Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τα εκατό χρόνια της χορωδίας της Παντάνασσας -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τ...

Η ποιότητα της είναι τόσο υψηλή που είναι σαν να ακούς ηχογραφημένη κασέτα

Πάνω από τριακόσια άτομα έδωσαν το παρών το περασμένο Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στην μουσική εκδήλωση για τα 100 χρόνια της τετραφώνου ανδρικής χορωδίας του ιερού ναού Παντανάσσης Πατρών «Γεώργιος Ν. Τριάντης» που ήταν ενταγμένη στα φετινά Πρωτοκλήτεια.

Η ποιότητα της συγκεκριμένης χορωδίας είναι πλέον τόσο υψηλή σε σημείο κάποιοι να νομίζουν πως αυτό που ακούνε, είναι ηχογραφημένο. Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, προιστάμενος του ναού της Παντάνασσας αποκάλυψε την επομένη, την Κυριακή το πρωί πως είχε έρθει συμπολίτης να εξομολογηθεί και πιάνοντας την κουβέντα για την χορωδία, είπε στον π. Κωνσταντίνο πως δεν γνώριζε πως τους χειμερινούς μήνες στη 2η Θεία ακολουθία συνδράμει πάντοτε live η χορωδία της Παντάνασσας (τα μέλη της δεν φαίνονται καθώς ψέλνουν στην δεξιά πλευρά του γυναικωνίτη) και πως θεωρούσε πως αυτό που άκουγε, ήταν…κασέτα!

Να λοιπόν, είπε με νόημα ο π. Κωνσταντίνος στο πυκνό ακροατήριο της εκδήλωσης, η ευκαιρία να δείτε τη χορωδία μας μπροστά από το ιερό και να την ακούσετε και να την απολαύσετε.

Η χορωδία της Παντάνασσας συμπλήρωσε 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς. Τα τελευταία είκοσι χρόνια την διευθύνει ο μαέστρος Θεόδωρος Χαλκιόπουλος, ο οποίος και τιμήθηκε από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο. Επίσης τιμήθηκε ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής Χορωδίας και ενορίτης Σταύρος Σολωμός, ο οποίος έκανε μία εμπεριστατωμένη ομιλία για την τετραφωνία στην Ορθόδοξη εκκλησία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η τετραφωνία αποτελεί παιδί της Βυζαντινής μουσικής παράδοσης και δεν ευσταθεί ότι ήταν προιόν επιβολής από τη Δύση.

Στο τέλος τιμήθηκαν και τα μέλη της χορωδίας, η οποία αριθμεί περί τους 40 συμπολίτες, απ’ όλα τα επαγγελματικά πεδία, ανάμεσα τους έμποροι, δικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίου.

Το ιστορικό της χορωδίας ανέγνωσε ο Δημήτρης Φαρμακίδης.

Η χορωδία απέδωσε ύμνους σε άριστη μουσική εκτέλεση, ανάμεσα τους και τα απολυτίκια του Αγίου Ανδρέου και του Γενέσιου της Θεοτόκου.

Ο σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε τόσο στη χορωδία όσο και στον χοράρχη της Θεόδωρο Χαλκιόπουλο ενώ μακάρισε όλα τα κεκοιμημένα μέλη της.

Παρών ήταν και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος. Παρέστησαν πολλοί κληρικοί, εκπρόσωποι αρχών, ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, η δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης "Όλοι μαζί, για την Πάτρα" Βίβιαν Σαμούρη με τον σύζυγο της ιατρό Δημοσθένη Σαμούρη, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, κ.α.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

*Οι φωτ. είναι από το σάιτ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture