Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Τιτάν: Στα 50 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο

Τιτάν: Στα 50 εκατ. αυξήθηκαν τα καθαρά ...

Αυξημένος κατά 5% ο κύκλος εργασιών στο τρίτο τρίμηνο

Το 3ο τρίμηνο του 2018 ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ παρουσίασε βελτίωση επιδόσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το 3ο τρίμηνο του 2018 ο κύκλος εργασιών κατέγραψε άνοδο 5,0%, και ανήλθε σε €389,4 εκ. Ταυτόχρονα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 3,2% φθάνοντας τα €74,7 εκ. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους αυξήθηκαν κατά 32,5% και διαμορφώθηκαν στα €25,4 εκ., από €19,2 εκ. το 3ο τρίμηνο του 2017.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σε επίπεδο εννεαμήνου ανήλθε σε €1.101,9 εκ., παρουσιάζοντας μείωση 3,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 8,2% και ανήλθαν σε €196,9 εκ. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους αυξήθηκαν κατά 51,8% και ανήλθαν σε €50,2 εκ.

 

€ εκ.

3ο τρίμηνο
2018

3ο τρίμηνο
2017

%
μεταβολής

Εννεάμηνο
2018

Εννεάμηνο
2017

%
μεταβολής

Κύκλος εργασιών

389,4

370,7

5,0%

1.101,9

1.144,5

3,7%

Λειτ. κέρδη (EBITDA)

74,7

72,4

3,2%

196,9

214,5

8,2%

Κέρδη προ φόρων

30,7

27,4

12,1%

65,9

59,1

11,5%

Καθαρά κέρδη*

25,4

19,2

32,5%

50,2

33,1

51,8%

*μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στις ΗΠΑ παρά τον ιδιαίτερα βροχερό καιρό που έχει επικρατήσει στις ανατολικές πολιτείες φέτος, η ζήτηση τσιμέντου στην αγορά κινείται ανοδικά, οδηγώντας και σε άνοδο των τιμών των δομικών υλικών. Τα αποτελέσματα το 3ο τρίμηνο παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεων κατά 6,6% και της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 2,8%, παρά τον τυφώνα Φλόρενς που έπληξε τις μεσοανατολικές πολιτείες τον Σεπτέμβριο 2018. Τα ακραία φαινόμενα επέδρασαν αρνητικά στις πωλήσεις, αντίστοιχα με την επίδραση του τυφώνα Ίρμα που είχε πλήξει τη Φλόριντα το 2017. Επιπλέον, οι δραστηριότητες του Ομίλου στη Φλόριντα κλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 να διαχειριστούν προκλήσεις σε θέματα παραγωγής, τα οποία οδήγησαν σε αύξηση των εισαγωγών στο σταθμό μας στην Tampa προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, αλλά με μειωμένα περιθώρια κέρδους. Συνολικά το εννεάμηνο 2018 ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ παρουσίασε πτώση 4,2% και ανήλθε σε €639,3 εκ. (σημειωτέων ότι σε δολάρια ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 2,7%) ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 7,9% και ανήλθαν σε €127,9 εκ.

Στην Ελλάδα η οικοδομική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Θετικές τάσεις σημειώνουν τα έργα που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών. Tο τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις στην τοπική αγορά σημείωσαν μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Κατά τη διάρκεια του 2018 τα λειτουργικά περιθώρια επηρεάστηκαν από το υψηλότερο κόστος ενέργειας, που δεν ήταν δυνατό να μετακυληθεί στην αγορά. Οι εξαγωγές τσιμέντου συνεχίστηκαν με υψηλούς ρυθμούς και κύριο προορισμό την αγορά της Αμερικής. Συνολικά το 3ο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών του Τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης παρουσίασε μείωση 3,1% και ανήλθε σε €58,9 εκ. (στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 8,7% και ανήλθε σε € 173,4 εκ.). Τα λειτουργικά κέρδη το 3ο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 18,8% και ανήλθαν σε €5,4 εκ. (μειώθηκαν κατά 47,7% στο εννεάμηνο και ανήλθαν σε €10,7 εκ.).

Στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά το τρίτο τρίμηνο. Και εδώ, τα λειτουργικά περιθώρια περιορίστηκαν από την αύξηση του κόστους ενέργειας. Ο κύκλος εργασιών το 3ο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 10,4% και ανήλθε σε €72,1 εκ. (το εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών παρουσίασε ελαφρά βελτίωση 1,1% και ανήλθε σε €175,2 εκ.). Τα λειτουργικά κέρδη το 3ο τρίμηνο παρουσίασαν οριακή μείωση 0,3% και ανήλθαν σε €20,5εκ. (στο εννεάμηνο τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα €44,5 εκ. παρουσιάζοντας 0,6% αύξηση).

Στην Αίγυπτο, η ζήτηση τσιμέντου κινήθηκε κοντά στα επίπεδα του 2017, λόγω όμως της εισόδου νέου παραγωγικού δυναμικού στην αγορά κατά το δεύτερο τρίμηνο, ο ανταγωνισμός εντάθηκε σημαντικά. Οι τιμές έχουν καταγράψει βελτίωση σε σύγκριση με τα ιδιαίτερα χαμηλά προ ενός έτους επίπεδα, όμως από τον Ιούλιο η σημαντική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβολή επιπλέον εισφορών ανά τόνο παραγόμενου τσιμέντου, σχεδόν εκμηδένισαν τα λειτουργικά περιθώρια. Συνολικά το 3ο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός στα €33,5 εκ. (το εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών ήταν επίσης σταθερός στα €114 εκ.). Τα λειτουργικά αποτελέσματα στο 3ο τρίμηνο ανήλθαν σε €1,1 εκ., έναντι ζημιών €1,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017, στις οποίες όμως είχε συμπεριληφθεί έκτακτο κόστος αναδιάρθρωσης. (Στο εννεάμηνο τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €13,9 εκ. και ήταν αυξημένα κατά 25,4% σε σύγκριση με το 2017).

Στην Τουρκία, υπό τη σκιά της ταχείας επιδείνωσης των μακροοικονομικών μεγεθών, ο κατασκευαστικός κλάδος κινήθηκε έντονα πτωτικά το τρίτο τρίμηνο. Η διολίσθηση της τουρκικής λίρας κατά 53% έναντι του ευρώ στο εννεάμηνο και η αύξηση του ενεργειακού κόστους το 3ο τρίμηνο επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα της Adocim.

Στη Βραζιλία η ζήτηση το 2018 παρουσιάζει γενικά ενθαρρυντικές τάσεις, όμως η εκλογική περίοδος οδήγησε σε στάση αναμονής την αγορά τους τελευταίους μήνες. Τα αποτελέσματα της Apodi παρουσίασαν βελτίωση κύκλου εργασιών και λειτουργικής κερδοφορίας.

Οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου το εννεάμηνο του 2018, ανήλθαν σε €77 εκ., ήταν κατά €14 εκ. χαμηλότερες από αυτές της αντίστοιχης περιόδου του 2017. Οι ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν σε €62 εκ. και ήταν υψηλότερες κατά €10 εκ. σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2017, επηρεασμένες αφενός από τα χαμηλότερα επίπεδα λειτουργικών κερδών (EBITDA), επωφελούμενες όμως αφετέρου από τις μειωμένες επενδυτικές δαπάνες και τον περιορισμό των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30/9/2018 ανήλθε σε €784 εκ. και ήταν υψηλότερος κατά €26 εκ. έναντι του δανεισμού της 30/9/2017.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Στις 18.10.2018, ανακοινώθηκε, σύμφωνα με το Νόμο 3461/2006, η υποβολή από τη βελγική εταιρία TITAN Cement International S.A. (ΤCI) προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών και των προνομιούχων μετοχών της Εταιρίας (οι Μετοχές ΤΙΤΑΝ) έναντι νέων μετοχών που θα εκδοθούν από την TCI, με σχέση ανταλλαγής μίας μετοχής TCI για κάθε μία μετοχή ΤΙΤΑΝ, με σκοπό να διευκολυνθεί η εισαγωγή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στο Εuronext Βρυξελλών, μέσω της πρωτογενούς εισαγωγής όλων των μετοχών της TCI προς διαπραγμάτευση στο άνω χρηματιστήριο, και να καταστεί η ΤCI η άμεσα μητρική εταιρία της ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ και η απώτατη μητρική εταιρία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. H TCI πρόκειται επίσης να υποβάλει αίτηση για δευτερογενή εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων.

Στις 11.10.2018 ολοκληρώθηκαν οι εταιρικές και διοικητικές διαδικασίες που απαιτούντο για την υλοποίηση της σύμβασης που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2018 με τον όμιλο Cem Sak και συνεπώς, από την ανωτέρω ημερομηνία, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέχει το 75% της εταιρίας Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S (Adocim), ιδιοκτήτριας ενός σύγχρονου εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στο Τοκάτ-Τουρκίας, παραγωγικής δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων τσιμέντου και τριών μονάδων ετοίμου σκυροδέματος και δεν διατηρεί πλέον οποιαδήποτε συμμετοχή σε μία ξεχωριστή μονάδα άλεσης, η οποία πλέον περιήλθε εξ' ολοκλήρου στον όμιλο Cem Sak.

 

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ 2018

Στις ΗΠΑ οι τάσεις παραμένουν θετικές για τον κλάδο κατασκευών. Η Αμερικανική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών (PCA) πρόσφατα επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της για αύξηση της ζήτησης το διάστημα 2018-2023. Ο Τιτάνας είναι ευνοϊκά τοποθετημένος για να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της αγοράς, έχοντας ισχυρή παρουσία σε επεκτεινόμενες μητροπολιτικές περιοχές και περίσσια παραγωγικού δυναμικού για να ανταποκριθεί στην ανοδική ζήτηση.

Στην Ελλάδα η εκκίνηση νέων μεγάλων έργων που θα ενίσχυε τον κλάδο κατασκευών δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2018. Παράλληλα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπάρχουν προσδοκίες για μία ήπια ανάπτυξη του κλάδου κατασκευών μεσοπρόθεσμα. Τα εργοστάσια του Ομίλου λειτουργούν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα της δυναμικότητάς τους και χάρη σε πρόσφατες επενδύσεις αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους με επέκταση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Στην Αίγυπτο, η έναρξη λειτουργίας νέου εργοστασίου τσιμέντου 12 εκ. τόνων ιδιοκτησίας του Αιγυπτιακού στρατού αυξάνει την ήδη υπερβάλλουσα προσφορά, συμπιέζοντας τους συντελεστές λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων. Πέραν αυτού, η επιβολή υψηλών αυξήσεων στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και επιπλέον τελών επί του παραγόμενου τσιμέντου από 1ης Ιουλίου, καθιστούν επιτακτική τη διαμόρφωση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα, όσο κι αν αυτό φαίνεται δύσκολα επιτεύξιμο βραχυπρόθεσμα.

Στην Τουρκία, η δυσμενής εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών (πληθωρισμός, επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία) σε συνδυασμό με την πίεση στο τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω σημαντική μείωση της ζήτησης δομικών υλικών βραχυπρόθεσμα. Η Adocim είναι προετοιμασμένη ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην αναμενόμενη ύφεση χάρη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της, το ανταγωνιστικό της κόστος και τον χαμηλό δανεισμό της.

Στη Βραζιλία, η ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου αυξάνει τις προσδοκίες για νέο κύκλο ανάπτυξης στην αγορά τσιμέντου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά