητας τους μεταφέρθηκε ότι ο Δήμος δεν αναλαμβάνει καμία τέτοια ευθύνη, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι συνιστάται στους συμπολίτες, με δικά τους μέσα, να τα μεταφέρουν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Ξερόλακας. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει οδηγία του Δημάρχου να γίνονται αποδεκτά μπάζα ιδιωτών και μόνο, που δεν είναι όμως ως ποσότητα υπερβολικά πολλά.

Όσοι τώρα, και είναι μάλλον οι περισσότεροι, δεν διαθέτουν κάποιο αγροτικό ή βάν ή κάποιο σχετικό όχημα με το οποίο θα μπορούσαν να τα μεταφέρουν στην Ξερόλακα, μάλλον έχουν μεγάλο πρόβλημα. Πατρινός που επικοινώνησε με το thebest.gr, και ανήκε σε αυτή την τελευταία κατηγορία των άτυχων συμπολιτών που, ούτε τα χρήματα έχουν για κάδο, αλλά ούτε και όχημα για να μεταφέρουν μόνοι τα μπάζα στον ΧΥΤΑ, μας περιέγραψε την πραγματική Οδύσσεια που πέρασε για να απαλλαγεί από αυτό το βάρος.

Όπως μας είπε είχε περιέλθει σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα επί 5-6 βράδια στην σειρά να κατεβάζει λίγες-λίγες τις σακούλες με τα μπάζα σε κάδους απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του σπιτιού του. Θεωρητικά αυτό είναι, μη νόμιμο, όμως ήταν, όπως μας περιγράφει η μόνη λύση που του είχε απομείνει. Άφηνε 1-2 σακούλες σε κάθε κάδο απορριμμάτων και μετά συνέχιζε με το Ι.Χ. στον επόμενο. Η ίδια περιπέτεια κάθε βράδυ μέχρι που κατάφερε τελικά να απαλλαγεί…

«Δεν είναι όμως λύση αυτή. Δηλαδή εάν δεν έχει να πληρώσεις ή δεν διαθέτεις φορτηγάκι είσαι καταδικασμένος. Κάτι πρέπει να γίνει», σχολίαζε σχετικά ο συμπολίτης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις