Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Θα μας «βγει» το λάδι φέτος; Μεγάλες απώλειες για ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβεία

Δυτική Ελλάδα:  Θα μας «βγει» το λάδι φέ...

ΒΙΝΤΕΟ

Πολύ κακή αποδεικνύεται η φετινή σεζόν για την ελαιοπαραγωγή στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα. Όπως προκύπτει από ελαιοπαραγωγούς και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων η συγκομιδή θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα. Ο δάκος η ανομβρία και οι σύνθετες καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στο να αρρωστήσει και να πέσει μέρος του καρπού από τα δέντρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, από αυτές που άντεξαν και ο ι ελιές μαζεύτηκαν προκύπτει πολλές φορές λάδι κακής, ποιότητας με οξύτητα άνω του ορίου του 1%.

Ο δάκος, που είναι έντομο, τρώει τον καρπό και ευνοείται από τις εναλλαγές του καιρού, όπως η ζέστη, η υγρασία, μετά η απότομη πτώση της θερμοκρασίας ενώ και οι κακοκαιρίες του Ζορμπά και του Ξενοφώντα εκτιμάται ότι συνέβαλαν στο να πέσει λόγω των ανέμων, ο καρπός από τα δέντρα. Όπως και το γεγονός ότι φέτος η δακοκτονία καθυστέρησε ή έγινε περιορισμένα.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Αχαΐα και δη τα δυτικά του νομού.  Μάλιστα το ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο της Δυτικής Αχαΐας μια και οι αγρότες είναι σε απόγνωση.

Εκτιμάται ότι η μείωση της σοδειάς σε πολλές περιπτώσεις θα φτάσει το 70 με 80% στην Αχαΐα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Βόμβα στα θεμέλια της τοπικής αγροτικής οικονομίας αποτελεί η φετινή χρονιά στην παραγωγή του ελαιολάδου, καθώς η έλλειψη ψεκασμών δακοκτονίας, είχε αρνητικά αποτελέσματα στην τοπική παραγωγή.

Οι αγρότες μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού λόγω του δάκου, τα οξέα στο ελαιόλαδο κινούνται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα κάνοντας αδύνατη την κατανάλωσή του

Η οξύτητα επί της εκατό κινείται από το 4.5 έως και το 10% αποτρέποντας μ’αυτό τον τρόπο και τους επόμενους παραγωγούς να συλλέξουν τη σοδειά τους. Το nafpaktianews.gr βρέθηκε σε ελαιοτριβείο της περιοχής και κυριολεκτικά η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική καθώς λιγοστές ήταν οι ελιές που είχε το ελαιοτριβείο αλλά και όπως δήλωσαν στο N.N. το λάδι στις περισσότερες φορές ήταν ακατάλληλο προς κατανάλωση.

Ο δήμος Ναυπακτίας, διά στόματος του αρμοδίου αντιδημάρχου περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης Α.Κοτσανά, πρότεινε την σύνταξη και αποστολή σχετικού ψηφίσματος διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου προς κάθε κατεύθυνση και την απόδοση αποζημιώσεων

Ηλεία -  Δάκος και γλοισπόριο  το υποβαθμίζουν στέλνοντάς το   στα βιομηχανικά έλαια !

Η φετινή χρονιά εξελίσσεται στην  πιο καταστροφική  για την  Ηλειακή παραγωγή ελαιολάδου. Δυστυχώς όλες οι προβλέψεις για την πτωτική πορεία  της παραγωγής  και της ποιότητας του λαδιού φέτος  επαληθεύονται!  Οι κλιματολογικές συνθήκες ( ζέστη αλλά κυρίως η υγρασία ) σε συνδυασμό με την καθυστερημένη και ελλιπή επέμβαση ( δακοπροστασία)  επέτρεψαν  στο δάκο αρχικά και στο γλοισπόριο στη συνέχεια να εξαφανίσουν στην κυριολεξία τον ελαιόκαρπο. Οι ελιές, που φέτος ωρίμασαν νωρίτερα από το αναμενόμενο,  «χτυπημένες»  από το δάκο, « άνοιξαν» το δρόμο στο γλοιοσπόριο που τις σάπισε με αποτέλεσμα ο καρπός να μαυρίζει, να «σταφιδιάζει» και να πέφτει στο έδαφος.

Οι αγρότες διεκδικούν αποζημιώσεις και σταθερές τιμές στα προϊόντα τους - Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Πάτρας - ΦΩΤΟ

 

 

Μπροστά σε αυτή την καταστροφή οι παραγωγοί άρχισαν φέτος από τα μέσα Οκτωβρίου, νωρίτερα από ποτέ, να μαζεύουν τις ελιές προκειμένου να σώσουν οτιδήποτε μπορούσε να σωθεί, την ώρα που το ποσό των 50 χιλ ευρώ (!) που δόθηκαν επιπλέον για τη δακοκτονία φέτος στην Ηλεία,  εγκρίθηκε το τρίτο δεκαήμερο του  Οκτωβρίου και ο 3ος και  τελευταίος ψεκασμός για το δάκο στις περιοχές που εμφάνιζαν μεγαλύτερη δακοπροσβολή,  έγινε στις 29 Οκτωβρίου !

Ούτε 13 χιλ τόνοι από τους 30 που περιμέναμε

«Από τους 25-30 χιλ τόνους ελαιολάδου που περιμέναμε φέτος είναι ζήτημα αν θα κλείσει η ελαιοκομιδή, στις αρχές Γενάρη, με 12- 13 χιλ τόνους» θα μας δηλώσει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου Μιχάλης Πλαστουργός και συνεχίζει: « Αυτό σημαίνει πως για δεύτερη φορά στην πενταετία, αν συνυπολογίσουμε την καταστροφή του ’13, οι παραγωγοί του νομού μας και κατ’ επέκταση η τοπική οικονομία θα στερηθεί πάνω από 50 εκατ ευρώ !

Το χαμένο εισόδημα εκείνης της χρονιάς ουδέποτε αποζημιώθηκε και πολύ φοβάμαι ότι ούτε τώρα θα γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων από το 2007 ως σήμερα η Ηλεία είναι ο μεγάλος «χαμένος» από την τρομακτική συρρίκνωση των ποσών για το πρόγραμμα δακοκτονίας αλλά και  του τρόπου εφαρμογής του.

Από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν θέλουν να διαθέσουν 2 εκατ ευρώ ( τόσο περίπου ήταν  το πρόγραμμα προ των πυρκαγιών ) για τη δακοκτονία, ώστε να εφαρμοστεί σε όλο το νομό και στον αριθμό των ψεκασμών που επιβάλλεται ( 5-6 ανάλογα με τις συνθήκες ) με αποτέλεσμα να χάνουμε 50 -60 εκατομμύρια ως νομός!  Και το λέω αυτό γιατί τώρα γίνεται το προσχέδιο για την επόμενη χρονιά με τους ίδιους ακριβώς  όρους. Ο νόμος δεν τροποποιήθηκε όπως ζητούμε, οι εργολαβίες για το πρόγραμμα δακοκτονίας υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους όπως οι εργολαβίες για τους αυτοκινητόδρομους π.χ με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να καθυστερούν και οι ψεκασμοί να αρχίζουν τον Ιούλιο αντί τον Ιούνιο, ενώ πολλές βγαίνουν άγονες λόγω του ότι είναι ασύμφορες οικονομικά για όσους συμμετέχουν….» θα μας πει ο κ. Πλαστουργός.

Επιστρέφουν οι Ιταλοί το λάδι μας !

Φωνές διαμαρτυρίας έχουμε και από τους ελαιοτριβείς και από τους ιδιώτες εμπόρους που συγκλίνουν στα ίδια συμπεράσματα, γνωρίζοντας τις αιτίες της καταστροφής της φετινής  ελαιοπαραγωγής

Γεγονός είναι ότι φέτος ήδη οι Ιταλοί εισαγωγείς, επέστρεψαν λάδια από το νομό μας, όχι μόνον λόγω οξύτητας αλλά και ανίχνευσης του  βακτηρίου του γλοιοσπορίου στις παρτίδες που στάλθηκαν εκεί. Οι Ιταλοί τώρα περιμένουν ως τα μέσα του μήνα, την Ισπανική παραγωγή λαδιού ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα του ελαιόλαδου που επεξεργάζονται, τυποποιούν και εμπορεύονται. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, θορυβημένοι οι έμποροι που δραστηριοποιούνται στην Ηλεία μετέβησαν στην Ιταλία για να διαπραγματευτούν τις τιμές.

Χωρίς τιμές …

Το λάδι της Ηλείας, από τα καλύτερα στη χώρα  ποιοτικά, φέτος είναι τόσο υποβαθμισμένο  που θα διατεθεί στην πλειοψηφία του ως βιομηχανικό, ( οξύτητα πάνω από 1, 5 έως 2, 60) και φυσικά αυτό σημαίνει ότι η τιμή του πέφτει κατακόρυφα. Πολλοί μάλιστα ελαιοτριβείς και έμποροι παίρνουν το λάδι χωρίς να δίνουν τιμή στον παραγωγό ή πληρώνουν κάτι ως έναντι, με την υποσχετική ότι θα εξοφλήσουν όταν οι τιμές οριστικοποιηθούν, ανάλογα με τις γραμμές οξύτητας του προϊόντος που παραλαμβάνουν.

Πανικός στα χωριά

Ο πανικός που επικρατεί στα χωριά καθώς όλοι προβλέπουν ότι «δεν θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος» οι αγρότες μας, έχει αντίτυπο σε όλους  τους επαγγελματίες, όσοι σχετίζονται με την ελαιοπαραγωγή,  από τους οποίους έχουν προμηθευτεί οι παραγωγοί πετρέλαια, εργαλεία, φάρμακα, λιπάσματα εφόδια κλπ και περίμεναν να ξεχρεώσουν τώρα με την πώληση της παραγωγής τους. Παράλληλα με ελάχιστο  αγροτικό εισόδημα από το λάδι ή χωρίς καθόλου( πολλοί θεώρησαν ασύμφορο να μαζέψουν τις ελιές που είχαν ) είναι βέβαιο ότι θα «βουλιάξουν» και όλοι οι άλλοι επαγγελματίες καθώς η τοπική οικονομία δεν πρόκειται να κινηθεί ούτε στις γιορτές…

Να εφαρμοστεί πρόγραμμα ψεκασμού εδαφών το χειμώνα

Το πρόβλημα δυστυχώς δεν αντιμετωπίσθηκε φέτος . Ωστόσο υπάρχει φόβος και για την επόμενη χρονιά καθώς η κλιματική αλλαγή είναι άγνωστο πως θα επηρεάσει τα ελαιόδεντρα  την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Πλαστουργός, πέρα από την αναγκαιότητα της αποζημίωσης των παραγωγών για το χαμένο τους εισόδημα, πέρα από το πάγιο αίτημα αλλαγής του τρόπου εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας και την αύξηση των κονδυλίων ώστε να καλύπτοντα επαρκώς τα 11 εκατ ελαιόδεντρα της Ηλείας, θέτει και ζήτημα εφαρμογής έκτακτου προγράμματος ψεκασμού των εδαφών, όπου διαχειμάζουν οι τεράστιοι πληθυσμοί   δάκου αλλά  και το  γλοιοσπόριο, τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, ώστε να υπάρξει προστασία για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.

Θα ενδιαφερθεί κανείς ουσιαστικά για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών της ελιάς ώστε να μην έχουμε στο μέλλον τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα ; Θα ασχοληθεί κάποιος από την πολιτική ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης  με την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών ώστε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν;

πηγή για την Ηλεία ilia24.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις