Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στους «επίδοξους δελφίνους» του Ιερώνυμου ο Πατρών Χρυσόστομος – Ο ρόλος του στη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας για διαχωρισμό

Στους «επίδοξους δελφίνους» του Ιερώνυμο...

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" η συμφωνία ίσως «στιγματίσει» Μητροπολίτες που φέρονται ως «δελφίνοι»

Αίσθηση έχει προκαλέσει το ολοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «Η Καθημερινή της Κυριακής (11 Νοεμβρίου 2018) με τίτλο «Φανάρι και κληρικοί αφορίζουν το συμφωνία» που αναφέρει πως η συμφωνία βρίσκεται στον «αέρα» καθώς κι ότι οι γκρίζες ζώνες και οι ασάφειες της προκαλούν οξύτατες αντιδράσεις εντός της εκκλησίας.

Από την πλευρά της Εκκλησίας, στις εργασίες για τη σύνταξη της συμφωνίας μετείχαν, όπως αναφέρει το αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, οι οποίοι και συνόδευσαν τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο νομικός σύμβουλος της Συνόδου Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος ενώ λόγο φέρεται να είχε και ο Μητροπολίτης της Αττικής και στέλεχος εμβληματικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής.

Μάλιστα όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν αποκλείεται η συμφωνία να «στιγματίσει» πολιτικά Μητροπολίτες που φέρονται ως «δελφίνοι» για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και είχαν συμπράξει στη διαμόρφωση της.

Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, την αίσθηση που υπάρχει εδώ και καιρό στην τοπική κοινωνία της Πάτρας, σύμφωνα με την οποία ο κ. Χρυσόστομος, έχει φιλοδοξίες, να διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, όταν έρθει η ώρα.

Πολλοί πάντως απ’ όσους την επικρίνουν, κάνουν λόγο για μία συμφωνία που γράφτηκε στο πόδι. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «τη βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία».

Το άρθρο  του δημοσιογράφου της «Καθημερινής» Απόστολου Λακασά αναφέρει πως  η συνεδρίαση της ιεραρχίας θα είναι τεταμένη με τους Μητροπολίτες που εισπράττουν την οργή και αγωνία των ιερέων να επικρίνουν την ομάδα που έκανε την διαπραγμάτευση.

Την Παρασκευή συνεδρίαζει η Ιεαρχία

Τελικά αυτή την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 αναμένεται να συνέλθει σε έκτακτη σύγκλησή της, η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην αίθουσα των συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου, προκειμένου να συζητήσει το πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα που προξένησε πολλές αντιδράσεις όπως του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και των Μητροπολιτών του νησιού.

Όπως ήδη γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του σώματος της Ιεραρχίας (με παρόντες τους 82 και πλέον Μητροπολίτες) ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτής, ενώ το ενδιαφέρον ήδη στρέφεται στις αντιδράσεις Μητροπολιτών που ήδη έχουν δημοσίως εκφράσει όχι μόνο επιφυλάξεις και παράπονα αλλά έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι φεύγοντας οι 9.000 κληρικοί από το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου αυτόματα ελευθερώνεται αντίστοιχος αριθμός θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα που θα προκηρυχθούν στο μέλλον. Τις επιφυλάξεις τους για τα όσα περιλαμβάνει η περιβόητη συμφωνία έχουν ήδη εκφράσει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

"Ρεκόρ" ιερέων ανά κάτοικο

Την ίδια ώρα σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», η χώρα μας τυγχάνει να διαθέτει τους περισσότερους ιερείς στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό της, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στην μακραίωνη Ελληνοχριστιανική παράδοση αλλά και στο γεγονός της οξείας οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που ώθησε αρκετούς νέους να στραφούν και να αφοσιωθούν στον κλήρο και την ιεροσύνη.

Η Ελλάδα λοιπόν είναι 1η σε αριθμό ιερέων με ποσοστό 87,7 και ακολουθεί η Ιταλία με 82,8 και η Ρουμανία με 80,1.

Αναβρασμός στους ιερείς της Πάτρας

Σε τοπικό επίπεδο το κλίμα μεταξύ των ιερέων θα λέγαμε πως θυμίζει στάση αναμονής. Ο προβληματισμός και η δυσφορία είναι έντονη, κάτι που πάντως δεν φάνηκε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όπου σε διάφορες εκδηλώσεις συγκεντρώθηκαν αρκετοί ιερείς παρουσία του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου όπως το Σάββατο το βράδυ στη συναυλία της ανδρικής τετραφώνου χορωδίας της Παντάνασσας στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων.

Επίσης το δικό της συμβολισμό ενδεχομένως να είχε και η χειροτονία στην οποία προέβη την Κυριακή 11/11 το πρωί στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου όπου ο κ.κ. Χρυσόστομος έκανε Πρεσβύτερο το Διάκονο Κωνσταντίνο Τσαγκάρη ενώ σε ένα σημείο της ομιλίας του είπε με νόημα πως περιμένουν τουλάχιστον άλλοι 5 διάκονοι για να χειροτονηθούν στον πιο πάνω βαθμό της ιεροσύνης.

Επίσης όπως ήδη έχουμε γράψει την προσεχή Τετάρτη 14/11 το πρωί στο παλαιό ναό του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου θα λάβει χώρα η σύναξη των ιερέων της Μητροπόλεως Πατρών όπου και θα μιλήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Στιγμιότυπο από την ανακοίνωση της συμφωνίας Κράτους - Εκκλησίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Δίπλα από τον Αρχιεπίσκοπο, ο Πατρών Χρυσόστομος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις