Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάνω από μισό αιώνα φυλακή...Έσπασαν τα δεκάκις ισόβια για τις ληστείες ηλικιωμένων, σε χωριά των Καλαβρύτων

Πάνω από  μισό αιώνα φυλακή...Έσπασαν τα...

Οι δράστες επέλεγαν απομακρυσμένες περιοχές

«Έσπασαν» τα ισόβια δεσμά οι τρεις Αλβανοί υπήκοοι που κάθισαν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, αφού απαλλάχτηκαν από το βάρος των δεκάκις ισοβίων που είχε αποφασίσει  το πρωτόδικο δικαστήριο, για τις ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων στα χωριά των Καλαβρύτων.

Πιο συγκεκριμένα οι δράστες επέλεγαν απομακρυσμένες περιοχές και μάλιστα είχαν... "οργώσει" αρκετά χωριά της Αχαΐας και συγκεκριμένα χωριά των Καλαβρύτων.

Αχαΐα: Απανωτές ληστείες σε σπίτια στα Καλαβρυτοχώρια - Εύκολος στόχος οι ηλικιωμένοι

Σύμφωνα με τις κατηγορίες οι  δράστες ήταν ιδιαίτερα βίαιοι με τα θύματα τους τα οποία υπέφεραν στα χέρια τους  αλλά το Δικαστήριο έκρινε πως δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αλλά ούτε της διάπραξης ληστειών με την επιβαρυντική περίσταση, δηλαδή την τέλεση με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Η κατηγορία μετετράπη σε συμμορία με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων κλοπών, ενώ το Δικαστήριο τιμώρησε κάθε κατηγορούμενο για επιμέρους πράξεις βάσει των όσων προέκυψαν στην αποδεικτική διαδικασία. Επιπλέον  αποφάσισε πως οι θάνατοι των δύο ηλικιωμένων, που προκλήθηκαν μετά από μικρό χρονικό διάστημα από την εισβολή των κουκουλοφόρων στο σπίτι τους, δεν ήταν απόρροια των ληστειών.

Τα τρία άτομα συνελήφθησαν στις 25 Φεβρουαρίου 2015 από αστυνομικούς Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών που είχαν πραγματοποιήσει ευρεία αστυνομική επιχείρηση, στην περιοχή Εξαμίλια Κορινθίας.

Η συγκλονιστική μαρτυρία

Ένας ηλικιωμένος ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του έζησαν μαρτυρικές στιγμές στα χέρια τους περιέγραψε φορτισμένος τη νύχτα που τρία άτομα φορώντας κουκούλες εισέβαλαν στο σπίτι τους, τους χτύπησαν και τους αφαίρεσαν ένα χρηματικό ποσό.

Καλάβρυτα: Λήστεψαν ζευγάρι μέσα στο σπίτι του στους Πετσάκους

«Με χτύπησαν στα πλευρά και τα πόδια. Και την σύζυγο μου την χτύπησαν. Της έκλεισαν το στόμα και δεν μπορούσε να ανασάνει» ανέφερε τονίζοντας ότι οι ληστές είχαν πληροφορίες για τα χρήματα που υπήρχαν μέσα στο σπίτι του ηλικιωμένου ζευγαριού.

«Ήξερα ότι γίνονταν ληστείες στα χωριά μας αλλά δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε σε εμάς» ανέφερε  ο ηλικιωμένος ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να  αναγνωρίσει κάποιον από τους βασανιστές του.

Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι

Οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους βαραίνουν και προσπάθησαν να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.

 

 

Τα όπλα ήταν... "κούκλες"

 

Ο ένας από τους άνδρες που κάθισαν στο εδώλιο είχε καταδικαστεί στην Αλβανία για ανθρωποκτονία και είχε εκτίσει την ποινή του. Όταν βγήκε από την φυλακή το1997 φοβόταν την αντεκδίκηση από την οικογένεια του θύματος και ήρθε στην Ελλάδα. Σε αυτόν το φόβο απέδωσε και το όπλο που βρέθηκε στην κατοχή του.

Ανάμεσα στα μέλη έχουν καταγραφεί αποκαλυπτικές τηλεφωνικές συνομιλίες όπου συζητούν για όπλα αλλά και άλλες δράσεις της οργάνωσης. Σε κάποιες απο αυτές μάλιστα ο ένας από τους κατηγορούμενους μιλούσε με ιδιαίτερα λατρευτικό τόνο αποκαλώντας τα "κούκλες".

Ο δεύτερος ανέφερε ότι το 22αρι όπλο που βρέθηκε στην κατοχή του το πήρε από έναν κάδο απορριμμάτων με σκοπό να το παραδώσει στις αρχές. Και ο τρίτος κατηγορούμενος  αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι αρχικά ομολόγησε κάτω από πίεση.

Τι είχαν στην κατοχή τους οι δράστες

Σε έρευνες που ακολούθησαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού στις οικίες των δραστών, στην ίδια περιοχή, οι αστυνομικοί βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν: τρία  πιστόλια, από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα με φυσίγγια στους γεμιστήρες, 174 φυσίγγια πιστολιών και πολεμικών τυφεκίων, έξι κινητά τηλέφωνα, πληθώρα καρτών κινητών τηλεφώνων (sim).

