Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανδρέας Κατσανιώτης: «Οι ελαιοπαραγωγοί της Αχαΐας είναι σε απόγνωση»

Ανδρέας Κατσανιώτης: «Οι ελαιοπαραγωγοί ...

Κατέθεσε ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Αχαΐας υπογραμμίζει με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, ζητώντας την ακριβή εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, ώστε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

«Πρέπει άμεσα να γίνουν οι έλεγχοι και οι αγρότες να αποζημιωθούν για τις ζημιές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανιώτης.

Σε πολλές περιοχές η ζημιά είναι ολοκληρωτική, μικροί παραγωγοί δεν θα μπουν στο χωράφι, δεν θα βγάλουν ούτε το λάδι για το σπίτι τους, αναφέρει προσθέτοντας πως η Περιφέρεια είναι υπόλογη, διότι για μια ακόμη χρονιά, ενώ γνώριζε ότι οι διαδικασίες των διαγωνισμών είναι χρονοβόρες, άφησε τα πράγματα στην τύχη τους, με συνέπεια να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να μην αγνοήσει τα στοιχεία που παρατίθενται και το μέγεθος αυτής της καταστροφής.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του κ. Κατσανιώτη είναι το εξής:

Παρά τις υποσχέσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Προέδρου του ΕΛΓΑ και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για γρήγορη οικονομική ενίσχυση μέσα από συγκεκριμένα κονδύλια, σε αγρότες  περιοχών της Δυτικής Αχαΐας ( Σανταμέρι, Άρλα, Άνω Αχαΐα, Φώσταινα, Ελαιοχώρι) οι οποίες είχαν πληγεί από τις μεγάλες πυρκαγιές  το Σεπτέμβριο του 2017 που κατέστρεψαν καλλιέργειες, αυτοί ακόμα αντικρίζουν καμένη γη και έωλες υποσχέσεις που περιμένουν να υλοποιηθούν άμεσα, καθώς πολλοί από αυτούς  δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Σαν να μην έφταναν αυτά, μεγάλο είναι το πλήγμα σε πολλές  ακόμη περιοχές του Νομού από τις έντονες βροχές του Ιουνίου και τις ασθένειες που ακολούθησαν στα ελαιόδεντρα, για να έρθει ο τυφώνας «Ζορμπάς» και να αποτελειώσει τις καλλιέργειες. Στην Αχαΐα τα ελαιόδεντρα υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο περίπου. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν να έχουν κατατεθεί πάνω από 17.000 αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, νούμερο που από μόνο του δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, με μείωση της σοδειάς που σύμφωνα με εκτιμήσεις  προσεγγίζει  το 70% σε σχέση με το 2017. Οι ελαιοπαραγωγοί των περιοχών αυτών ελπίζουν σε κάποια κρατικά μέτρα με έκτακτη απόφαση, αφενός γιατί οι ασθένειες (δάκος, γλοιοσπόριο) δεν  καλύπτονται από τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, αφετέρου υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω καθυστέρησης στο χρόνο εκτιμήσεων.

Αν συμπληρωματικά ληφθεί υπόψη ότι, λόγω των προηγούμενων αιτιών το λιγοστό παραγόμενο ελαιόλαδο είναι χαμηλής ποιότητας οπότε προβλέπεται να έχει ιδιαίτερα μειωμένη τιμή, γίνεται ιδιαίτερα καταφανής η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί.

Σε ένα Νομό που το ελαιόλαδο  κατέχει κύρια θέση μεταξύ των παραγομένων προϊόντων και κατά συνέπεια σε αυτό βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό το εισόδημα της μέσης αγροτικής οικογένειας, είναι αναγκαία η στήριξη του κράτους στις περιπτώσεις εκτεταμένων ζημιών όπως αυτή, ώστε να συνεχιστεί η αγροτική δραστηριότητα, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε

             Γιατί δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα οι πληγέντες  από τις πυρκαγιές αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, παρά τις εξαγγελίες σας για άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών στήριξης; Εντός ποιου χρονοδιαγράμματος αναμένετε να δοθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους;

             Τι προτίθεσθε να πράξετε για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Αχαΐας για όλα όσα έχουν υποστεί; Προβλέπεται να υπάρξει ακριβής  εκτίμηση και άμεση αποζημίωσή τους με έκτακτη απόφαση;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις