Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Ναύπλιο: Ο ιδανικός προορισμός για ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο

Ναύπλιο: Ο ιδανικός προορισμός για ένα χ...

Η "Νάπολη της Ανατολής"

Όταν υπάρχει ανάγκη για μικρές αποδράσεις το Σαββατοκύριακο, σε προορισμούς κοντινούς, που θα σας κάνουν να αναπνεύσετε καθαρό αέρα η σκέψη πηγαίνει στο Ναύπλιο, σε αυτό το αρχοντικό μέρος με τη μεγάλη ιστορία και τις απίστευτες ομορφιές που χαράσσεται βαθιά στην καρδιά του κάθε επισκέπτη.

Με μεγάλη ιστορία, αφού υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, η «Νάπολη της Ανατολής», όπως ονόμαζαν το Ναύπλιο οι Ενετοί, είναι μία πόλη – μαγεία που σας κάνει να θέλετε να μείνετε εκεί για πάντα. Περιηγηθείτε στην παλιά πόλη όπου ξεκινά ένα ταξίδι στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, θα δείτε την πλατεία Συντάγματος, που περιτριγυρίζεται από ιστορικά κτίρια, όπως το Τριανόν, το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Εθνικής Τράπεζας, φτιαγμένο στον μεσοπόλεμο.

Στους γύρω δρόμους θα ανακαλύψετε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα έξω από την οποία δολοφονήθηκε το 1831 ο Ι. Καποδίστριας και απέναντι το μοναδικό χαμάμ της πόλης. Άλλες δυο πλατείες, του Αγίου Γεωργίου και των Τριών Ναυάρχων, έχουν γύρω τους ενδιαφέροντα μνημεία και αρχοντικά σπίτια που σας «γυρνούν» σε άλλες εποχές. Το Ναύπλιο έχει πολλά κρυμμένα μυστικά. Ένα από αυτά και ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, όπου  έγινε η κηδεία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Δημητρίου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια. Εδώ στέφθηκε βασιλιάς του πρώτου ελληνικού κράτους ο Όθωνας. Στο εσωτερικό της Μητρόπολης, θα δείτε ένα από τα καλύτερα αντίγραφα του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Γνωρίστε το Μουσείο Κομπολογιού και μάθετε ότι ο ιδιοκτήτης του αφιέρωσε πάνω από 40 χρόνια, συλλέγοντας και μαθαίνοντας τα πάντα γύρω από το κομπολόι. Σήμα κατατεθέν, όμως, αυτού εδώ του ιερού τόπου, η Ακροναυπλία. Η ακρόπολη του Ναυπλίου που οι Οθωμανοί ονόμαζαν Ιτς-Καλέ κτίστηκε από τους Ενετούς και ύστερα πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και των Τούρκων. Αποτελείται από τρία επίπεδα, που το καθένα ήταν και ένα ξεχωριστό κάστρο με τείχη κτισμένα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Από τον βράχο της Ακροναυπλίας θα απολαύσετε τη μοναδική θέα προς το Μπούρτζι και την παραλία της Αρβανιτιάς.

Μπούρτζι… Μία από τις εικόνες που σας έρχεται απευθείας στο μυαλό, όταν ακούτε Ναύπλιο. «Καστέλι» κατά τους Ενετούς ή «θαλασσόπυργος» είναι μικρή νησίδα μπροστά στο λιμένα του Ναυπλίου, ακριβώς απέναντι από το επάκτιο πυροβολείο των «Πέντ΄ - Αδερφιών», καλυπτόμενη πλήρως από παλαιό ενετικό Φρούριο στο οποίο οφείλει και το όνομά της. Το 1502 μεταβάλλοντας οι Ενετοί με οχυρώσεις τη ΝΔ πλευρά της Ακροναυπλίας σε αυτοτελή προμαχώνα με επάλξεις («Πέντε Αδέρφια»), συνέδεσαν αυτόν με τεχνητό βραχίονα από ογκόλιθους στον οποίο και πρόσδεναν αλυσίδα που έφθανε μέχρι το Μπούρτζι για την προφύλαξη του λιμένα και της πόλης. Εξ ου και το όνομα «Λιμένας της Αλύσου».  Μετά τη συνθήκη του Κάρλοβιτς (1698) οι Ενετοί ανήγειραν στη νησίδα ισχυρότατο Πύργο και προμαχώνες με πυροβόλα δημιουργώντας έτσι το γνωστό Φρούριο που δεσπόζει σήμερα την είσοδο του λιμένα του Ναυπλίου. Μετά την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου του Α’ και κατ΄ εντολή του, το 1865 το Μπούρτζι αφοπλίστηκε και κατέστη τόπος διαμονής του δημίου της γκιλοτίνας. Με τη δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, το Μπούρτζι αναπαλαιώθηκε εξόδοις του ιδιώτη και μελλοντικού του εκμισθωτή και διευθυντή, Παναγιώτη (Τάκη) Κωστούρου, και μετατράπηκε έτσι σε ένα από τα πρώτα άξια λόγου τουριστικά κέντρα Α΄ Κατηγορίας στην Ελλάδα (ξενοδοχείο 12 μόνο δωματίων, και εστιατόριο με ειδική μνεία στους καλύτερους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς της εποχής), λειτουργώντας συνεχώς από την δεκαετία του 1930 μέχρι τα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας που θεώρησε σκόπιμο να το κλείσει. Σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και μπορείτε να φτάσετε εκεί με βαρκάκι.

Για το τέλος; Το ωραιότερο, ίσως, κομμάτι του Ναυπλίου, το Παλαμήδι. Ένα φρούριο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς, ύστερα από την κατάληψη του λόφου στον οποίο βρίσκεται, διαθέτει 999 σκαλοπάτια, τα οποία αξίζει να ανέβετε για να απολαύσετε ένα μοναδικό πανόραμα του Ναυπλίου και της θάλασσας.

 

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life