Το ιστορικό της δράσης τους

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν τελέσει από κοινού, με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση από τις 26 Μαίου 2013 μέχρι και 8 Ιουνίου 2013, 11 ληστείες και πέντε κλοπές, σε περιοχές της Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Θεσσαλίας, καθώς και διακίνηση όπλων.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης, οι δράστες επέλεγαν κυρίως απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα και αφού εντόπιζαν εξοχικές κατοικίες ή κατοικίες που διέμεναν ηλικιωμένα άτομα, προσέγγιζαν αυτές, κυρίως νυχτερινές ώρες, ώστε να είναι αθέατοι από κατοίκους της περιοχής και παραβιάζοντας πόρτες ή παράθυρα εισέρχονταν στο εσωτερικό κατά την στιγμή που βρίσκονταν μέσα οι ένοικοι.

Στη συνέχεια υπό την απειλή όπλων ανάγκαζαν του παθόντες να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά, χρυσαφικά κ.λπ. ενώ κατά τη διαφυγή τους, τους έδεναν σε έπιπλα του σπιτιού και αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα,  ώστε να μην ειδοποιήσουν τις αστυνομικές Αρχές.

Σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προξενούσαν σωματικές βλάβες στους παθόντες ακόμη και με εργαλεία (αιχμηρά αντικείμενα κ.λπ.) και τους ασκούσαν βία, για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τα χρήματα.

 

Είχαν ρημάξει τα Καλαβρυτοχώρια

 

Επισημαίνεται ότι, οι δράστες λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, χρησιμοποιώντας πολλούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων που είχαν στοιχεία κατόχου τρίτο πρόσωπο ή πλαστά στοιχεία, ενώ συχνά έφευγαν για κάποιο χρονικό διάστημα στην Αλβανία για να μην εντοπίζονται εύκολα.

Σε δύο ληστείες που έλαβαν χώρα στις 30 Μαΐου 2013 σε χωριό των Καλαβρύτων, με θύματα έναν 82χρονο και έναν 81χρονο τα τραύματα που τους προκάλεσαν οι δράστες ήταν τόσο σοβαρά που σε συνδυασμό με την προχωρημένη ηλικία τους, ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα απεβίωσαν.

Βασάνιζαν τα θύματα τους …

Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση όπου οι δράστες στις 20 Ιουνίου 2013 τα ξημερώματα, σε χωριό των Καλαβρύτων, εισήλθαν σε οικία αντρόγυνου ημεδαπών, ηλικίας 83 και 77 ετών και προκαλώντας σωματικές βλάβες στην 77χρονη, ανάγκασαν το σύζυγο της να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 5.500 ευρώ. Στη συνέχεια έδεσαν τα άκρα των παθόντων με σεντόνια και τράπηκαν σε φυγή. Η υγεία της 77χρονης επιδεινώθηκε τις επόμενες ημέρες με αποτέλεσμα τρεις μήνες μετά τη ληστεία να αποβιώσει.

Επιπλέον από την προανάκριση προέκυψε ότι, ο 39χρονος συλληφθείς εμπορευόταν και πωλούσε όπλα, που προμηθευόταν από την Αλβανία και αποκόμιζε από την κάθε συναλλαγή το χρηματικό ποσό των 800 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του όπλου.

Οι δράστες από την παράνομη δράση τους αποκόμισαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ περίπου, κοσμήματα αξίας πάνω από 2.000 ευρώ, ένα αυτοκίνητο, και άλλες οικιακές συσκευές.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ


Στον πρώτο κατηγορούμενο, ηλικίας 42 ετών, ο οποίος είχε συλληφθεί στα Εξαμίλια Κορινθίας επεβλήθη συνολική ποινή καθείρξεως 53 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25 έτη). Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για την απλή συνέργεια για δέκα ληστείες παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, για απλή συνέργεια σε απόπειρα ληστείας και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Στον δεύτερο κατηγορούμενο, ηλικίας 46 ετών, κάτοικο επίσης Εξαμιλίων Κορίνθου, επεβλήθη ποινή καθείρξεως 18 ετών. Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τη συμμετοχή του σε ληστεία σε βάρος δύο οικογενειών στο Κομπηγάδι Καλαβρύτων και απλής συνέργειας σε διακεκριμένες κλοπές από τις 25.5.2013 έως τις 4.6.2013, καθώς επίσης παράνομης οπλοκατοχής. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο 46χρονος κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του έχει φοιτήσει στο Σχολείο Β΄ Ευκαιρίας θέλοντας να αλλάξει τη ζωή του.

Στον τρίτο κατηγορούμενο, ηλικίας 42 ετών, κάτοικο Ηλείας, επεβλήθη ποινή φυλακίσεως 5 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος μόνον για το αδίκημα της συμμορίας με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων. Ο εν λόγω κατηγορούμενος ενεπλάκη στην υπόθεση καθώς από τις τηλεφωνικές συνομιλίες είχε προκύψει η ανάμειξή του. Οπως ανέφερε ο ίδιος, έχει μεγαλώσει με τον παππού του, έχει βαπτιστεί χριστιανός και ουδέποτε θα συμμετείχε σε βίαιες πράξεις σε βάρος ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις